Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Θεόδωρου Γαλιατσάτου συνεδρίασε η Επιτροπή Διαβούλευσης
Επί τάπητος ο χωροταξικός σχεδιασμός της Περιφέρειας
Πολιτική
30/09/2015 | 16:57

Υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου, συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου 2015, η Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με τηλεδιάσκεψη.

Το θέμα που απασχόλησε την τρίωρη συνεδρίαση ήταν η μελέτη για τον  χωροταξικό σχεδιασμό στα νησιά της ΠΙΝ, ενόψει και της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Μεγανήσι, το Σαββατοκύριακο 10&11 Οκτωβρίου 2015.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και οι Δήμαρχοι Κέρκυρας Κ. Νικολούζος, Ζακύνθου Π. Κολοκοτσάς, Κεφαλονιάς Αλ. Παρίσης και ο αντιδήμαρχος Λευκάδας Γ. Φίλιππας. Επίσης παραβρέθηκαν η θεματική αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Ν. Πανδή και οι αντιπεριφερειάρχες Σπ. Γαλιατσάτος, Δ. Τσούκας, Γ. Φοντάνας και Δ. Στραβοράβδης, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής (περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και δημότες).

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ζήτησε από όλους να ετοιμαστούν τάχιστα  και υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει στείλει επανειλημμένα έγγραφα στους Δήμους και τους φορείς ζητώντας τις απόψεις τους επί της μελέτης του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να ληφθούν υπόψη στις τελικές αποφάσεις.

Ζήτησε δε, από τους Δήμους της Π.Ι.Ν. να εξετάσουν διεξοδικά τους πίνακες που υπάρχουν με έργα και δράσεις για κάθε ΟΤΑ ξεχωριστά, με χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης αυτών, και να γνωμοδοτήσουν καταρχήν αν όσα περιγράφονται πρέπει να γίνουν και αν μπορούν να τα κάνουν.

Στις τοποθετήσεις που έγιναν καταρχήν αναδείχθηκε η αναγκαιότητα ύπαρξης χωροταξικού σχεδιασμού, της οποίας στερούνται τα Ιόνια Νησιά, αλλά τονίστηκε επίσης ότι η μελέτη που έχει γίνει είναι πρόχειρη, οι μελετητές δεν έχουν λάβει υπόψη τους εγκεκριμένα σχέδια περιοχών και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενώ σε πολλά σημεία της (π.χ. πρωτογενής τομέας) είναι γενικόλογη.

Στην κατεύθυνση αυτή οι φορείς ζήτησαν από τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο να υπάρξει αναθεώρηση του κατατεθειμένου, από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή, σχεδίου-μελέτης.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, πάντως, υπενθύμισε ότι έχουν μείνει μόλις 3 μήνες για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού καθώς η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Δεκεμβρίου 2015 και οι όποιες αλλαγές θα πρέπει, αφού προηγηθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, να γίνουν τάχιστα.

Καταλήγοντας ο κ. Γαλιατσάτος δήλωσε ότι η συζήτηση που έγινε ήταν εξαιρετικά χρήσιμη γιατί βοήθησε στην καταγραφή απόψεων και θέσεων, που θα χρησιμοποιηθούν στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο και ζήτησε από όλους να καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να είναι καθ’ όλα έτοιμη για να ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της, για τον οποίο –υπογράμμισε- ότι θα πρέπει πάνω από όλα, να υπάρχει η αποδοχή της κοινωνίας των Ιονίων.

Ο περιφερειακός σχεδιασμός για το χωροταξικό περιλαμβάνει δράσεις αιχμής όπως τον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα, τον πολιτισμό και τη δόμηση αλλά και κρίσιμα ζητήματα όπως τις οχλούσες χρήσεις, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τους υδρογονάνθρακες, τις ανεμογεννήτριες, τους λιμένες και τα αεροδρόμια, την υδροδότηση κ.α.

Υπενθυμίζεται, ότι είναι η τρίτη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μέσα σε λίγους μόλις μήνες από τη σύστασή της, ως απόδειξη της βούλησης της περιφερειακής αρχής να αποτελεί η λαϊκή συμμετοχή οδηγό δράσης του έργου της.

xwrotajiko xwrotajiko xwrotajiko

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer