Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι, σε μάστιγα εξελίσσεται το σοβαρό πρόβλημα της σήψης που προκαλούν μύκητες στο ξύλο ντόπιων αμπελιών τα τελευταία χρόνια.
Ε.Α.Σ: Σοβαροί «εχθροί» απειλούν τα ντόπια Αμπέλια
Κοινωνία
27/01/2016 | 19:26

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι, σε μάστιγα εξελίσσεται το σοβαρό πρόβλημα της σήψης που προκαλούν μύκητες στο ξύλο ντόπιων αμπελιών τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη.
Συγκεκριμένα, οι ασθένειες του ξύλου και κυρίως ή Ισκα, η Ευτυπίωση και η Φόμοψη, μειώνουν αργά, αλλά σταθερά, τις ετήσιες αποδόσεις της Ρομπόλας, του Τσαουσιού, του Βοστιλιδιού και της Μαυροδάφνης.
Σε αντίθεση με την Φόμοψη όπου χημική αντιμετώπιση μπορεί να γίνει στα πρώτα βλαστικά στάδια του αμπελιού, για την Ισκα και την Ευτυπίωση δεν υπάρχουν φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Ως εκ τούτου συστήνονται τα κάτωθι καλλιεργητικά μέτρα που είναι πιο αποτελεσματικά όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των ντόπιων Αμπελουργών.
• Τα κλαδέματα να γίνονται με ξηρό καιρό και προς το τέλος του χειμώνα. Η έλλειψη υγρασίας και η δακρύρροια εμποδίζουν την εγκατάσταση των παθογόνων μυκήτων.
• Να αποφεύγονται οι μεγάλες και βαθιές τομές κλαδέματος διότι από εκεί βρίσκουν πύλη εισόδου τα παθογόνα της σήψης του ξύλου. Εφόσον όμως είναι απαραίτητες, πρέπει να επαλείφονται με απολυμαντική πάστα.
• Τα αφαιρούμενα μέρη ξύλου να απομακρύνονται και να καίγονται. 
• Να γίνεται αφαίρεση των μεταχρωματισμένων κληματίδων Φόμοψης (λευκές και κούφιες, με σκασίματα στη βάση τους και πολλά μικρά μαύρα στίγματα).
• Τα προσβεβλημένα πρέμνα από Ισκα και Ευτυπίωση που έχουν σημανθεί από την περσινή περίοδο να κλαδεύονται τελευταία.
• Κατά το κλάδεμα τα εργαλεία να απολυμαίνονται τακτικά για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών.
Το επιστημονικό προσωπικό του Ε.Α.Σ. στο Αργοστόλι, προσφέρει δωρεάν κατευθύνσεις στον Κεφαλλονίτη και Θιακό Αμπελουργό για την αντιμετώπιση των εν λόγω «εχθρών» των ντόπιων Αμπελώνων.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ