Το θέμα της γνωμοδότησης επί των παραδοτέων του Β1 σταδίου και της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της μελέτης «αξιολόγηση αναθεώρηση και εξειδίκευση περιφερειακού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης Περιφέρειας Ιονίων Νήσων», συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, με εισήγηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου.
Στη συνεδρίαση παρόντες ήταν και ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, η εκπρόσωπος της μελετήτριας εταιρείας «Χωροδυναμική – Περιβάλλον – Ανάπτυξη Έφη Καραθανάση και συνεργάτες ΕΕ» καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Η μελετήτρια κα. Καραθανάση αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στη διαβούλευση που έγινε σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο και τόνισε ότι το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξίας και αειφόρου ανάπτυξης είναι το πλαίσιο ανάπτυξης. Πρόκειται για την αναθεώρηση του προγενέστερου περιφερειακού σχεδιασμού, που επιχειρείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, όπως υπογράμμισε η μελετήτρια, στηρίχθηκε στο τρίπτυχο «ποιοτικό πράσινο νησί, ίσων ευκαιριών».
Πάντως η κα. Καραθανάση ενημέρωσε ότι από τη σύνταξη της μελέτης το 2012 έχουν αλλάξει οι συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές κ.α).
Ακολούθησαν ερωτήσεις από τους περιφερειακούς σύμβουλους και εκπροσώπους των φορέων και συλλόγων, κυρίως όσον αφορά χωροθετήσεις συγκεκριμένων δράσεων και οχλουσών χρήσεων.
Η εισήγηση του Περιφερειάρχη
«Η υπόθεση χωροταξικού σχεδιασμού δεν αφορά μόνο το Τεμπλόνι, τη Λευκίμμη, τους Βαρυπατάδες. Εδώ βρισκόμαστε για να είμαστε επωφελείς για όλους. Ο κίνδυνος το επόμενο διάστημα δεν είναι τι θα αποφασίσουμε εδώ σήμερα, αλλά πόσα από αυτά που θα αποφασίσουμε θα πάρουν το δρόμο υλοποίησης στα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε εισηγητικά ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ξεκαθαρίζοντας ότι η συζήτηση και η απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου σε αυτή τη φάση δεν αφορά χωροθέτηση χρήσεων σε συγκεκριμένους τόπους: «Δεν καθορίζουμε σήμερα που χωροθετούνται τα απορρίμματα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η συζήτηση αυτή έπεται. Σε δύο – τρεις μήνες θα συζητήσουμε για τον σχεδιασμό στερεών αποβλήτων και θα αποφασίσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του σχεδιασμού τονίζοντας ότι από το 2012, οπότε και ανατέθηκε η μελέτη για τον χωροταξικό σχεδιασμό, έχουν αλλάξει πολλά: «Η μελέτη συντάχθηκε με προδιαγραφές παλαιότερων ετών, δεν είναι δυνατό να σχεδιάσεις σωστά με τέτοιο υπόβαθρο. Τι χωροταξικό να φτιάξεις όταν εξαρχής σου λένε ότι πρέπει να υπηρετήσεις αυτές τις κατευθύνσεις; Κι επιπλέον πως θα χρηματοδοτηθούν οι δράσεις με αυτή την υποχρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης;» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Γαλιατσάτος ξεκαθάρισε ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή δεν είχε ανάμιξη στη σύνταξη της μελέτης: «εμείς δεν είχαμε συμμετοχή στη θεσμική διαδικασία εκτός από σήμερα. Ο κ. Σπύρου συμμετείχε στο αρχικό στάδιο, καθώς η μελέτη έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013», είπε. Όσον αφορά τη συμμετοχή των φορέων ο κ. Γαλιατσάτος έκανε λόγο για «δυστοκία στην κατάθεση απόψεων των φορέων», στην οποία οφείλονται και οι τρεις αναβολές που πήρε η συζήτηση του θέματος.
Θ. Γαλιατσάτος: Να ληφθεί υπόψη η πραγματικότητα της κρίσης
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε εκτενώς στην αναγκαιότητα ενσωμάτωσης των σημερινών συνθηκών και της σημερινής πραγματικότητας στο κείμενο της μελέτης: «Δεν μπορεί το κείμενο να μην συμπεριλάβει την πραγματικότητα της κρίσης. Η ΠΙΝ είναι λειτουργικός οργανισμός που πρέπει να πατήσει στα πόδια της από άποψη δομών και δυνατοτήτων. Επίσης πρέπει να συμπεριληφθεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από το μοντέλο που έχει επιβληθεί στην ανθρώπινη ζωή. Τέλος θα πρέπει να υπάρξει αναδιάταξη συντελεστών της παραγωγικής διαδικασίας και να περάσουμε από το μοντέλο που στηρίζεται στην παροχή υπηρεσιών και τον τουρισμό σε ένα άλλο που θα εκπροσωπούνται και άλλοι τομείς οικονομίας, ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη», δήλωσε.
Ο κ. Γαλιατσάτος ξεκαθάρισε και τη θέση της περιφερειακής αρχής αναφορικά με τις πιθανές παραλείψεις της μελέτης καθώς και την αναγκαιότητα διόρθωσης λαθών, που επισημάνθηκαν από τους εκπροσώπους φορέων και συλλόγων αλλά και από περιφερειακούς σύμβουλους: «Η δική μας πρόταση δεν είναι ίδια με την εισήγηση της μελετήτριας εταιρείας. Κάναμε τροποποιήσεις και αλλαγές, Στο δεσμευτικό κείμενο λοιπόν, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η μελετήτρια εταιρεία θα πρέπει να προσαρμόσει τους συνοδευτικούς χάρτες σύμφωνα με όσα εμείς ορίζουμε. Και δεν θα υπάρχουν ονόματα, τοποθεσίες κλπ. Ο σχεδιασμός για τις χρήσεις και την χωροθέτηση θα γίνει μαζί με τους πολίτες, όχι εν κρυπτώ, ώστε να κατατεθούν όλες οι απόψεις», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι όσον αφορά τις βιοτεχνικές ζώνες, αυτές θα πρέπει να υπήρχαν ήδη σε κάθε τόπο και υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για την έλλειψη αυτών, ενώ όσον αφορά στα αιολικά πάρκα η ΠΙΝ είναι υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε ήπια και περιορισμένη χρήση.
Ολοκληρώνοντας ο Περιφερειάρχης ζήτησε από το Σώμα:
1. Να ψηφίσει την πρόταση- εισήγηση για γνωμοδότηση της Β1 φάσης του χωροταξικού σχεδιασμού, όπως συμπληρώθηκε, και διορθώθηκε από την ΠΙΝ, τις Περιφερειακές Ενότητες κλπ. και
2. Να απορρίψει τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κατόπιν και αρνητικής εισήγησης της υπηρεσίας, ώστε να γίνουν απαραίτητες τροποποιήσεις και να έρθει εκ νέου για έγκριση.
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας και οι εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων
Στη δική του τοποθέτηση ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Δήμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα ισόρροπης ανάπτυξης, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η αποκατάσταση του Τεμπλονίου και παρέπεμψε στο Τοπικό Χωροταξικό Σχέδιο, το οποίο θα καθορίσει τον τόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα των φραγμάτων, κατέθεσε την άποψη της αναγκαιότητας μετεγκατάστασης των καυσίμων από την περιοχή των Γουβιών καθώς και του αεροδρομίου από τον πυκνό ιστό της πόλης. Ο κ. Νικολούζος κατέθεσε πολυσέλιδη εισήγηση – γνωμοδότηση του Δήμου Κέρκυρας και αιτιολογημένες απόψεις για την ανάπτυξη Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο Δήμος δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τους μελετητές αλλά σαφώς και θα πρέπει να έχει ρόλο και άποψη στον σχεδιασμό.
Στη συνέχεια της διαδικασίας τοποθετήθηκαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.
Οι κ.κ Μπράτος (πρόεδρος Καλαφατιώνων) και Καραμανλής (Καρουμπάτικα) υπερασπίστηκαν την πάγια θέση τους για να μη δημιουργηθεί στην ευρύτερη περιοχής τους ΒΙΟΠΑ.
Οι κυρίες Παπανικολοπούλου και Κολλάγη, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμπλονίου, ζήτησαν να τεθεί εκτός χωροθέτησης της διαχείρισης των απορριμμάτων το Τεμπλόνι και να εξευρεθεί νέος τόπος με βάση επιστημονικά κριτήρια.
Η κα. Κοντομάρη από το Αλεύχιμον, τόνισε την αντίθεση της Λευκίμμης για τη λειτουργία της εγκατάστασης ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στην περιοχή και ο κ. Φατήρας υπενθύμισε τις ομόφωνες αποφάσεις περιφερειακού και δημοτικού συμβουλίου για την προστασία του Ερημίτη αλλά και την αντίθεση της ευρύτερης περιοχής της Κασσιώπης στην επέκταση και εγκατάσταση νέων ιχθυοκαλλιεργειών.
Η ψηφοφορία
Μετά τις τοποθετήσεις και άλλων εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της Κέρκυρας η συζήτηση έκλεισε με τις τοποθετήσεις των αντιπεριφερειαρχών και των εκπροσώπων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι οποίοι έκαναν κριτική στην μελετήτρια εταιρεία για παραλείψεις και λάθη αλλά και για ασέβεια στις αποφάσεις συλλογικών οργάνων.
Η εισήγηση – πρόταση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, όπως αυτή συμπληρώθηκε από τις επισημάνσεις ανά Περιφερειακή Ενότητα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.