Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης τονίζει ότι δύο από τις σημαντικότερες μέριμνες του ντόπιου αμπελουργού είναι ο αερισμός του φυλλώματος και η διαπερατότητά του στην ηλιακή ενέργεια
Ε.Α.Σ.: Προς επίδοξο ντόπιο αμπελουργό
Οικολογία
25/07/2016 | 13:53

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης τονίζει ότι δύο από τις σημαντικότερες μέριμνες του ντόπιου Αμπελουργού είναι ο αερισμός του φυλλώματος και η διαπερατότητά του στην ηλιακή ενέργεια.

Η αφαίρεση των φύλλων είναι μια πρακτική που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση για να μπορέσουν να εκτεθούν τα σταφύλια περισσότερο στον ήλιο. Η ηλιακή ακτινοβολία ενισχύει τη σύνθεση της κηρώδους ουσίας που καλύπτει τις ρώγες, παρέχοντας μια πανίσχυρη προστασία του σταφυλιού από τους μικροοργανισμούς που το περιβάλλουν.

Το σωστό ξεφύλλισμα την κατάλληλη στιγμή, βελτιώνει  την ποιότητα του σταφυλιού και μειώνει τις προσβολές  από τις ασθένειες και τους εχθρούς του αμπελιού.

To επιστημονικό προσωπικό  του Ε.Α.Σ. – σύμβουλοι του Θιακο Κεφαλλονίτη Αμπελουργού της Ρομπόλας, του Τσαουσιού, του Μοσχάτου, της Μαυροδάφνης, του Βοστιλιδιού κλπ ποικιλιών, υπενθυμίζει ότι, χρειαζόμαστε το φως και όχι την θερμοκρασία του ήλιου στο βιοχημικό εργαστήριο της ρώγας.

Ερευνητικές μελέτες απέδειξαν, ότι, κάθε φυλλικό στρώμα απορροφά το 90% της ολικής ηλιακής ενέργειας που δέχεται. Η τέλεια, οινική ποιότητα συνδέεται με σταφύλια που έχουν πάρει το 9% της ολικής ηλιακής ενέργειας. Με άλλα λόγια, η ιδανική κάλυψη είναι να υπάρχει ένα στρώμα φύλλων που να καλύπτει το σταφύλι από τον ήλιο.

Η αυξημένη ηλιακή έκθεση μειώνει την οξύτητα, ενώ αυξάνει τα σάκχαρα και το χρώμα.  Το σωστό ξεφύλλισμα δίνει καλές και ποιοτικές αποδόσεις.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer