Με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αλλά και την γενναιόδωρη χορηγία του κου Θανάση Μαρτίνου.
Έγκριση τριών σημαντικών μελετών μνημείων της Κεφαλονιάς
Εκκλησία
27/10/2016 | 11:48

Εγκρίθηκαν οι μελέτες αποκατάστασης τριών σημαντικών μνημείων της Κεφαλονιάς με πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε ομοφώνως τις μελέτες αποκατάστασης του ναού των Αγίων Φανέντων και του παρεκκλησίου του Αγίου Νικόλαου στη Σάμη, καθώς και του παλαιού καθολικού της Μονής Σισίων, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη αποκατάστασή τους, ενώ πρόσφατα εκδόθηκαν και οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις. Οι μελέτες εκπονήθηκαν με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και την γενναιόδωρη χορηγία του κου Θανάση Μαρτίνου.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γεράσιμος με τον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο

                                                             Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Γεράσιμος με τον εφοπλιστή κ. Μαρτίνο

Η ένταξη των έργων αποκατάστασης σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το ΕΣΠΑ, θα επέτρεπε την αναστήλωση και διάσωση των τριών αυτών ιδιαιτέρως σημαντικών μνημείων της Κεφαλονιάς, συμβάλλοντας στην διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού και δημιουργώντας δύο σημαντικούς πόλους έλξης επισκεπτών.

Η μελέτη αποκατάστασης του ναού των Αγίων Φανέντων και του παρεκκλησίου του Αγίου Νικόλαου στη Σάμη. Παρά την μεγάλη καταστροφή από τον σεισμό του 1953, τόσο το καθολικό της μονής όσο και το παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου έχουν ιδιαίτερη αξία, καθώς αποτελούν σπάνια δείγματα της αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα στην Κεφαλονιά. Επιπρόσθετη αξία στο μνημειακό σύνολο, λόγω σπανιότητας και καλλιτεχνικής αξίας, προσδίδουν οι τοιχογραφίες του Αγίου Νικολάου που χρονολογούνται επίσης στον 17ο αιώνα.
Στο πλαίσιο της μελέτης πραγματοποιήθηκε πλήρης αποτύπωση των μνημείων, καταγραφή της παθολογίας τους και σειρά εργαστηριακών αναλύσεων για τα χαρακτηριστικά των λίθων και των κονιαμάτων. Για την προστασία των δύο μνημείων η μελέτη προβλέπει την συντήρηση όλων των σωζόμενων αυθεντικών στοιχείων, την διατήρηση όλων των οικοδομικών φάσεων μέχρι το 1953 και την συμπλήρωση του εξωτερικού κελύφους των ναών με ανακατασκευή των κατεστραμμένων τμημάτων τους.

Η Μελέτη αποκατάστασης του παλαιού καθολικού της Μονής Σισίων. Η μονόκλιτη βασιλική των Σισίων απέκτησε τη σημερινή μνημειακή μορφή της στα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ ερειπώθηκε κατά τους σεισμούς του 1953. Ο ναός, ο οποίος ακολουθεί μορφολογικά πρότυπα της Ιταλικής Αναγέννησης και του Μπαρόκ, αποτελεί εξαίρετο δείγμα της αρχιτεκτονικής της Ενετικής περιόδου στο νησί.
Η μελέτη περιλαμβάνει την σχεδιαστική και αρχιτεκτονική τεκμηρίωση του ναού και προβλέπει την αποκατάσταση της κατεστραμμένης δυτικής όψης, την κατασκευή ξύλινης στέγης και ουρανίας, την στερέωση και ενίσχυση των τοιχοδομών, την αποκατάσταση του καμπαναριού, καθώς και την στερέωση και συντήρηση όλων των λίθινων πλαισίων, γείσων και λαξευτών λιθοδομών. Προβλέπονται, επίσης, εγκαταστάσεις για τον εξωτερικό και εσωτερικό φωτισμό του μνημείου.

ag_fanentes2

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ