Συναγερμός στις κυπριακές αρχές, έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία σε αεροσκάφος της Egypt Air που ζήτησε και τελικά προσγειώθηκε στη Λάρνακα.
Ζωσμένος με εκρηκτικά ο αεροπειρατής στη Λάρνακα
Κοινωνία
29/03/2016 | 08:30

Συναγερμός έχει σημάνει στις κυπριακές αρχές καθώς έχει εκδηλωθεί αεροπειρατεία σε αιγυπτιακό αεροσκάφος που ζήτησε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας.

Το αεροσκάφος Α 320 της  Egypt Air προσγειώθηκε στη Λάρνακα στις 8.36. Πρόκειται για την πτήση MS 181 Αλεξάνδρεια-Κάιρο με  81 επιβαίνοντες. Η πτήση αναχώρησε 7.28 ώρα Ελλάδας από την Αλεξάνδρεια. Άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 82 επιβαίνοντας, ενώ ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για 55 επιβάτες και 7μελές πλήρωμα, ωστόσο η ίδια η αιγυπτιακή εταιρεία μιλά για 81 επιβάτες. Το Reuters αναφέρει ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται 8 Βρετανοί και 10 Αμερικάνοι.

Οπως μεταδίδεται, επιβεβαιώνεται τουλάχιστον η ύπαρξη ενός αεροπειρατή άνδρα. Για περισσότερους από έναν αεροπειρατές κάνουν λόγο ΚΥΠΕ και ΡΙΚ, ωστόσο η αστυνομία δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες. Απαίτησε να κατέβουν άμεσα οι σκάλες για να αρχίσει η απελευθέρωση ομήρων. Ο πιλότος του αεροσκάφους Ομάρ Αλ Γκαμάλ χειρίζεται την υπόθεση με απόλυτη ψυχραιμία όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του πιλότου μέσω ασυρμάτου.

Απελευθέρωση των ομήρων

Λίγο πριν τις 10 το πρωί συνδέθηκαν οι σκάλες στο αεροπλάνο ενώ το λεωφορείο του αεροδρομίου είναι καθ’ οδόν για το σημείο. Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ξεκίνησε η αποβίβαση των επιβατών, κυρίως γυναικών και παιδιών. Οι πρώτοι επιβάτες κρατούν χειραποσκευές. To Sky news μεταδίδει ότι απελευθερώθηκαν περίπου 20 άτομα.

Το ΑΠΕ αναφέρει ότι ο αεροπειρατής επέτρεψε σε όλες τις γυναίκες και παιδιά αιγυπτιακής καταγωγής να αποβιβασθούν και κράτησε στο αεροσκάφος όλους τους άνδρες και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβάλει κανένα αίτημα, αλλά ζήτησε να μη πλησιάσουν το αεροσκάφος αστυνομικοί ή στρατιώτες.

Η αιγυπτιακή εταιρεία αναφέρει ότι όλοι οι επιβάτες έχουν απελευθερωθεί εκτός από το πλήρωμα και πέντε αλλοδαπούς επιβάτες.

Σύμφωνα με το Reuters που επικαλείται την πολιτική αεροπορία της Κύπρου, o αεροπειρατής μπήκε στο πιλοτήριο ζωσμένος με εκρηκτικά και απείλησε τον πιλότο.

Σε απομονωμένο σημείο

Ο πιλότος ζήτησε άδεια για προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επικαλούμενο αεροπειρατεία η οποία έγινε γύρω στις 08:50. Εχει στηθεί ομάδα κρίσεως για την αντιμετώπιση της κατάστασης και τις απαραίτητες διαβουλεύσεις.

Το αεροσκάφος βρίσκεται σε απομονωμένο διάδρομο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης έχουν φτάσει στο αεροδρόμιο ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα.

Πληροφορίες του ΡΙΚ αναφέρουν επίσης ότι έχει ήδη συγκληθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου, ενώ είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Κύπριου ΥΠΕΞ Γιάννη Κασουλίδη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του. Τηλεφωνική επικοινωνία υπήρξε και μεταξύ του Κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. 

Όλες οι πτήσεις προς Λάρνακα προωθούνται στο αεροδρόμιο Πάφου. Δύο πτήσεις, μία της Aegean και μια της WizAir ήταν έτοιμες για απογείωση αλλά αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένες στον αεροδιάδρομο χωρίς να δίνεται η άδεια για απογείωση ή αποχώρηση.

 

 

Πηγή: thetoc

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer