Από το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Ημερίδα για το Ιόνιο Μουσικό Αρχείο στη Λευκάδα
Κοινωνία
01/04/2014 | 19:52

Το Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων διοργανώνει στη Λευκάδα Ημερίδα για τη γνωριμία με το έργο:

Ιόνιο Μουσικό Αρχείο: Διάσωση μουσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός πλαισίου ψηφιακής αξιοποίησης 

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Απριλίου 2014 και ώρα 13:00 στις αίθουσες του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (Φιλοσόφων & Τζεβελέκη, Λευκάδα), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Ιόνιο Μουσικό Αρχείο φιλοδοξεί να καταγράψει την ποικιλία και το εύρος της επτανησιακής μουσικής παράδοσης σε ένα ενιαίο ψηφιακό αρχείο με χρήση τεχνολογιών αιχμής, προσφέροντας την ιδιαίτερη επτανησιακή μουσική κληρονομιά σε μια πολλαπλά αξιοποιήσιμη βάση δεδομένων.

Τα κύρια αντικείμενα-άξονες της Ημερίδας είναι: (α) η ανάδειξη του ρόλου της μελέτης και διάσωσης της μουσικής μας κληρονομιάς και ταυτότητας, (β) η πρωτοπόρα μεθοδολογικά διαδικασία που ακολουθείται στο Ιόνιο Μουσικό Αρχείο και η οποία αποτελεί πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές και (γ) η πολιτισμική δυναμική που διαθέτει η ψηφιακή καταγραφή της παράδοσης, με τις παρελκόμενες δυνατότητες προβολής σε όλα τα επίπεδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

13.00-13.20: Γεώργιος Π. Ηλιάδης, Επ. Καθηγητής, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: «Ιόνιο Μουσικό Αρχείο: Απολογισμός του έργου και προοπτικές μελλοντικής αξιοποίησης»

13.20-13.40: Γεράσιμος Γαλανός, Πρόεδρος Πολιτιστικού Σωματείου «Ο Πάλιος» Ληξουρίου Κεφαλονιάς: «Καταγράφοντας άγνωστα χοροτράγουδα της Κεφαλονιάς»

13.40-14.00: Ρενάτα Δαλιανούδη, Λέκτορας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – Απόστολος Λουφόπουλος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Ιονίων Νήσων: «Η συμβολή της σύγχρονης τεχνολογίας στην καταγραφή και διάσωση πολιτισμικών στοιχείων του Ιονίου»

14.00-14.20: Αναστασία Γεωργάκη, Eπ. Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αθηνών: «Η μουσική και ηχητική κουλτούρα της Λευκάδας: προτάσεις για το νέο ψηφιακό σχολείο»

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο-ΕΚΤ) και από εθνικούς πόρους.

tei-hmerida2

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer