Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς Μηχανικός Σταύρος Λυκούδης, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ως αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με βάση το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος
Ερώτηση Κουίκ περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για την τακτοποίηση τα αυθαίρετα
Πολιτική
08/05/2013 | 23:25

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ
«ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΤΕ κ. ΥΠΟΥΡΓΕ ΤΑ 2 ΔΙΣ ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ; ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΚΥΡΕΣ Ή ΟΧΙ;»
Την άμεση νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη στήριξη εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που βρέθηκαν σε αδιέξοδο μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, περί αντισυνταγματικότητας του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς, ζητά με Ερώτησή του προς τον Ευάγγελο Λιβιεράτο ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Όπως επισημαίνει και ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πολιτικός Μηχανικός Σταύρος Λυκούδης, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε, κατά πλειοψηφία, ως αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με βάση το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό και το οικιστικό περιβάλλον.
Επίσης, δεν δέχθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση του – ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου – οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.
Αντισυνταγματικός όμως φέρεται να κρίθηκε και στο σύνολό του ο νόμος για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ.
Στην Ερώτηση προς τον Υπουργό, επισημαίνεται ότι «η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία».
«Οι συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν συνταχθεί και αφορούσαν ακίνητα με τακτοποιημένες αυθαιρεσίες συνεχίζουν να είναι σε ισχύ ή θεωρούνται άκυρες;», ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Τέρενς Κουίκ και ζητά την άμεση επιστροφή των χρηματικών ποσών (υπολογίζονται στα 2 δις ευρώ) που έχουν καταβάλλει οι πολίτες για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, αλλά και την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας εκ μέρους της κυβερνήσεως προκειμένου να μην τεθούν σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, αφού με τις υπάρχουσες συνθήκες επηρεάζονται και οι μικρές εμπορικές αξίες των ακινήτων που δεν έχουν αυθαίρετες κατασκευές.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟ ΛΙΒΙΕΡΑΤΟ
ΘΕΜΑ: «ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ ΠΕΡΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ν.4014/2011 ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ»
Κύριε Υπουργέ,
Όπως μου επισημαίνει ο Πολιτευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Σταύρος Λυκούδης, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε, κατά πλειοψηφία, ως αντισυνταγματική την τακτοποίηση των αυθαιρέτων νέας γενιάς με βάση το άρθρο 24 παράγραφος 2 του Συντάγματος που προστατεύει το περιβάλλον, τον ορθολογικό πολεοδομικό σχεδιασμό και το οικιστικό περιβάλλον.
Επίσης, δεν δέχθηκε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την επιβάρυνση – του ήδη κατά πολύ επιβαρυμένου – οικιστικού περιβάλλοντος και έκαναν δεκτές τις σχετικές αιτήσεις ακυρώσεως.
Αντισυνταγματικός όμως φέρεται να κρίθηκε και στο σύνολό του ο Ν.4014/2011 για την περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, τη δημιουργία του «Πράσινου Ταμείου», κ.λπ.
Σημειώνεται ότι αυθαίρετα «νέας γενιάς» θεωρούνται όσα χτίστηκαν μετά τον νόμο Τρίτση (1337/1983), δηλαδή αυτά που ανεγέρθηκαν μετά την 31.1.1983.
Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει κάτοικοι του Αμαρουσίου Αττικής, της Φθιώτιδος, Θεσπρωτίας, κ.λ.π, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι θίγονται με τον «αντισυνταγματικό» Ν.4014/2011.
Υποστηρίζουν ότι ο επίμαχος νόμος παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος, τις συνταγματικές αρχές της ανάπτυξης του οικιστικού περιβάλλοντος βάσει επιστημονικού σχεδιασμού, τη συνταγματική αρχή της ισότητας, την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, κ.λπ., όπως και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
Όπως, επίσης, επισημαίνει ο Πολιτευτής μας Σταύρος Λυκούδης, «η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αδιέξοδο σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που τακτοποίησαν τα αυθαίρετά τους, ενώ αναμένεται να προκαλέσει αναστάτωση λόγω των χιλιάδων περιπτώσεων μεταβιβάσεως ακινήτων και συμβολαιογραφικών πράξεων που έγιναν την τελευταία διετία».
Άραγε προτίθεται η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα ποσά (υπολογίζονται στα 2 δις ευρώ) που έχουν καταβληθεί για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων παίρνοντας φυσικά άδεια από την τρόικα που αποτελεί και το βασικό εντολοδόχο της;
Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι άμεση η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, προκειμένου να μην τεθούν σε ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα, κάτι που επηρεάζει τις ήδη μικρές εμπορικές αξίες ακόμα και των ακινήτων που δεν έχουν αυθαίρετες κατασκευές.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Οι συμβολαιογραφικές πράξεις που έχουν συνταχθεί και αφορούσαν ακίνητα με τακτοποιημένες αυθαιρεσίες συνεχίζουν να είναι σε ισχύ ή θεωρούνται άκυρες;
2. Σκοπεύει η Κυβέρνηση να επιστρέψει άμεσα τα χρηματικά ποσά που έχουν καταβάλει οι πολίτες για την τακτοποίηση των αυθαιρεσιών;
3. Υποχρεούνται εταιρίες με υποβληθέντες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότησή τους να υποβάλουν εκ νέου φάκελο με βάση την προηγούμενη νομοθεσία;
4. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μέσα στα συνταγματικά πλαίσια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ