Η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών σας προσκαλεί στην παρουσίαση του επιστημονικού και ευρύτερα πολιτιστικού έργου της. Στην εκδήλωση εκθέτονται οι εκδόσεις της Εταιρείας και στιγμιότυπα από τη δραστηριότητά της. Παράλληλα παρουσιάζεται Έκθεση παλαιότερων σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού από το τέλος του 19ου αιώνα έως το πρόσφατο παρελθόν.
Χώρος της εκδήλωσης: Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολιού
Ημερομηνία εγκαινίων: Σάββατο 25/10/2014, ώρα 19:00
Ομιλητές στα εγκαίνια των εκθέσεων:
α) Ρενέ Λιναρδάτου-Μαρτίνη. Γεν. Γραμματέας της Εταιρείας, με θέμα: «Σύντομη διαδρομή των δραστηριοτήτων της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών»
β) Δώρα Μαρκάτου, Καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τακτικό μέλος της Εταιρείας, με θέμα: «Το επιστημονικό (ερευνητικό και εκδοτικό) έργο της Εταιρείας Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών»
α) Ηλίας Τουμασάτος, διδάκτωρ Φιλολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, με θέμα: « Σύγκριση των παλαιοτέρων και νέων σχολικών βιβλίων. Η εκάστοτε αναγκαία παιδαγωγική προσαρμογή».
Χρόνος λειτουργίας των εκθέσεων: Έως 10/11/2014, 10:00-12:00 π.μ. και 18:00-20:00 μ.μ., κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.
Για τα σχολεία, σε οποιαδήποτε ώρα λειτουργίας της Βιβλιοθήκης κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 26710-22583).
Τις εκθέσεις οργάνωσαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διονύσιος Γαρμπής, ταμίας, και Ηλίας Τουμασάτος, έφορος.
Λίγα λόγια για την έκθεση σχολικού βιβλίου και υλικού:
Τώρα που πέρασε ο οργασμός των ποικίλου είδους εκδηλώσεων, μέσα στο χρονικό πλαίσιο της κορύφωσης του τουρισμού, η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών οργανώνει έκθεση απευθυνόμενη κυρίως στη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία του νησιού μας, στα σχολεία όλων των βαθμίδων, στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές και στους σπουδαστές των ΤΕΙ, αλλά και στον ευρύτερο τοπικό πληθυσμό.
Στην έκθεση θα θαυμάσουμε και θα χαρούμε τα Αναγνωστικά παλαιότερων γενιών; αριθμητική, εγχειρίδια θρησκευτικών και ιστορίας, ζωολογίες, τους περίφημους κρεμαστούς γεωγραφικούς και ιστορικούς χάρτες, τη χαρακτηριστική «πλάκα» για τους μαθητές της πρώτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου με το κονδύλι γραφής και το απαραίτητο κρεμασμένο σφουγγάρι, τα βοηθητικά βιβλία για τον δάσκαλο (τα βιβλία ύλης) και όλο τον εξοπλισμό της μάθησης δύσκολων για την Παιδεία περιόδων.
Πρόκειται για μια νοσταλγική (αλλά και μαθησιακή) περιήγηση στη διαχρονική πορεία της Ελληνικής Παιδείας μας.