Στο κείμενο "προβληματισμού" που κατέθεσαν οι "13" διαφαίνεται η πολιτική αγωνία τους να καταγραφούν ως αριστερή τάση μη ταυτιζόμενη πλήρως με τις προεδρικές επιλογές
Εσωκομματικές τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ
Πολιτική
10/04/2017 | 09:24

Η πλειοψηφία με την οποία εγκρίθηκε η συμφωνία της Μάλτας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο ευρεία (113 υπέρ, 11 κατά, 12 λευκά) που να επιτρέπει σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου να φέρουν τα μέτρα στη Βουλή, χωρίς καρδιοχτύπια.

Το κόμμα ενέκρινε την προεδρική εισήγηση με ελαφρά παρατράγουδα από βουλευτές και μέλη των “53” – Νίκου Φίλη. Το αξιοσημείωτο πολιτικά από την παρέμβαση των “13” είναι η επικύρωση αυτού που διαφαινόταν εδώ και καιρό: Ο πρώην υπουργός Παιδείας ανήκει πλέον και με τη “βούλα” στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι εκλογές αλλά… ανασχηματισμός

Στο κείμενο “προβληματισμού” που κατέθεσαν οι “13” (μεταξύ αυτών και η Τασία Χριστοδουλοπούλου η οποία καταψήφισε τη συμφωνία μαζί με τον Ν. Φίλη) διαφαίνεται η πολιτική αγωνία τους να καταγραφούν ως αριστερή τάση μη ταυτιζόμενη πλήρως με τις προεδρικές επιλογές.

Εξ’ ού και επανήλθαν στην πάγια θέση που εκφράζεται από τους “53” περί της ανάγκης για ανατροπή του προγράμματος και των μνημονιακών πολιτικών, θέση που δεν απηχεί άλλο παρά τη γνωστή εδώ και μήνες, άρνησή τους να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την “ιδιοκτησία” του μνημονίου που υπέγραψε.

Κατά τα λοιπά, οι “13”, έκαναν σφοδρή κριτική στην κυβερνητική λειτουργία, ιδιαίτερα στα πεδία του Προσφυγικού ( φωτογραφίζοντας τον Γιάννη Μουζάλα) και της Δημόσιας Ασφάλειας ( η καμπάνα χτυπά για τον Νίκο Τόσκα). Τα “σκάγια” πήραν επίσης αλλά… ξώφαλτσα και τους κκ Κοντονή και Σπίρτζη, καθώς υπήρχαν επικριτικές αναφορές και για Δικαιοσύνη- Δημόσια έργα.

Κατά τα λοιπά, κι ενώ στο κείμενό τους υπάρχει η ρητή αναφορά πως “τελικός κριτής είναι ο λαός”, κατά την παρέμβαση του Ν. Φίλη στην ΚΕ, ξεκαθαρίστηκε ότι οι υπογράφοντες δε ζητούν εκλογές. Μάλλον προς “ανασχηματισμό” δείχνει η παρέμβασή τους.

Έτερο ενδιαφέρον στοιχείο στο αμάλγαμα των υπογραφών των “13”, είναι πως απουσιάζει από το κείμενο αυτή του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη. Ο πρώην Ενέργειας – νυν ΥΠΕΣ, ο οποίος πρωτοστάτησε στην “ανταρσία” κόντρα στη συμφωνία με αιχμή την ΔΕΗ, χθες κινήθηκε απολύτως θεσμικά, εκτός της κλειστής αιθούσης όπου συνεδρίασαν τα μέλη της Κ.Ε.

Αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για το τι είπε κατά την ομιλία του ενώπιον Τσίπρα και ΚΕ ενώ η υπογραφή του δεν “κόσμησε” το κείμενο των “13”.

Ψήφιση ναι, εφαρμογή όχι

Τα μέτρα για το 2019-2020 θα ψηφιστούν κανονικά αλλά θα εφαρμοστούν μόνον εάν στο μεταξύ έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Αυτή είναι η κυβερνητική θέση που έχει προκαλέσει – και λόγω θολών “διαρροών” από διάφορα κυβερνητικά στελέχη- παρερμηνείες για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση στον δρόμο προς τη συμφωνία.

Κυβερνητική πηγή με άμεση γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων, εξηγούσε χθες στο περιθώριο της Συνεδρίασης της ΚΕ, πως το ιδανικό σενάριο για την Κυβέρνηση θα ήταν τα μέτρα να έρθουν για ψήφιση στη Βουλή συνολικά μετά την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και έως τις 22 Μαΐου.

Αυτό ωστόσο, διαβεβαίωνε, δεν αποτελεί “κόκκινη” γραμμή για την Κυβέρνηση, η οποία αναλόγως των συνεννοήσεων που θα κάνει με τους Θεσμούς άμα τη επιστροφή τους, δεν έχει απολύτως κανένα πρόβλημα να νομοθετήσει τα μέτρα και σε δόσεις.

Κοινώς, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν ανησυχούν μήπως χρειαστεί να υπερψηφίσουν το τσεκούρι σε συντάξεις και αφορολόγητο για το 2019-2020 χωρίς να έχουν λάβει μεσοπρόθεσμα για χρέος, καθώς όπως εξηγούσε έτερος υπουργός: ” Αφού το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα χωρίς το χρέος, κίνδυνος υπαναχωρήσεων από την άλλη πλευρά (σ.σ Βερολίνο), δεν υπάρχει. Επομένως δεν υπάρχει κανένας προβληματισμός για το πότε και πώς θα ψηφιστούν τα μέτρα. Θα το συνεννοηθούμε”.

Τσίπρας κατά πάντων

Εφ όλων τούτων, είχε προηγηθεί στη μαραθώνια συνεδρίαση της ΚΕ, η εξαιρετικά υψηλών τόνων ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ουσιαστικά ο πρωθυπουργός καλούσε τα στελέχη και τους βουλευτές του να “θωρακίσουν” δια της ψήφου τους την κυβέρνηση από την… αποσταθεροποίηση που απεργάζονται εχθροί εντός κι εκτός συνόρων.

Στους “εκτός”, φωτογράφισε με επαρκή σαφήνεια τον Β. Σόιμπλε μιλώντας για προσπάθειά του να επαναφέρει τα σενάρια του ’15 περί Grexit και στους… εντός, σύσσωμη σχεδόν την ευρωπαϊκή αντιπολίτευση: Κυριάκο Μητσοτάκη, Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ , Κώστα Σημίτη κλπ.

“Αντίδωρο” στα μέτρα που έρχονται – χαρακτηρίζοντας πολλά ως αχρείαστα- ο κ. Τσίπρας εμφάνισε τον “οδικό χάρτη” προς οριστική έξοδο από τα μνημόνια το 2018, με έμφαση στην “επιτυχία” της κυβέρνησης για ρύθμιση του χρέους.

Πηγή: kamarila.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ