Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τιμά τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νέας γενιάς το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη χούντα, 43 χρόνια μετά.
ΕΛΜΕ-ΚΙ: Μήνυμα για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου
Κοινωνία
15/11/2016 | 09:30

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τιμά τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νέας γενιάς το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στη χούντα, 43 χρόνια μετά. Οι αιτίες που οδήγησαν στη δικτατορία είναι και σήμερα παρούσες και δεν είναι άλλες από την εξουσία του κεφαλαίου και την πλαισίωση της χώρας από όργανα του ιμπεριαλισμού, όπως το ΝΑΤΟ. Τιμάμε σήμερα τους χιλιάδες αγωνιστές, τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, του κορυφαίου σταθμού της πάλης αυτής. Η μνήμη αναμοχλεύεται σήμερα, σε συνθήκες που το σύστημα της εκμετάλλευσης παγκόσμια βολοδέρνει μέσα στα αδιέξοδά του τσαλαπατώντας δικαιώματα. Οι σφαίρες επιρροής ξαναμοιράζονται με τα όπλα και το αίμα των λαών, ΗΠΑ – ΕΕ και ΝΑΤΟ δείχνουν ξανά το δόντια τους παντού και στην περιοχή μας έτοιμοι για όλα προκειμένου ν’ ανακάμψει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτές τις συνθήκες είναι επείγουσα ανάγκη να ανασυνταχθούμε, να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή επίθεση, που στη χώρα έχει συνέχεια και κλιμάκωση από τη σημερινή συγκυβέρνηση, ώστε να βρουν δικαίωση τα ιδανικά του Νοέμβρη.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι περήφανη διότι στις δύσκολες σημερινές συνθήκες που ο εχθρός διδάσκει τη συνθηκολόγηση, την υποταγή στο ρεαλισμό του νόμου και της τάξης, το διαίρει και βασίλευε συνεχίζει να δίνει τη μάχη μαζί με μαθητές, γονείς, με όλο το λαό. Έτσι τιμούνται οι νεκροί κι όχι με ανέξοδα μνημόσυνα στους πεθαμένους που γίνονται με τρόπο που θάβει τους ζωντανούς αγωνιστές και τους σύγχρονους αγώνες. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ είναι περήφανο διότι δεκάδες συνάδελφοι πρωτοστατούν για να μάθουν οι μαθητές στο Νομό, την αλήθεια. Κι αλήθεια αυτή δεν είναι απλή απαρίθμηση γεγονότων αλλά πριν απ’ όλα η γνώση για το ρόλο του κράτους και των αστικών – κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της δικτατορίας. Η γνώση για το ρόλο των δικτατόρων στην προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Μέσα από αυτή την αλήθεια μπορεί να δυναμώσει η απομόνωση της εγκληματικής – ναζιστικής – φασιστικής Χρυσής Αυγής, που τιμά τους δολοφόνους όσων θυσιάστηκαν το Νοέμβρη και καθ’ όλη τη διάρκεια της χούντας, που συκοφαντεί την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας.

Υπογραμμίζουμε ότι για να αναπτυχθεί το κίνημα και να φθάσει στην μαζική κορύφωσή του δόθηκε μακρόχρονη σκληρή πάλη από λίγους πρωτοπόρους, καθ’ όλη την 7ετία. Δόθηκε μάχη με το φόβο και τη μοιρολατρία, με τον αντικομμουνισμό, με τον οποίο η χούντα χειραγωγούσε τη νεολαία. Σήμερα θυμόμαστε τις καταχτήσεις του Νοέμβρη αλλά και βιώνουμε δραματικά πόσο προσωρινές είναι αυτές στο σημερινό σύστημα. Η φτώχεια, η λιτότητα, η ανεργία, οι πόλεμοι, ο φασισμός, δεν θα ξεριζωθούν όσο παραμένει η γενεσιουργός ρίζα τους.

Ιδιαίτερα τονίζουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν για τη χώρα μας και το λαό της οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στην περιοχή και γενικότερα, στους οποίους η χώρα συμμετέχει ενεργά παραχωρώντας νέες βάσεις και συνυπογράφοντας τις επικίνδυνες αποφάσεις. Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας και δεν πρέπει να επιτρέψουμε περιπέτειες, με θύμα πριν απ’ όλα τη νέα γενιά.

43 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πτώση της χούντας που ακολούθησε, έχουμε καθήκον να οργανωθούμε σε ένα μεγάλο ποτάμι και να αντεπιτεθούμε για μια κοινωνία που δεν θα στριμώχνει τα όνειρά μας στις συμπληγάδες του κέρδους. Μόνο τότε μπορεί όλοι οι άνθρωποι να έχουν ψωμί – αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία και πρόνοια, να έχουν λαϊκή κυριαρχία, όταν διαθέτουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας για να μπορούν να σχεδιάζουν οι ίδιοι για το δικό τους όφελος. Τότε θα βρουν οριστική δικαίωση και οι νεκροί του αγώνα, τότε θα ανθίσουν όλοι οι καρποί του πολιτισμού από το «λίπασμα» της λευτεριάς.

Όλοι και όλες στο διήμερο γιορτασμό. Την Τετάρτη 16 Νοέμβρη, στις 6.30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου απονομή βραβείων του μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού για την προσφυγιά και στις 8 μμ προβολή της ταινίας «λευκός θεός». Κορυφώνουμε με συγκέντρωση στις 17/11, ώρα 6.30 μμ στο λιθόστρωτο (σκαλιά δικαστικού μεγάρου) και πορεία προς το μνημείο της πλατείας καμπάνας.

Αργοστόλι 15/11/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer