Με ερμηνεία αποσπάσματος από το έργο “Ελεύθεροι Πολιορκημένοι” του Επτανήσιου ποιητή Διονύσιου Σολωμού, τίμησε η Αδελφότητα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου με το αφιέρωμα που πραγματοποίησε την παραμονή της εθνικής επετείου.
Η νεανική χορωδία και η ορχήστρα του συλλόγου μας με την επίβλεψη και την καθοδήγηση των δασκάλων τους Αλέξανδρου Ζέρβα και Ματούλας Φιοράτου χάρισαν σε όσους παρευρέθηκαν μία μοναδική και συνάμα συγκινητική βραδιά με την εξαιρετική ερμηνεία τους.
Η Υπεύθυνη Νεολαίας Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά απήγγειλε αποσπάσματα από το έργο, η Έφορος Δήμητρα Βαλλιανάτου προλόγισε την εκδήλωση και η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Χρύσα Κοκκόση αναφέρθηκε στο έργο και τη ζωή του εθνικού μας ποιητή αλλά και στη σπουδαιότητα των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Πηγή έμπνευσης των Ελεύθερων Πολιορκημένων είναι ο αγώνας των υπερασπιστών του Μεσολογγίου που κορυφώθηκε με την απέλπιδα έξοδο της Κυριακής των Βαΐων στις 10 Απριλίου 1826. Το έργο εξιστορεί τις τελευταίες ημέρες της πολιορκίας, που συνέβη κατά τη διάρκεια της άνοιξης, λίγο πριν το Πάσχα.
Η κεντρική ιδέα του έργου, όπως αναλύεται στα σχέδια του Σολωμού, είναι ο αγώνας των πολιορκημένων ενάντια στις κακουχίες, ενώ γίνονται πραγματικά ελεύθεροι με την πνευματική νίκη ενάντια σε μια σειρά από πειρασμούς. Γίνεται λόγος για την εσωτερική ελευθερία της θέλησης να υπερβούν όλα αυτά που απειλούν τη δυναμικότητα της αντίστασής τους, όχι μόνο την πείνα και τη σωματική εξασθένηση αλλά και κάθε πειρασμού που προσφέρει η ίδια η ομορφιά της φύσης. Όσο έτρεμε το Μεσολόγγι απ’ «το κανόνισμα το πολύ», όσο περισσότερο οι πειρασμοί και οι δοκιμασίες που ξεπερνούσαν, τόσο και η όμορφη ηθική τους η νίκη, τόσο και πιο σημαντική η απόφαση να πεθάνουν για την πατρίδα. Μέσα από τον θάνατο, τη θυσία και τη συμφορά, βγαίνουν τα λουλούδια της λευτεριάς πλουμιστά και απειρόκαλα. Οι πολιορκημένοι δεν ήταν στα ανθρώπινα μέτρα, ήταν άνθρωποι με γήινη υπόσταση, μα συγχρόνως όντα υπερλογικά και υπερφυσικά. Το κορμί τους ταλαιπωρημένο, πολιορκημένο στενά, μα η ψυχή τους ελεύθερη και ανίκητη. Το Μεσολόγγι, «το ένδοξο αυτό αλωνάκι είναι μέσα στην ψυχή του ποιητή και τον συνταράσσει τόσο που σιγά σιγά γίνεται η Μοίρα του. Όλα τα γεγονότα του ελληνικού αγώνα, φαίνονται μηδαμινά, στον ποιητή, μπροστά στο Μεσολόγγι. Η ήττα των Μεσολογγιτών αξίζει περισσότερο από νίκη, γιατί στο βάθος είναι η νίκη των ηθικών αξιών. Υπερισχύει το «χρέος», αρνούνται να παραδώσουν τη μικρή και αγαπημένη τους πόλη και να ζήσουν. Φτιάχνουν μόνοι τους τη μοίρα τους, παίρνουν την απόφαση να κάνουν τη έξοδο και κανείς δεν αναρωτιέται αν θα ζήσει. Από αυτή την ιερή και ανεπανάληπτη στιγμή που οι πολιορκημένοι απελευθερώνονται από τις απαιτήσεις της ανθρώπινης σάρκας, γίνονται ήρωες και από αυτή τη στιγμή ενδιαφέρουν τον Σολωμό για να τους φτιάξει τον Ύμνο τους.
Ευχαριστούμε όλους τους συντελεστές της εκδήλωσης και όσους μας τιμήσατε με την παρουσία σας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρ. βουλευτής των νησιών μας κ. Παναγής Μπενετάτος, η κα Δανηλάτου- Δικαιάκου, Έφορος Πειραϊκού Συνδέσμου, κ. Τζάκης, Νομικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Γαλιατσάτος, Πρόεδρος του Συλλόγου Καμιναράδων και εκπρόσωπος της ΟΚΙΣ, κα Μουστάκη, πρόεδρος Απανταχού Πυλαρέων, κα Κολουμπαρίτση, Πρόεδρος Συλλόγου “Αστερίς”.
Για το ΔΣ
Χρύσα Κοκκόση