Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που συνδυάστηκαν με διακοπή της ηλεκτροδότησης, είχαν καταστροφικές συνέπειες στο βιος φτωχών ανθρώπων και σε υποδομές.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τις πρόσφατες πλημμύρες στη Κεφαλονιά
Πολιτική
21/10/2015 | 07:03

Προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών

Θέμα: Μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πλημμύρες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη.

Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, που συνδυάστηκαν με διακοπή της ηλεκτροδότησης, είχαν καταστροφικές συνέπειες στο βιος φτωχών ανθρώπων και σε υποδομές (πχ οδικό δίκτυο), ενώ ανέδειξαν και την ανεπάρκεια του σχεδίου πολιτικής προστασίας. Η αντιμετώπιση από την προηγούμενη και την τωρινή συγκυβέρνηση των συνεπειών των σεισμών στην λογική των φθηνών «σημειακών παρεμβάσεων» και της απλής «άρσης του επικινδύνου», οδήγησε στο να βρεθεί το νησί διπλά ανοχύρωτο. Η ασύδοτη εγκατάσταση ιδιωτικών ανεμογεννητριών στα βουνά, χωρίς μέτρα που να αντιμετωπίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, επιδεινώνει το πρόβλημα. Επιπλέον, έπαιξαν ρόλο τα μπαζώματα ρεμάτων και οι μη αναδασωμένες εκτάσεις.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:
Να επικαιροποιηθεί το σχέδιο πολιτικής προστασίας.
Να καταγραφούν οι ζημίες και να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% και στην πραγματική τους αξία για το σύνολο των καταστροφών σε κατοικίες, μικρές επιχειρήσεις, κτηνοτροφικές – γεωργικές εγκαταστάσεις και τις αντίστοιχες δραστηριότητες.
Να μην πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ για το σεισμόπληκτο και πλημμυρόπληκτο νομό για το 2014, 2015 και 2016.
Να απαλλαγούν οι πληγέντες από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις και τόκους. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατάσχεσης.
Να αποκατασταθούν με 100% κρατική χρηματοδότηση οι ζημιές σε υποδομές, οδικό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά έργα, αθλητικές εγκαταστάσεις, πολιτιστικά μνημεία (γεφύρια, εκκλησίες κα).
Να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι από βραχοπτώσεις – καθιζήσεις στο οδικό δίκτυο.
Να διασφαλιστεί η αυτόνομη κάλυψη του νομού σε ρεύμα.
Να αποδοθούν τα χρήματα για την υλοποίηση όλων των έργων (συμβασιοποιημέ­νων και μη) που έχουν κριθεί αναγκαία από την περίοδο των σεισμών.
Να γίνουν τα αναγκαία έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπλημμυρικής προστασίας.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer