Δεν μπορεί να υπάρξει Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία με τα Σχολεία και τον εξοπλισμό τους στα χέρια Ιδιωτών.
ΕΛΜΕ-ΚΙ: OXI στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ
Κοινωνία
16/10/2016 | 09:32

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία ένταξε και τις τελευταίες Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς (ΔΕΚΟ) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Εκτός από τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ που εντάσσονται στο ΤΑΙΠΕΔ, ιδιωτικοποιώντας έτσι το ρεύμα και το νερό, ιδιαίτερα μας αφορά ως εκπαιδευτικούς η ένταξη της «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε» (ΚτΥπ). Πόσο μάλλον που στο σεισμόπληκτο Νομό μας μια σειρά από δράσεις (μελέτες αποκατάστασης σχολείων, νέο μηχανουργείο ΕΠΑΛ Ληξουρίου, σχεδιασμός για πέντε νέα σχολικά συγκροτήματα, ακαταλληλότητα αθλητικών εγκαταστάσεων κοκ) αφορούν άμεσα την εν λόγω ΑΕ. Επιπλέον, μας αφορά άμεσα το γεγονός ότι προς εκποίηση βαίνουν τόσο το Ξενία όσο και τα Ράγια του Πόρου, χώροι στους οποίους βρίσκονται ή είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σχολεία αλλά και τα «Υπαλληλικά» στα οποία απαιτούμε να γίνουν κατοικίες για νέους εκπαιδευτικούς, δημόσιους υπάλληλους και εργάτες .

Η ΚτΥπ, προέρχεται από την συνένωση τριών μεγάλων Δημόσιων Κατασκευαστικών Εταιρειών. Της «Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων ΑΕ» (ΟΣΚ), της «Δημόσια Επιχείρηση Ανέγερσης Νοσοκομείων ΑΕ» (ΔΕΠΑΝΟΜ) και της «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», η οποία είχε σαν αντικείμενο την ανέγερση, επέκταση και επισκευή δικαστικών μεγάρων. Θέλουμε να σταθούμε στον ΟΣΚ.

Ο ΟΣΚ, αλλά και η ΚτΥπ σαν ευρύτερος φορέας, είναι Ανώνυμες Εταιρείες με κύριο μέτοχο το Δημόσιο. Αντικείμενο του ΟΣΚ είναι η κατασκευή νέων σχολικών μονάδων, η επέκταση και η συντήρηση των υπαρχόντων, η κατασκευή υποδομών πολιτισμού και αθλητισμού στα σχολεία της χώρας. Επίσης έχει σαν αντικείμενο τον εξοπλισμό των σχολείων όλων των βαθμίδων της χώρας (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια) . Ο ΟΣΚ έχει πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, τόσο για τα νέα σχολικά κτίρια όσο και την βελτίωση των υπαρχόντων, όσον αφορά τόσο την λειτουργία τους όσο και την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω βιοκλιματικών αρχιτεκτονικών επεμβάσεων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά).

Η ένταξη του ΟΣΚ στο ΤΑΙΠΕΔ, σαν αποτέλεσμα της υπογραφής του 3ου μνημονίου από την κυβέρνηση, αποσκοπεί στην εκποίηση από μεριάς του Δημοσίου του δικαιώματός του να καθορίζει το ίδιο:

  • Πού θα ανεγερθούν Σχολικά Κτίρια.
  • Ποια Σχολικά Κτίρια θα ανεγερθούν.
  • Ποιες θα είναι οι προδιαγραφές ανέγερσης Σχολικών Κτιρίων. Πόσα τμ αντιστοιχούν στον κάθε μαθητή ανά τάξη, πόσος φυσικός φωτισμός και αερισμός χρειάζεται, τι είδους εποπτικά μέσα θα είναι διαθέσιμα, ποιος θα είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός για τα εργαστήρια φυσικών επιστημών και πληροφορικής και πολλά άλλα.
  • Σε ποιες Σχολικές Μονάδες μπορούν και πρέπει να ανεγερθούν αμφιθέατρα, γυμναστήρια ή κολυμβητήρια.
  • Ποιο είναι το κόστος του απαραίτητου εξοπλισμού για κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης, μέσω μειοδοτικών διαγωνισμών.

Η παράδοση όλων των παραπάνω στο ΤΑΙΠΕΔ, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην Δωρέαν και Δημόσια Εκπαίδευση, μιας και όλα αυτά θα καθορίζονται πλέον από το κέρδος που θα αποφέρουν στον επιχειρηματία και όχι από τις (έστω και κουτσουρεμένες σήμερα) ανάγκες των παιδιών μας. Ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Εκπαίδευσης και την κατηγοριοποίηση αυτής, ανάλογα με το εισόδημα των γονιών.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ στηρίζει το σχετικό διεκδικητικό πλαίσιο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και απαιτεί από την κυβέρνηση:

  • να πάρει πίσω από το ΤΑΙΠΕΔ κάθε έκταση που χρησιμοποιείται ή έχει σχεδιαστεί για σχολική ή άλλη δημόσια χρήση
  • να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των σχολείων και του εξοπλισμού τους.

Αργοστόλι 16/10/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος  Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer