Πολλά Μπράβο στην ΚΕΔΗΚΕ, στον Γιώργο Κατσιβέλη που στήριξε αυτή την μοναδική εκδήλωση της παράδοσης.
Επιτέλους, κάτι διαφορετικό! Κάτι με ταυτότητα
Πολιτισμός
23/07/2015 | 13:24

Ήθελα να πάω για να σκοτώσω την ώρα μου σε αυτή την εκδήλωση, γιατί, κάτι σοβαρό λόγω της κρίσης δεν είχε γίνει έως εκείνη τη στιγμή στο Ληξούρι. Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που πηγαίνω σε παραδοσιακές χορευτικές εκδηλώσεις, γιατί μου αρέσουν τα παραδοσιακά στοιχεία.
Μα για μένα ήταν ένα ξάφνιασμα. Μια ορχήστρα με την ονομασία «Ανέμη του χορού» έδωσε κάτι διαφορετικό, παραδοσιακό, σε αυτό που λέμε δική μας παράδοση, κεφαλονίτικη.
Καθηλώθηκα σε μια καρέκλα, απόλαυσα με πολύ ενδιαφέρον όλους του χορούς που υπέροχα χόρεψαν τα χορευτικά από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους: Φραγκάτων «ο Μέρμηγκας» και της «Κουνόπετρας» Κατωγής Παλικής. Με το φυλλάδιο που είχε μοιράσει ο Γεράσιμος Γαλανός με τα λόγια των χορών, διαπίστωσα για την τεράστια ερευνητική εργασία που είχε κάνει, τους νέους χορούς και εξεπλάγη που άκουσα μετά από πολλά χρόνια τις «Λόντρες». Χορός που τον έλεγε η γιαγιά μου, χρόνια πίσω, προερχόμενη από την περιοχή του Πυργίου (Στάβερι).
Εκείνο που μου έκανε καλή εντύπωση είναι ότι η ορχήστρα δεν χρησιμοποίησε ντραμς, έμεινε σωστά στα παραδοσιακά όργανα. Μου άρεσε που τραγούδησε ένας παλιός από την Έρυσσο, ο Σπύρος, τον χάρηκα…! paradosiakoi_xoroi_lhxouri (2)
Τραγουδήθηκαν τόσα και τόσα άσματα που ομολογώ πως τα άκουσα τα περισσότερα για πρώτη φορά. Όμως, είχαν για μένα πολύ ενδιαφέρον. Αντιγράφω από το φυλλάδιο δυο τρεις τίτλους: «Ένα παιδί από τα Ομαλά», «Γύρες της κλεψιάς-Καντιλιώρος», «Γύρες» με τα λόγια, που όπως είπε ο Γαλανός, καμαρώνει γι’ αυτές, επειδή πρώτος τα παρουσίασε.
«Μια Παρασκευή Μπονώρα», «Η γίδα γκέσα», «Μπάλος Κουρουκλάτικος» και άλλα, όλα εξαιρετικά. Μακάρι αυτή η εργασία να κυκλοφορήσει σύντομα σε δίσκους ψηφιακούς και να γίνει γνωστό το υλικό σε όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των Συλλόγων του νησιού. paradosiakoi_xoroi_lhxouri (3)
Υπέροχο ήταν το κάλεσμα του πρωτοχορευτή Διονυσίου Μπάλλα, που είπε ότι όποιος ξέρεις κάτι διαφορετικό για τους χορούς, να μας ενημερώσει να το καταγράψουμε. Ο Γαλανός παρουσίασε τα μέλη της Ορχήστρας, τον βιολιστή από τα Δειλινάτα, τους κιθαρίστες και όλοι μαζί τραγούδησαν με μια ομορφιά και ζωντάνια. Αντιγράφω τα ονόματα από το φυλλάδιο που μοιράστηκε, Λαμπρογιάννης Πεφάνης βιολί, Αλέξανδρος Λυκούρας ακορντεόν, Αποστόλης Αυγερινός κιθάρα, Διονύσιος Μπάλλας Τραγούδι –χορός, Γαβρίλης Σιμωτάς κιθάρα, Γαλανός Γεράσιμος τραγούδι. Αυτός έβαλε την ψυχή! Πολλά Μπράβο στην ΚΕΔΗΚΕ, στον Γιώργο Κατσιβέλη που στήριξε αυτή την μοναδική εκδήλωση της παράδοσης. Επιτέλους! Κάτι που προάγει το νησί μας στην μουσική του παράδοση. Παιδιά, άπειρα μπράβο και συνεχίστε να δίνετε αυτό το όμορφο, που δεν είναι του κιλού!

Παντελάτος Δημήτριος
Παραθερίζω στο Ληξούρι paradosiakoi_xoroi_lhxouri (4) paradosiakoi_xoroi_lhxouri (5) paradosiakoi_xoroi_lhxouri (6)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer