Ο παραδοσιακός Κεφαλλονίτικος και Θιακός αμπελώνας εγκατεστημένος σε επιλεγμένες ημιορεινές ή ορεινές τοποθεσίες, εξασφάλιζε εξαρχής για το αμπέλι υγιεινό περιβάλλον, χωρίς περίσσιες ατμοσφαιρικές ή εδαφικές υγρασίες και ακόμα χωρίς περίσσειες αζώτου, στοιχεία που προδιαθέτουν στις κλασσικές αμπελουργικές ασθένειες όπως ο περονόσπορος, το ωίδιο, η ίσκα κλπ.
Η εκμηχάνιση, ως επιταγή της εποχής, δημιούργησε την ανάγκη των πεδινών αμπελώνων όπου οι μηχανές μπορούν να κινηθούν με ευχέρεια. Οι σημερινοί πεδινοί αμπελώνες υποφέρουν ενδημικά από τις αμπελουργικές ασθένειες ενώ συνήθως αυτές έχουν επιδημικό χαρακτήρα.
Η αποτελεσματική δράση του θείου ως μυκητοκτόνου συνδυάζεται ακόμη, με το γεγονός ότι είναι προϊόν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον, ενώ έχει ελάχιστη υπολειμματική δράση. Η ιδιότητα του αυτή καθιστά το θείο εξαιρετικά χρήσιμο και επίκαιρο, σήμερα που το περιβάλλον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης, δεδομένης της αστάθειας του καιρού που επικρατεί στα νησιά μας, εφιστά την προσοχή των ντόπιων Αμπελοκαλλιεργητών της Ρομπόλας, του Τσαουσιού, του Μοσχάτου, της Μαυροδάφνης, του Βοστιλιδιού κλπ ποικιλιών, στο γεγονός ότι για να επωφεληθούν από τα ευεργετικά αποτελέσματα του θείου πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόν εγκεκριμένο και σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Επισημαίνεται ότι κατά καιρούς κυκλοφορούν «παράνομα» διάφορα «θειάφια» αγνώστου προέλευσης, στερούμενα έγκρισης κυκλοφορίας, με ακατάλληλες για εφαρμογή βοηθητικές ουσίες και συχνά περιέχουν επικίνδυνες, τόσο για τις καλλιέργειες όσο και για τους ανθρώπους, ουσίες όπως αρσενικό.
Σε κάθε περίπτωση οι ντόπιοι Αμπελοκαλλιεργητές οφείλουν να επιμένουν στην εξακρίβωση των στοιχείων της έγκρισης κυκλοφορίας του Υπουργείου Γεωργίας.
Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης