Αμέσως μετά το Δεκαπενταύγουστο του 2007 , ο τότε πρωθυπουργός Κωστας Καραμανλής , επισκέπτεται τον προεδρο της Δημοκρατίας και ζητα τη διάλυση της βουλης και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 16 Σεπτεμβρίου , με το πρόσχημα της σύνταξης ενός νέου προυπολογισμού ανάπτυξης και εθνικής ευθύνης.
Το επιτελείο του πρωθυπουργού οδεύει στην εκλογική αναμέτρηση ακολουθωντας σουρεαλιστική τακτική. Ψηφίζει σκληρά μέτρα στη Βουλή και υπόσχεται την αναίρεση τους.
Αυτο το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί οκτώ χρόνια αργότερα με το επιχείρημα τωρα , ότι η χώρα χρειάζεται μια νεα κυβερνηση για να διαχειριστεί το νέο μνημόνιο , το οποιο , έχει διάρκεια τριών ετών .
Τότε η διεθνής κριση δεν είχε ακόμα ξεσπάσει , τωρα παραμενει μόνο στην Ελλάδα με τόση ένταση.
Η κυβερνηση παγιδευμένη στα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης που δεν κατάφερε να φέρει σε αίσιο πέρας , ψηφίζει το τρίτο μνημόνιο με μια σειρά σκληρών μέτρων και παραδίδει τα …κλειδιά στους δανειστές , για τρία χρόνια , ακολουθώντας τα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων. Κλείνει τη συμφωνία , παίρνει την πρώτη δόση απο το νέο δάνειο των 86 εκατομμυρίων ευρώ και ανοίγει το δρόμο για τις κάλπες μεσα στο φθινόπωρο ,πολύ πιθανόν και μεσα στο Σεπτέμβριο.
Άλλωστε μπροστά σ αυτο το σκηνικό ο πρωθυπουργός , με διασπασμένο το κόμμα του ,δεν έχει πολλές επιλογές.
Η ταχύτητα των γεγονότων , η σκληρότητα των μέτρων και η αποκαλυπτική αναστροφή της πορείας, της οικονομίας που μεσα σ ενα εξάμηνο οδηγήθηκε απο την ανάπτυξη στη ύφεση ,τον αναγκάζει να επισπεύσει ,την εκλογική διαδικασία .
Η φραση που ακούγεται περισσότερο , στο Μέγαρο Μαξίμου, ειναι ¨γρηγορα σε εκλογές¨ πριν αποκαλυφθεί το μέγεθος της καταστροφής της οικονομίας και προτού νοιωσουν οι πολίτες τα μέτρα που έρχονται .Ηδη η δημοσιοποίηση της πορείας του προυπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο αποτελει μια αποκαλυπτική φωτογραφία της αναστροφής που έχει επέλθει στη δημοσιονομική πορεία της χώρας.
Υπάρχει ομως και η άλλη άποψη στο περιβάλλον του πρωθυπουργού , που λεει , ότι πρώτα πρέπει να προχωρήσει το κυβερνητικό έργο , να υπάρξουν δείγματα γραφής , να έχει ο πρωθυπουργός στα χέρια του , μια απόφαση για το χρέος και με αυτα τα ¨οπλα¨ η κυβερνηση να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες.
Παντα υπάρχει βεβαίως, ο στάθμητος παράγοντας , που λέγεται ´Αριστερη Πλατφορμα¨ και κανεις δεν γνωρίζει αν τη βραδιά ψήφισης του μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προχωρήσει σε ανεξαρτοποίηση , επισπεύδοντας τις πολιτικές εξελίξεις .Ετσι κι αλλοιώς ομως , αυτη η κυβερνηση δεν μπορει να σταθεί. Ειναι μια κυβερνηση μειοψηφίας που βρίσκεται στην εξουσία με τις ψήφους τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία εγκλωβισμένα σ αυτη την πολιτική της στήριξης , για να μην βρεθεί εκτός ευρώ η χώρα, αδυνατούν να καταθέσουν τη δική τους εναλλακτική πρόταση.
Γνωρίζει τόσο η ΝΔ, όσο το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ , ότι αυτη την εποχή οι πολίτες δεν ¨ακουν¨ την αντιπολίτευση. Υπαρχουν περίοδοι, όπου τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης δεν μπορούν να πείσουν τους ψηφοφόρους,όσο ορθολογικά και αν ειναι, γιατι το αρνητικό φορτίο που μεταφέρουν απο το παρελθόν , αυτα τα κόμματα, ειναι ισχυρότερο απο αυτο που έχει μια νεα κυβερνηση, με τα μεγάλη ακόμα λάθη της.
Έχοντας και αυτη την παράμετρο , υπόψη του το επιτελείο του πρωθυπουργού οδεύει στη εκλογική αναμέτρηση ακολουθωντας σουρεαλιστική τακτική . Ψηφίζει σκληρά μέτρα στη Βουλή και υπόσχεται την αναίρεση τους . Πρόβα τζενεραλε γι αυτη την τακτική έκανε ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του για τους αγρότες. Υπόσχεθηκε διαρκή διαπραγμάτευση για να αλλάξουν οι σκληροί φόροι , που ο ιδιος φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή, εξ αιτίας των δικών του λαθών.