Τα ΤΕΙ αποκτούν τη δυνατότητα να οργανώνουν διδακτορικά σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και άρα θα μπορούν να κάνουν έρευνα
Εκπόνηση διδακτορικών και σε ΤΕΙ σε συνεργασία με πανεπιστήμια
Κοινωνία
04/03/2016 | 20:00

Τα ΤΕΙ αποκτούν τη δυνατότητα να οργανώνουν διδακτορικά σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια και άρα θα μπορούν να κάνουν έρευνα. Ετσι ικανοποιείται ένα χρόνιο αίτημα των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας, τα οποία, παρά την «ανωτατοποίησή» τους το 2001, έβλεπαν τον αποκλεισμό τους από την έρευνα ως στοιχείο επιβεβαίωσης της ακαδημαϊκής κυριαρχίας των πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, διάταξη που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την έρευνα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες, ορίζει ότι τμήματα ΤΕΙ μπορούν να συμπράττουν με τμήματα ή σχολές πανεπιστημίων για την εκπόνηση διδακτορικών διατριβών με συνεπίβλεψη. Η σύμπραξη συνίσταται στον ορισμό για κάθε υποψήφιο διδάκτορα, με αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων των τμημάτων, καθηγητή ΤΕΙ του ιδίου ή συναφούς γνωστικού αντικειμένου με αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται ο υποψήφιος διδάκτορας, ως συνεπιβλέποντα, με τη συναίνεση του ιδίου του οριζομένου.

Η απόφαση ανήκει στην αρμόδια για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου και θεωρείται ότι προωθείται στην παρούσα συγκυρία (και) ως «αντίδωρο» προς τα ΤΕΙ, τα οποία διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή από τους 500 διορισμούς καθηγητών που εξαγγέλθηκαν για το 2016-2017, τα πανεπιστήμια θα πάρουν 364 και τα ΤΕΙ 136. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, σήμερα στα ΤΕΙ σπουδάζουν 139.722 φοιτητές και διδάσκουν 1.821 καθηγητές όλων των βαθμίδων. Αρα η μέση αναλογία διδασκόντων ανά φοιτητή διαμορφώνεται στο 72,72. Μετά τον διορισμό των 136 καθηγητών, ο οποίος αναμένεται να γίνει μέσα στο 2017, η αναλογία εύλογα θα βελτιωθεί. Εάν θεωρηθεί ότι ο αριθμός των σπουδαστών θα παραμείνει ο ίδιος το 2016-2017, η μέση αναλογία θα πέσει στο 71,39.

Σήμερα, η χειρότερη αναλογία καταγράφεται στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων (119,08) και ακολουθεί το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με 114,83, ενώ στον αντίποδα τις καλύτερες αναλογίες έχουν η ΑΣΠΑΙΤΕ (39,25) και το ΤΕΙ Αθήνας (47,31). Μετά τον διορισμό των νέων διδασκόντων, στη χειρότερη θέση θα περάσει το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας (100,99) και στη δεύτερη το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (100,46), ενώ τις θέσεις τους στην κορυφή θα διατηρήσουν η ΑΣΠΑΙΤΕ (38,61) και το ΤΕΙ Αθήνας (45,53).

Βεβαίως, καθώς το υπουργείο φαίνεται να κατένειμε τις θέσεις αναλογικά σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, η απόφασή του επικρίνεται, αφού πιθανόν να πάρουν νέους διδάσκοντες τμήματα που πρέπει να συγχωνευθούν. Χαρακτηριστικό είναι ότι μελέτη υποεπιτροπής του Εθνικού Διαλόγου αναφέρει πως «υπάρχουν τμήματα ΤΕΙ που δεν αντέχουν σε κανένα είδος αξιολόγησης» και ότι «προβλήματα όπως η λειτουργία ΤΕΙ που προσελκύουν ελάχιστους φοιτητές ή ταυτίζονται θεματικά με αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα πρέπει να αντιμετωπισθούν με πρόγραμμα λελογισμένων συγχωνεύσεων».

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ