Μέλη, φίλοι του ΚΚΕ αλλά και απόγονοι αγωνιστών της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ έδωσαν το «παρών»
Εκδήλωση στον Αίνο για τον ΔΣΕ με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα
Πολιτική
01/08/2016 | 14:42

Με μια συγκλονιστική «κόκκινη γιορτή» στον Αίνο, την Κυριακή 31 Ιούλη, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ. Από το πρωί πούλμαν και ΙΧ μετέφεραν τον κόσμο από όλο το νησί της Κεφαλονιάς στο «μεγάλο βουνό», ενώ μαζική ήταν και η παρουσία των Θιακών.

Μέλη, φίλοι του ΚΚΕ αλλά και απόγονοι αγωνιστών της ΕΑΜικής αντίστασης και του ΔΣΕ έδωσαν το «παρών». Μαζί και ο μοναδικός επιζών του ΔΣΕ Κεφαλονιάς Θανάσης Τσάσης. Ιδιαίτερο τόνο έδωσε η νεολαία. Λίγο έξω από το δρυμό του Αίνου, στην περιοχή Άης Λευτέρης, όπου δόθηκε η πρώτη μάχη τμήματος του ΔΣΕ, στις 8 Φλεβάρη 1947, κτίστηκε μνημείο της ΤΕ του ΚΚΕ αφιερωμένο στο γεγονός.

Στο σημείο αυτό και στο δρόμο για την κεντρική εκδήλωση, έγινε σύντομη στάση. Το ιστορικό της μάχης ανάπτυξε ο συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ Βασίλης Μόσχος, ενώ μίλησε και ο Πρόεδρος του τοπικού Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Γιώργος Σπυράτος. Λουλούδια κατατέθηκαν από συγγενείς των αγωνιστών, την ΠΕΑΕΑ και την Αλέκα Παπαρήγα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, η κεντρική εκδήλωση (την οποία οργάνωναν η περιοχή Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, η ΤΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης και το ΤΣ της ΚΝΕ) έλαβε χώρα μέσα στο δρυμό, στον οποίο διαδραματίστηκαν μεγάλες μάχες στα χρόνια του εμφυλίου.

Οι αντάρτικοι παραδοσιακοί χοροί απ’ όλη τη χώρα, τους οποίους επιμελήθηκε ο χοροδιδάσκαλος Μήτσος Μαντζουράτος, μέσα στα έλατα του Αίνου, μας μετέφεραν νοερά σε εκείνες τις εποχές. Έδωσαν τη λεβεντιά και την περηφάνια με την οποία μάχονταν ο ΔΣΕ. Ακολούθησε το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Aν θες να λέγεσαι άνθρωπος» από τη Στάμω Δημητράτου και στη συνέχεια πήρε το λόγο η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία εκφώνησε την κεντρική ομιλία.

Η Αλέκα Παπαρήγα, αναφέρθηκε στη σημασία του αγώνα του ΔΣΕ, στο πλαίσιο μέσα στο οποίο συγκροτήθηκε και έδρασε, στη σχέση που είχε αυτό με τη γενικότερη γραμμή πάλης του ΚΚΕ και του κομμουνιστικού κινήματος γενικότερα. Εξήγησε με επιχειρήματα την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας από τον ταξικό εχθρό, μια προσπάθεια που έχει να κάνει με το σήμερα και το αύριο του κινήματος και ιδιαίτερα με το κεντρικό ζήτημα της ταξικής πάλης – την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Έδωσε το ιδιαίτερο χρώμα και τη συνεισφορά της Κεφαλονιάς στην Ιστορία και πρότεινε στην ΤΕ να πραγματοποιήσει σχετική επιστημονική μελέτη. Απευθύνθηκε στη νεολαία και την κάλεσε να πατά γερά, στη γνώση των αντικειμενικών – υλικών δεδομένων, για να μπορεί να έχει επίγνωση των δυσκολιών και της προοπτικής του αγώνα με βάση την ιστορική αναγκαιότητα για τη νέα σοσιαλιστική κοινωνία. Τέλος, αναφέρθηκε στο πώς τα συμπεράσματα του αγώνα του ΔΣΕ έχουν τεράστια αξία για τη νικηφόρα προοπτική του αγώνα.

Στελέχη και μέλη της ΚΝΕ απέδωσαν τον όρκο του μαχητή του ΔΣΕ με το στόμα και με χωνιά μέσα από τα έλατα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ, και ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο υπήρχε έκθεση βιβλίου, όπου -εκτός των άλλων- διακινούνταν η ανατύπωση ενημερωτικού δελτίου του ΔΣΕ Κεφαλονιάς. Επίσης, υπήρχε έκθεση για την Ιστορία του ΔΣΕ σε ειδικά ταμπλό.

Η κεντρική εκδήλωση ακολούθησε τη συγκέντρωση – πορεία και ομιλία από τη γραμματέα της ΤΕ και μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας Αγγελική Τσώλου, που έγινε στο Ληξούρι την Παρασκευή 29 Ιούλη. Και η συγκέντρωση στο Ληξούρι ήταν μαζική – μαχητική. Υπενθυμίζεται ότι οι εκδηλώσεις στην Κεφαλονιά συνεχίζονται με την έκθεση για το ΔΣΕ που θα υπάρχει στο Εργατικό Κέντρο Κ-Ι από τη Δευτέρα 1η Αυγούστου ως και την Κυριακή 7 Αυγούστου, 10 π.μ. – 13.00 και 18.00 – 21.00.

paparhga (3) paparhga (4) paparhga (5)

Πηγή: 902.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer