Του Μιχάλη Ανδρεαδάκη
Στην αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου σε βάρος της Κεφαλονιάς προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο Αντιπεριφερειάρχης, Παναγής Δρακουλόγκωνας. Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε, κατασχέθηκαν σχεδόν όλοι οι λογαριασμοί της Περιφερειακής Ενότητας με δικαστική απόφαση που κατέθεσαν μελετητικές εταιρείες με αφορμή την μη εισπραξη του ποσού των 5,7 εκατ. ευρώ για ένα έργο της Αναπτυξιακής Επιχείρησης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια όταν την περασμένη Τρίτη υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας πήγε στην τράπεζα για να εισπράξει μια επιταγή και διαπίστωσε προς έκπληξη του ότι ήταν ακάλυπτη γιατί δεν υπάρχουν χρήματα σε κανέναν από τους λογαριασμούς! Αμέσως ενημερώθηκε για το ζήτημα ο κ. Δρακουλόγκωνας και μετά από επικοινωνία που είχε και με τον Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο ξετυλίχθηκε το… κουβάρι της υπόθεσης.
“Αυτό που έγινε την Τρίτη ξεπερνάει το μέτρο. Είναι κάτι που είχε φέρει ο Περιφερειάρχης σε συνέντευξη Τύπου είχε κάνει τον Νοέμβριο στην Κέρκυρα και αφορούσε ένα έργο που είχε αναλάβει η Αναπτυξιακή Επιχείρηση Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κέρκυρας και αν θα γίνονταν θα κόστιζε 4 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μια δικαστική απόφαση εδώ και αρκετά χρόνια ότι πρέπει μόνο οι μελετητικές εταιρείες που ανέλαβαν τη μελέτη του έργου να εισπράξουν 5,7 εκατ. ευρώ, το οποίο με τους τόκους μόνο γι αυτό το κομμάτι έχει ανέλθει πλέον στα 9 εκατ. ευρώ. Υπάρχει μείζον πολιτικό ζήτημα για το οποίο δεν φταίνε ούτε η Κέρκυρα, ούτε οι Κερκυραίοι αλλά συγκεκριμένοι άνθρωποι που εφάρμοσαν συγκεκριμένες πολιτικές. Αν γινόταν στην Κέρκυρα θα είχε όνομα και επίθετο” τόνισε με νόημα. Για το θέμα έχει κινηθεί πλέον Ενορκη Διοικητική Εξέταση προκειμένου να “φωτογραφηθούν” εκείνοι που ευθύνονται.
Οι λογαριασμοί που δεσμεύτηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα, όπως είπε ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αφορούν αναλυτικά: Τα προνοιακά επιδόματα των νεφροπαθών, τη διεύθυνση μεταφορών, τη διεύθυνση κτηνιατρική, τη μεταφορά των μαθητών, την κοινωνικής πρόνοια, το πρόγραμμα δακοκτονίας, τα τροφεία και τα έξοδα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, τις δημόσιες επενδύσεις καθώς και τα λειτουργικά έξοδοα της Περιφέρειας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, μισθώματα κ.α.). Ο Αντιπεριφερειάρχης ξεκαθάρισε ότι από την Τρίτη που έγινε γνωστό το θέμα “δεν σταμάτησε ούτε ένα λεπτό η λειτουργία της Περιφέρειας εξαιτίας αυτού του γεγονότος που είναι δυσβάστακτο” και φρόντισε να προχωρήσει στη δέσμευση της πίστωσης για τη θαμνοκοπή προκειμένου να ξεκινήσει τον Ιούνιο και να μην πάει για τον Σεπτέμβριο ενώ υπέγραψε και τη σύμβαση που αφορά την βραχοπροστασία στην είσοδο του Πόρου.
Για την υπόθεση κατατέθηκαν ήδη αιτήσεις αναστολών και για τη διαταγή πληρωμης αλλά και για την κατάσχεση στην Κέρκυρα. Την Παρασκευή συζητήθηκε η προσωρινή διαταγή και αναμένεται την απόφαση εντός της ημέρας και για τον ορισμό δικασίμου για τα ασφαλιστικά μέτρα. “Θα είμαι παρών για να εξηγήσω στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου ότι είναι ακατάσχετα. Δεν είναι περιουσία της Περιφερειακής Ενότητας είναι περιουσία της κοινωνίας” πρόσθεσε για το θέμα ο κ. Δρακουλόγκωνας. Σε ερώτηση που του έγινε για το τι γίνει αν το δικαστήριο αποφανθει τελικά αρνητικα για την Κεφαλονιά υπογράμμισε ότι σ’ αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει μια τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προκειμένου να εξασφαλιστούν χρήματα από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες για την Κεφαλονιά. Οπως γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αν δεν λυθεί σύντομα το θέμα να μην υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν ούτε το προνοιακά επιδόματα των νεφροπαθών.