Η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών, η οποία εορτάζεται στις 4 Ιουλίου, μας τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες βιωσιμότητας για την διαβίωση των ανθρώπων.
Ε.Α.Σ: Οι Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις ώριμη απαίτηση των καιρών
Κοινωνία
04/07/2015 | 12:09

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα Συνεταιρισμών, η οποία εορτάζεται στις 4 Ιουλίου, μας τονίζει την ανάγκη να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες βιωσιμότητας για την διαβίωση των ανθρώπων.
Γενικά η βιωσιμότητα ως έννοια, είναι η ικανότητα για υποστήριξη, διατήρηση ή ανθεκτικότητα της ανάπτυξης. Από την δεκαετία του 1980, η έννοια της βιωσιμότητας έχει εξελιχθεί ώστε να περιλαμβάνει και τις έννοιες της περιβαλλοντικής, οικονομικής και κοινωνικής διάστασης οι οποίες είναι από τις θεμελιώδεις αξίες του Συνεταιριστικού κινήματος.
Ο Συνεταιρισμός έχει νόημα μόνο με έννοιες όπως η Ενότητα, η Ισότητα, η Αλληλεγγύη και η Συσπείρωση, δεδομένου ότι μόνο έτσι προσβλέπει στην κοινή βελτίωση της αγροτικής παραγωγής και στην ισχυροποίηση της διαπραγματευτικής δύναμης των αγροτών. Αυτό που διακυβεύεται σε ένα Συνεταιρισμό δεν είναι καταρχήν το κέρδος, αλλά το δικαίωμα στην Ευημερία.
Αναγνωρίζεται πλέον από όλους, όσο και αν ηχεί ενοχλητικό για τους αγνούς ιδεολόγους Συνεταιριστές, πως όταν οι συνθήκες αλλάζουν, ο Συνεταιρισμός που επηρεάζεται από αυτές οφείλει να προσαρμόζεται. Διαφορετικά μπαίνει στο περιθώριο, υποφέρει ή και εξαφανίζεται.
Σε τοπικό επίπεδο, Περιφέρειας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, ο νέος μεγάλος Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός λειτουργώντας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον είναι υποχρεωμένος να είναι ανταγωνιστικός για να είναι χρήσιμος. Έτσι μπορεί καλύτερα να υποστηρίξει τους ντόπιους Αγρότες – ομάδες παραγωγών μικρής κλίμακας χωρίς τις προϋποθέσεις επιβίωσης – όπως τον Ελαιοπαραγωγό, τον Αμπελουργό, τον Κηπευτικοπαραγωγό, τον Δενδροκαλλιεργητή, τον Κτηνοτρόφο, τον Μελισσοκόμο και τον Ψαρά όχι μόνο σε θέματα οργάνωσης, αλλά και να αυξήσουν συλλογικά τις ευκαιρίες και τους πόρους τους, ενώ με το όραμά του για την βιώσιμη ανάπτυξη ίση για όλους, μπορεί να είναι ο βασικός εταίρος για αυτή αν του δοθεί η σωστή υποστήριξη από την πολιτική ηγεσία, την κοινωνία των πολιτών και την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Η κατασυκοφάντηση του Συνεταιριστικού θεσμού αναίτια ή και σκοπίμως έχει οδηγήσει πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο Συνεταιριστικός θεσμός είναι απολίθωμα του παρελθόντος στο οποίο ταιριάζει η ευθανασία.
Σήμερα που η πατρίδα μας κλυδωνίζεται συθέμελα από την πολύπλευρη κρίση, η Παγκόσμια Ημέρα Συνεταιρισμών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα και μπορεί να λειτουργήσει ως αφετηρία οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής αειφορίας.

Για το Δ.Σ. του Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Ανδρέας Π. Καλαφάτης Πρόεδρος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer