Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του συναδέλφου, πρωτοπόρου εκπαιδευτικού και στυλοβάτη της τεχνικο – επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Νομό Σπύρου Κουλουμπάκη
ΕΛΜΕΚΙ: Η αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ στο Ληξούρι να ονομαστεί αίθουσα «Σπύρου Κουλουμπάκη»
Κοινωνία
31/08/2016 | 09:25

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει την οδύνη του για την απώλεια του συναδέλφου, πρωτοπόρου εκπαιδευτικού και στυλοβάτη της τεχνικο – επαγγελματικής εκπαίδευσης στο Νομό Σπύρου Κουλουμπάκη. Ο Σπύρος Κουλουμπάκης μας «άφησε» σε ηλικία 82 ετών, έχοντας πίσω του μια μακρά θητεία στη Βαλλιάνειο Επαγγελματική Σχολή (ΒΕΣ) και στη συνέχεια στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου. Οι μαθητές του ακόμη αναφέρονται στον άνθρωπο που βρέθηκε δίπλα τους σε όλες τις δύσκολες φάσεις της ζωής τους, που δεν τους θεώρησε ποτέ «παιδιά ενός κατώτερου θεού» αλλά που έδινε καθημερινά τη μάχη της γνώσης και της ζωής μαζί τους. Η παρουσία του ήταν τιμή για την εκπαιδευτική κοινότητα, αφού για εκείνον κανένας νέος άνθρωπος δεν ήταν «χαμένη υπόθεση». Αντίθετα, ο βαθύς ανθρωπισμός που τον διέπνεε, η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός προς τους μαθητές και τους συναδέλφους τον οδηγούσε να έχει απέραντη υπομονή στη μάχη και αποφασιστικότητα για τα κακώς κείμενα μέσα κι έξω από την τάξη. Ο Σπύρος Κουλουμπάκης ήταν δάσκαλος πραγματικός που δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια. Οι ιδιότητες αυτές τού υπαγόρευαν να διευκολύνει πάντα το έργο της ΕΛΜΕ-ΚΙ, να στέκεται αρωγός στους αγώνες για μια καλύτερη παιδεία αλλά και να αποτελεί θεμέλιο για την ιστορική καταγραφή της ΒΕΣ και γενικότερα της τεχνικής εκπαίδευσης.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η στάση του Σπύρου Κουλουμπάκη ως δασκάλου και στελέχους της τεχνικο – επαγγελματικής εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί πηγή έμπνευσης και φρονηματισμού για το λαϊκό μας κίνημα και την εκπαιδευτική κοινότητα. Μας υπαγορεύει να μην υπαναχωρήσουμε, να διεκδικήσουμε όλα όσα οραματίστηκε ο ίδιος. Ο βαρύτιμος και πολύτιμος από κάθε άποψη εξοπλισμός της ΒΕΣ που κληρονομήθηκε από το ΕΠΑΛ Ληξουρίου πρέπει να σταματήσει να απαξιώνεται μέσα στο υπό κατεδάφιση κτήριο, μετά τους σεισμούς. Να μπει μπροστά το νέο «μηχανουργείο» που χρόνια τώρα είναι σε «τέλμα». Να βρεθούμε ξανά δίπλα στους μαθητές του ΕΠΑΛ Ληξουρίου, στον αγώνα για σύγχρονες – ασφαλείς – υποδομές κι όχι να αποδεχθούμε τη μιζέρια ενός (δήθεν προσωρινού) κτιρίου που θεώρησαν ακατάλληλο για νήπια αλλά κατάλληλο για μαθητές ΕΠΑΛ. Να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν οι αντιδραστικοί νόμοι των προηγούμενων και της τωρινής κυβέρνησης για τα ΕΠΑΛ, που προβλέπουν σάρωμα τμημάτων – ειδικοτήτων και τομέων και πέταγμα μαθητών και εκπαιδευτικών στο δρόμο. Πρώτοι απ’ όλους οι καθηγητές και οι μαθητές των ΕΠΑΛ πρέπει να καταδικάσουν την απαίτηση του κ. Φίλη να ζητήσει η ΕΛΜΕ-ΚΙ συγνώμη για τους αγώνες της αυτούς και να τους σταματήσει.

Αν θέλουμε να έχουμε πραγματική παιδεία, αν θέλουμε να επιδεικνύουμε σεβασμό στο μαθητή της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τις ανάγκες του, ας εμπνευστούμε από το Σπύρο Κουλουμπάκη και ας μην κάνουμε βήμα πίσω. Η μνήμη του ας τροφοδοτεί τη συλλογική αξιοπρέπεια και το συλλογικό ήθος του κλάδου. Το έχουμε ανάγκη.

Προτείνουμε η αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΙ στο Ληξούρι, το οποίο στεγάζεται στη ΒΕΣ, να ονομαστεί αίθουσα «Σπύρου Κουλουμπάκη».

Αργοστόλι 31 Αυγούστου 2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer