Μετά από τεράστιες καθυστερήσεις που έχουν παραδεχτεί πάμπολλες φορές και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μας, φαίνεται ότι επιτέλους ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Σπίρτζης αποφάσισε να δει με σοβαρότητα το θέμα των σχολείων στο νομό μας, ειδικά στην Παλική, και με απόφασή του «ξεμπλοκάρει» ουσιαστικά την κατασκευή/ενίσχυσή τους.
Συγκεκριμένα, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δημοσιεύτηκε η απόφαση των ελάχιστων υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη σύνταξη μελετών επισκευής / ενίσχυσης, καθώς και της διαδικασίας έγκρισης –έκδοσης των σχετικών αδειών επισκευής /ενίσχυσης χωρίς χορήγηση Στεγαστικής Συνδρομής, των δημόσιων σχολικών συγκροτημάτων με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, τα οποία έχουν υποστεί βλάβες από το σεισμό της 26ης Ιανουαρίου 2014 και βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Κεφαλλονιάς.
Το σημαντικό είναι πως ο Δήμος Κεφαλλονιάς εδώ και καιρό είχε ζητήσει να αναλάβει μέσω της ΔΑΕΦΚ τη διαδικασία ελέγχου των μελετών επισκευής /ενίσχυσης των κτιρίων που έχουν πρόβλημα και την έκδοση των σχετικών αδειών επισκευής /ενίσχυσης , αφού οι Κτιριακές Υποδομές πρακτικά δεν κατόρθωσαν να κάνουν κάτι όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα, μέσω αυτής της απόφασης του Υπουργού, ο Δήμος Κεφαλλονιάς δικαιώνεται και αναλαμβάνει τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών μέσω του ΤΑΣ.
Το ρεπορτάζ μας λέει ότι εκείνο που απαιτείται πρώτο είναι η εμπρόθεσμη υποβολή αίτηση στον Τ.Α.Σ Κεφαλληνίας για την έκδοση άδειας επισκευής /ενίσχυσης του σχολικού κτιρίου, η οποία θα υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του Δήμου Κεφαλλονιάς. Ο τελευταίος θα οριστεί με απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Τα υπόλοιπα, μπορεί εύκολα να τα βρει κανείς στο τεύχος Β΄613/24.02.2017 της Εφημερίδας της Κυβέρνησης.
Ολοκληρώνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2015 ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Διονύσης Λυκούδης, με έγγραφό του ζητούσε την διευκόλυνση της διαδικασίας έκδοσης έγκρισης δόμησης – άδειας δόμησης σε δημόσια κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τους σεισμούς του 2014, ειδικά δε για τα σχολικά συγκροτήματα. Ο Αντιδήμαρχος τότε, ανάμεσα σε άλλα, είχε προτείνει για όλα τα κτίρια που θα κατατεθούν μελέτες επισκευής να θεωρούνται ως νομίμως υφιστάμενα όπως αυτά αποτυπώνονται στα προσκομισθέντα στην υπηρεσία αρχιτεκτονικά σχέδια γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει πρώτα να βρεθούν για ποια τμήματα δεν στοιχειοθετείται η νομιμότητά τους και μετά να υπαχθούν στον νόμο των αυθαιρέτων, διαδικασία η οποία θα καθυστερήσει περεταίρω την έκδοση της οικοδομικής άδειας. Εξάλλου, πολλά δημόσια κτίρια και σχολικά συγκροτήματα κατασκευάστηκαν μετά τους σεισμούς του 1953 χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για την νομιμότητά τους ή κάποια κατασκευάστηκαν με μελέτες των πρώην Δήμων η Νομαρχιών χωρίς όμως έκδοση οικοδομικής άδειας.
Έστω και καθυστερημένα, οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής στον Υπουργό εισακούστηκαν…