Από τη Γαστρονομική Λέσχη Κεφαλονιάς, στις εγκαταστάσεις του MYTHOS + estiasis
Ημερίδα για την προώθηση του Κεφαλονίτικου κρασιού
e Gastronomie
21/03/2016 | 20:29

ΘΕΜΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ» ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ MYTHOS + estiasis ΣΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016 ΩΡΑ 10.00’

Αγαπητοί οινοποιοί,

Περίπου πριν από ένα χρόνο ανακοινώσαμε σε σχετική εκδήλωση του ΤΕΙ Ιονίων νήσων την πρόθεσή μας για την ίδρυση της Λέσχης Κεφαλλονίτικης Γαστρονομίας με σκοπό την προώθηση της κουζίνας μας καθώς και των τοπικών κρασιών στα εστιατόρια και άλλους τόπους εστίασης του νησιού μας. Στο χρόνο που μεσολάβησε ερευνήσαμε τις δυνατότητες που μας παρέχονται αλλά και τα εμπόδια που είναι πιθανό να εμφανιστούν στην προσπάθεια δημιουργίας ενός βιώσιμου και αποτελεσματικού εργαλείου όπως είναι μια  γαστρονομική λέσχη. Τελικά είδαμε ότι παρά τα πάσης φύσεως εμπόδια η έλλειψη της λέσχης δημιουργεί τόσο μεγάλο κενό ώστε να κάνει την  δημιουργία της αναγκαία. Με το σκεπτικό ότι η λέσχη θα στηριχτεί σε εθελοντική προσφορά είναι σαφές  ότι τίποτε δεν είναι δυνατό να γίνει εάν δεν βοηθήσουμε όλοι. Χρειάζεται, λοιπόν, προσπάθεια, μεράκι και πάθος αλλά και καλή διάθεση για ανταλλαγή εμπειριών και θέληση για απόκτηση νέων γνώσεων.

Όλοι ξέρουμε ότι το κρασί για αιώνες είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Κεφαλλονίτικης κουλτούρας,  είτε ως αυτούσιος συνοδός της χαράς και της λύπης είτε, ως καθημερινό στοιχείο του τραπεζιού μας. Παρόλα αυτά, τον χρόνο που μας πέρασε παρατηρήσαμε ότι ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων που εργάζονται στα εστιατόρια και έρχονται σε επαφή με τους πελάτες, γνωρίζουν λίγα πράγματα για το προϊόν αυτό ώστε να μπορούν αποτελεσματικά να ενημερώσουν τον πελάτη και φυσικά να προβούν σε συνδυασμένες πωλήσεις  κρασιού / φαγητού.

Η παραπάνω παρατήρηση καταρχάς ξεκίνησε από έλεγχο του δικού μας τρόπου λειτουργίας και για τον λόγο αυτό τακτοποιώντας “τα του οίκου” μας ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης των συνεργατών μας. Η αμέσως επόμενη σκέψη ήταν να διοργανώσουμε μια ημερίδα και με την πολύτιμη βοήθεια σας να μυηθούμε στον κόσμο του κεφαλλονίτικου αμπελώνα. Να γνωρίσουμε κατευθείαν από εσάς τα προϊόντα του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρασιών που παράγετε. Να μας αναπτύξει ένας οινοχόος  τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος του κρασιού αλλά και απλές τεχνικές πώλησης καθώς και  συνδυασμούς κρασιών- φαγητών.

Σας καλούμε λοιπόν στις 27 Μαρτίου 2016 στις 10.00’ στις εγκαταστάσεις μας στο Mythos + estiasis ώστε να παρουσιάσετε στους εστιάτορες και τους σερβιτόρους τα προϊόντα σας και τον τρόπο που ο καθένας από εσάς θα ήθελε αυτά να προβάλλονται. Είναι φανερό ότι ο χρόνος σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση θα είναι περιορισμένος και θα είναι αρκετός μόνο για παρουσίαση των βασικών αρχών του οινοποιείου σας και της παραγωγής σας. Είμαι σίγουρος ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επαναπροσέγγισης και ανταλλαγής απόψεων των οινοποιών και των εστιατόρων.

Βασικό μου πιστεύω είναι ότι για να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης στην Κεφαλονιά, απαιτείται να ξαναπατήσουμε στο σταθερό έδαφος του πανάρχαιου πολιτισμού μας βασικό κομμάτι του οποίου είναι η παραδοσιακή μαγειρική  και τα προϊόντα μας, με εξέχουσα θέση σ’ αυτά να έχει το κρασί. Ο ρόλος των οινοποιών σ’ αυτή τη διαδρομή είναι κομβικός διότι αποτελούν το συνδετικό κρίκο της πρωτογενούς παραγωγής – των αμπελοκαλλιεργητών με την παροχή υπηρεσιών – τους εστιάτορες. Η κουλτούρα του Κεφαλονίτη μας πείθει ότι εάν θέλουμε μπορούμε να ενταχθούμε στο κλαμπ των οινογαστρονομικών προορισμών του πλανήτη.

Σας περιμένουμε όλους.

Φιλικά,

Ανδρέας Παντελιός

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer