«Κύριε Υπουργέ ως δικαστής κατανοείτε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παραμονή του αρχείου και της γραμματείας στην Κεφαλονιά»
Επιστολή Σμαράγδας στον Αθανασίου για το Ειρηνοδικείο Ιθάκης
Πολιτική
25/07/2013 | 16:08

Κύριε Υπουργέ,
Θα ήθελα αρχικά να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας.
Με πολλή χαρά πληροφορηθήκαμε για τις προθέσεις του Υπουργείου σας να προβείτε στην δημιουργία μεταβατικής έδρας του Ειρηνοδικείου Σαμαίων στην Ιθάκη. Όμως, όπως είχαμε εξηγήσει και στους προκατόχους σας με τις συνημμένες επιστολές, η Υπηρεσία δε μπορεί να λειτουργήσει σωστά όσο το αρχείο και η γραμματειακή υποστήριξη παραμένουν στην Σάμη Κεφαλονιάς.
Η ταλαιπωρία για τους πολίτες της Ιθάκης συνεχίζεται, αφού ακόμη και για ένα απλό αντίγραφο πρέπει να ταξιδεύουν στην Κεφαλονιά. Ενημερώθηκα από την υπάλληλο της Γραμματείας του Ειρηνοδικείου και θα ήθελα να σας μεταφέρω κάποια σχετικά στοιχεία.
Οι υποθέσεις της Ιθάκης έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ειδικά τώρα με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και με την μεταφορά ύλης από τα Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία. Ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έχουν εκδοθεί πολλές αποφάσεις αλλά έχουν όμως αναβληθεί πάρα πολλές λόγω πολλών παραγόντων.
Από τον Ιανουάριο που έκλεισε το Ειρηνοδικείο Ιθάκης έχουν αναβληθεί υποθέσεις είτε επειδή απαγορευόταν ο απόπλους του πλοίου λόγω κακοκαιρίας είτε λόγω απεργίας των ναυτεργατών. Δικηγόρος της Ιθάκης ανέφερε ότι προς τα τέλη Ιανουαρίου έχασε την προθεσμία ασκήσεως εφέσεως σε υπόθεση του Ειρηνοδικείου γεγονός που θα είχε αποφευχθεί αν  δεν είχε φύγει η  γραμματειακή υποστήριξη.
Όσον αφορά στον όγκο εργασίας του Ειρηνοδικείου Ιθάκης:

• Οι συνεχείς αποσπάσεις των κατά καιρούς Ειρηνοδικών της Ιθάκης στο Αργοστόλι είχαν σαν αποτέλεσμα να μένει πίσω το Ειρηνοδικείο.

• Οι δικάσιμοι της Ιθάκης ενώ ήταν να γίνονται κάθε  μήνα, φτάσαμε να γίνονται κάθε 4 με 5 μήνες με αποτέλεσμα να μαζεύονται στα πινάκια 30 – 40 υποθέσεις και τελικά να εκδικάζονται μόνο 2 με 3 αφού οι δικαστές έπρεπε να προλάβουν να φύγουν με το καράβι γιατί την άλλη μέρα είχαν να δικάσουν κάπου αλλού.

• Η προανάκριση ήταν μεγάλη στην Ιθάκη, μπορούσαν υπό ευνοϊκές συνθήκες να περαιώνονται  μέχρι και 35 υποθέσεις το μήνα.  Όμως τώρα και αυτή έχει σταματήσει αφού ο κόσμος για μία κατάθεση για προθεσμία ή για χορήγηση εγγράφων δεν πάει στην Κεφαλονιά. Ακόμα και οι ίδιοι οι δικηγόροι αδυνατούν να πείσουν τους πελάτες τους να πάνε. Όλες οι υποθέσεις έχουν βαλτώσει.
Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου είχε τονίσει, όταν είχε εξαγγείλει τις προθέσεις του Υπουργείου  για την μείωση των Ειρηνοδικείων, να ληφθούν υπόψη οι γεωγραφικές ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και οι συνθήκες προσβασιμότητας για τους πολίτες. Εξάλλου και οι πρώην Πρόεδροι Πρωτοδικών κ. Πανούσης και κ. Λαμπρινόπουλος, όταν είχε ζητηθεί η γνώμη τους από το Εφετείο της Πάτρας, ήταν αρνητικοί στο να κλείσει το Ειρηνοδικείο της Ιθάκης λόγω των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

Κύριε Υπουργέ, είμαστε σίγουροι πως ως δικαστής κατανοείτε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την παραμονή του αρχείου και της γραμματείας στην Κεφαλονιά και αντιλαμβάνεστε πλήρως τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης στη ζωή των κατοίκων της Ιθάκης.  Σας υπενθυμίζουμε ότι το Ειρηνοδικείο Ιθάκης λειτουργεί από όταν βρισκόταν το νησί υπό κατοχή των Βενετών με μόνο διάλειμμα λειτουργίας την περίοδο της δικτατορίας.
Ελπίζουμε στην κατανόησή σας και αναμένουμε τις ενέργειές σας για την άμεση επίλυση του θέματος έτσι ώστε η ιστορική Ιθάκη –ξεχωριστό νησί – να μη δεχτεί άλλη υποβάθμιση.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer