Τι αναφέρει το δελτίο τύπου της Αδελφότητας για το e-kefalonia.net
Το δελτίο τύπου της Αδελφότητας Πειραιά για την κοπή της Πίτας τους – Ηταν εξαιρετική βραδιά! (εικόνες+βίντεο)
Κοινωνία
10/02/2017 | 11:01

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017, η μεγάλη γιορτή της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά για το καλωσόρισμα του νέου έτους, στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου. Φέτος, ήταν τόσο μεγάλη η συμμετοχή των συμπατριωτών μας που ο κόσμος έφτανε μέχρι έξω τα σκαλιά, δείχνοντας έτσι την αγάπη του στον ιστορικό σύλλογο της Κεφαλονιάς.

Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο συμπατριώτης μας Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος (Βρυώνης) ο οποίος ευχήθηκε, μεταξύ άλλων, ο Άγιος Γεράσιμος να προστατεύει κάθε Κεφαλονίτικο σπίτι.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Μαριολένη Νεοφύτου έκανε μια μικρή αναδρομή στις προσπάθειες που καταβάλει ο σύλλογος αλλά και για την συνεργασία με το πολιτιστικό – λαογραφικό σύλλογο της Κεφαλονιάς «Το Ριφόρτσο». Μάλιστα, έδωσε και ένα αναμνηστικό ενθύμιο στον κ. Γεράσιμο Γαλανό εκπρόσωπο του συλλόγου που ταξίδεψε από την Κεφαλονιά για τη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Από τη πλευρά του ο κ. Γαλανός εξήγησε τι σημαίνει η ονομασία του συλλόγου, «Η λέξη ΡΙΦΟΡΤΣΟ στην Κεφαλλονίτικη και Θιακή ντοπιολαλιά σημαίνει ‘’ΕΝΙΣΧΥΣΗ΄΄ αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, Επαναδημιουργία –Επανεκίνηση-Επαναδραστηριοποίσηση όλων των ανθρώπων που αγαπούν τα νησιά μας, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, που πιστεύουν ότι έχουμε να παρουσιάσουμε πολλά ιστορικά γεγονότα και να αναβιώσουμε άγνωστα και ξεχασμένα δρώμενα.»

Επίσης, τόνισε τις προσπάθειες που κάνει για τον πολιτισμό των νησιών μας ο νεοσύστατος σύλλογος καθώς και για την αναβίωση και διατήρηση των εθίμων της Κεφαλονιάς. Μάλιστα, μαζί με τον κ. Ορέστη Καππάτο, Γραμματέα του συλλόγου, πρόσφεραν, ειδικά για τη εκδήλωση, σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό που παιζόταν σε ειδικό σλάιντ καθ όλη την διάρκεια της γιορτής.

Η νεανική χορωδία και τη μαντολινάτα της Αδελφότητας μας έψαλε τα κεφαλλονίτικα κάλαντα. Στην συνέχεια πλημμύρησε η αίθουσα με νοσταλγικές καντάδες και αριέτες που σιγοτραγουδούσαν όλοι. Παράλληλα μικρά θεατρικά δρόμενα, από το τμήμα νεολαίας του συλλόγου, μας «ταξίδεψαν» στη διάρκεια του μεσοπολέμου, στην προσεισμική Κεφαλονιά.

Την εκδήλωση παρουσίασε η υπεύθυνη νεολαίας της Αδελφότητας κ. Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά. Οι παρευρισκόμενοι καταχειροκρότησαν τη δασκάλα Μαντολινάτας κ. Ματούλα Φιοράτου, τον δάσκαλο κιθάρας κ. Αλέξανδρο Ζέρβα, το δάσκαλο των χορευτικών κ. Διονύση Μπάλα και φυσικά τα παιδιά της Αδελφότητας Πειραιά, το μέλλον του συλλόγου!

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην υπουργός και βουλευτής Πειραιά κ. Θεόδωρος Δρίτσας, η βουλευτής Πειραιά κ. Ελένη Σταματάκη, ο Αντ/ρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Γαλιατσάτος ο Αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Γιώργος Κοκκόλης, ο τ. υπουργός και βουλευτής κ. Πέτρος Αλιβιζάτος, ο τ. βουλευτής του Πασοκ κ. Δημήτρης Καρύδης, το στέλεχος της ΝΔ και Αναπληρωτής Γραμματέας κ. Γιάννης Βουτσινάς, η Πρόεδρος της Β Κονότητας Πειραιά κ. Λίνα Αθανασίου, η Αντιπρόεδρος της Ε Δημοτικής Κοινότητας Πειραιά κ. Κατερίνα Ταφλαμπά, ο Διευθύνον Σύμβουλος της Kefalonian Lines κ. Σπυράγγελος Λυκούδης, ο εμπορικός Διευθυντής της Kefalonian lines κ. Γιώργος Βασιλαράς, ο πρώην Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Ευάγγελος Σπαθής. Επίσης, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή ο πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Αντζουλάτος, ο πρόεδρος της ΟΚΙΣ κ. Γιώργος Μιχαλάτος, εκπρόσωποι συντοπίτικων Συλλόγων, ο τ. Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Διονύσης Κουγιανός, ο συμπατριώτης μας δημοσιογράφος κ. Ανδρέας Κωνσταντάτος, άνθρωποι των γραμμάτων, πολλοί κεφαλλονίτες και φίλοι.

Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ και βίντεο από την εκδήλωση.

Το δελτίο τύπου της Αδελφότητας αναφέρει τα εξής:

Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση υποδεχθήκαμε το νέο έτος κόβοντας και φέτος την καθιερωμένη πίτα μας στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Το απόγευμα του Σαββάτου 28 Ιανουαρίου η κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πειραϊκού Συνδέσμου πλημμύρισε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς από τα νησιά μας. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο νεοσυσταθείς Πολιτιστικός, Λαογραφικός, Ιστορικός Σύλλογος Κεφαλληνίας & Ιθάκης “Το Ριφόρτσο”, ο οποίος προσέφερε για την εκδήλωση σημαντικό οπτικοακουστικό υλικό.

Την εκδήλωση παρουσίασε εκ μέρους του ΔΣ η κα Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, υπεύθυνη Νεολαίας η οποία επιμελήθηκε και τα κείμενα της εκδήλωσης, με τη συνδρομή του Ταμία κ. Μάκη Αγγελετάκη, ο οποίος ανέλαβε την προβολή του οπτικοακουστικού υλικού. Όσοι βρέθηκαν μαζί μας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν νοερά σε μνήμες του χθες, πλησιάζοντας την καθημερινότητα του Κεφαλονίτη & Ιθακήσιου, συνυφασμένη με την παράδοσή του, την περίοδο του Μεσοπολέμου έως τον σεισμό του 1953 μέσω της Μαντολινάτας & των Χορευτικών μας τμημάτων, αλλά και μέσω προβολής σπάνιου φωτογραφικού & κινηματογραφικού υλικού για τα νησιά μας  από το αρχείο του Συλλόγου “Ριφόρτσο”, που επιμελήθηκε ο Γραμματέας του κ. Ορέστης Καππάτος. Την εποπτεία της διοργάνωσης της εκδήλωσης καθώς και των μουσικοχορευτικών τμημάτων της Αδελφότητας είχε η έφορος, κα Δήμητρα Βαλλιανάτου, σε συνεργασία με τους δασκάλους των τμημάτων κ. Διονύση Μπάλα (χορός), κ. Αλέξανδρο Ζέρβα (κιθάρα)και κα Ματούλα Φιοράτου (μαντολίνο). Στο χώρο της εκδήλωσης, υπήρχε έκθεση φωτογραφιών του Σπύρου Μελετζή, από το αρχείο της Αδελφότητας, με εικόνες των νησιών μας από τον Μεσοπόλεμο έως το σεισμό του 1953.

Η Πρόεδρος, Μαριολένη Νεοφύτου, στον χαιρετισμό της ευχήθηκε μια καλύτερη χρονιά, ευχαρίστησε τα μέλη και τους φίλους της Αδελφότητας που στηρίζουν τις προσπάθειες του Δ.Σ. να πραγματοποιούν τους σκοπούς του ιστορικού Συλλόγου και ζήτησε την οικονομική υποστήριξη με την συνδρομή τους για να μπορέσει να συνεχίσει το πολιτιστικό  έργο.

Ευχαρίστησε και συνεχάρη τους συνεργάτες- δασκάλους  των μουσικών και χορευτικών τμημάτων, τους γονείς που εμψυχώνουν τα παιδιά τους και τα ενθαρρύνουν να συμμετέχουν σε αυτά και ιδιαίτερα τους νέους τους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης.Καλωσόρισε την έναρξη της συνεργασίας της Αδελφότητας με τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ριφόρτσο» και τη συμμετοχή του με οπτικοακουστικό υλικό στην εκδήλωση της πρωτοχρονιάτικης πίτας. Τόνισε ότι η συμπόρευση των  πολιτιστικών φορέων είναι αναγκαία και χρήσιμη με στόχο τη μέθεξη των νέων ανθρώπων και την μύησή τους στην ιστορία του τόπου μας και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, ώστε να εμπνευστούν, να τα αναδείξουν  και να δημιουργήσουν το μέλλον των νησιών μας. Στη συνέχεια ανακοίνωσε μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν σε συνεργασία με πολιτιστικούς, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς  και την Αδελφότητα του Πειραιά που  χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια  προκειμένου να προσφέρει στην κοινότητά μας ενημέρωση, γνώση  και ψυχαγωγία. Τέλος, αναφέρθηκε στην εκδήλωση της πίτας και την προσδιόρισε ως μια εκδήλωση με αναφορά στις μνήμες του τόπου μας που προκαλεί σε όλους μας συναισθήματα συγκίνησης, χαράς και νοσταλγίας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Συλλόγου προσέφερε τα Κεφαλληνιακά “ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ”, σε συλλεκτική έκδοση της Αδελφότητας, στον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Ριφόρτσο, κ. Μάκη Γαλανό, ο οποίος με τη σειρά του προσέφερε τιμητική πλακέτα στην Αδελφότητα. Ο κ. Γαλανός ως Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ριφόρτσο αναφέρθηκε στο νεοσύστατο σύλλογο και τη δράση του και χαιρέτισε θερμά την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με την Αδελφότητα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νίκαιας κ.κ. Αλέξιος ο οποίος ευλόγησε την Πίτα μας και ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους τους συμπατριώτες μας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Αντζουλάτος, ο κ. Θεόδωρος Δρίτσας π. Υπουργός & νυν Βουλευτής Α΄Πειραιά, η κα Σταματάκη Ελένη Βουλευτής Α΄Πειραιά, ο κ. Σπύρος Γαλιατσάτος Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων, ο κ.Στέλιος Γαϊτανάρος Αντιδήμαρχος Πειραιά, η κα Ευαγγελία Αθανασίου Πρόεδρος Β΄Δημοτικου Διαμερίσματος Πειραιά, η κα Αικατερίνη Δουρέκα  Αναπληρώτρια Προέδρου Ε’ Δημοτ. Διαμερ. Πειραιά, ο κ. Γιώργος Κοκκόλης Αντιδήμαρχος Ραφήμας-Πικερμίου, ο κ. Γεράσιμος Βανδώρος Πρόεδρος Τοπ. Συμβουλίου Αντυπάτων Ερύσου, ο κ. Πέτρος Αλιβιζάτος πρώην Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης, ο κ. Γιάννης Βουτσινάς  Αναπληρωτής Γεν. Γραμματέας παραγωγικών τομέων της Ν.Δ., ο κ. Ανδρέας Κωνσταντάτος Δημοσιογράφος, η κα Ρίτα Βλησμά Λογοτέχης, ο κ. Κώστας Ευαγγελάτος Εικαστικός, ο κ.Παναγής Φωκάς δημοσιογράφος e-kefalonia.net, οι πρώην Πρόεδροι της Αδελφότητας  κ. Διονύσιος Κουγιανός, κ. Νώντας Φαραντάτος & κ. Ευαγγέλος Σπαθής και ο νομικός Σύμβουλος του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Γεράσιμος Παναγιωτάτος -Τζάκης. Εκ μέρους των Συλλόγων παρευρέθηκαν ο κ. Γιώργος Μιχαλάτος Πρόεδρος ΟΚΙΣ, ο κ. Ροσόλης Γεράσιμος, μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Επτανησίων, ο κ. Θωμάς Ζερβός Πρόεδρος Σαμικών,ο κ. Ηλίας Γαλιατσάτος Πρόεδρος Καμιναράδων, ο κ. Γεράσιμος Ζαφειράτος Πρόεδρος Δαμουλιανάδων, ο κ. Παναγιώτης Αντύπας Πρόεδρος Μεσοβουνιωτών, ο κ. Κώστας Βουτσινάς Πρόεδρος Φαρσινών, η κα Ειρήνη Βινιέρη Πρόεδρος Κεφαλληνιακής Ένωσης ” ΤΟ ΔΟΛΙΧΙΟ”, ο κ. Φωτεινός Κουνάδης Πρόεδρος Δηλινάδων, ο κ. Γεράσιμος Θεοχαράτος Πρόεδρος Κομιτάτων, ο κ. Σπύρος Μαζαράκης Πρόεδρος Πουλάτων, η κα Σοφία Μαροπούλου- Ζαφειράτου Πρόεδρος Συλλόγου ΥΠΕΡΙΩΝ, η κα Λιλή Ματσούκη Γεν. Γραμματέας Κεφαλληνιακής ΄Ενωσης Χαλανδρίου, η κα Αλεξανδράτου Γ.Γραμματέας Συλλόγου ” Η ΕΥΓΕΡΟΣ “, ο κ. Νίκος Τσιλιμιδός Γ. Γραμμ. συλλόγου Βαλεριάνου ” ΤΟ ΚΟΡΩΝΙ”, ο κ. Παναγιώτης Βελισσαράτος εκπρόσωπος συλλ. Κοθρυά και ο κ. Καππάτος εκπρόσωπος συλλ. Πετρικάτων, άνθρωποι των γραμμάτων και κυρίως πάρα πολλοί συμπατριώτες και συμπαριώτισσές μας καθώς και ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά “Η ΟΜΟΝΟΙΑ”, κ. Τσόντος Θεόδωρος και μέλη του Δ.Σ..

Επίσης, η εταιρεία Kefalonian Lines εκπροσωπούμενη από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής Σπυράγγελο Λυκούδη και από τον Εμπορικό Διευθυντή  κ. Γιώργο Βασιλαρά, στηρίζοντας για μια ακόμη φορά τις δράσεις της Αδελφότητας, προσέφερε ως ευγενική χορηγία εισιτήρια μετ’ επιστροφής για τα νησιά μας, τα οποία θα διατεθούν σε επόμενες εκδηλώσεις της Αδελφότητας.

Σας ευχαριστούμε που ήρθατε να καλωσορίσουμε μαζί το νέο έτος!! Ευχόμαστε σε όλους μια δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία και πολλά χαμόγελα! Να μη σταματήσουμε να ελπίζουμε και να προσπαθούμε για το καλύτερο! Ευχαριστούμε που στέκεστε δίπλα μας στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας!

Για το Δ.Σ.

Χρύσα Κοκκόση
Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer