Οι πρώτοι επιστημονικοί σταθμοί του ΤΕΙ σε μη-Ελληνικό έδαφος που θα βοηθήσουν στη συλλογή κλιματολογικών δεδομένων
Εγκατάσταση Μετεωρολογικών Σταθμών στην Ιταλία από το ΤΕΙ
Κοινωνία
31/01/2014 | 19:33

Στα τέλη Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση δύο επιστημονικών σταθμών υπαίθρου του Δικτύου Σταθμών Ιονίου-Απουλίας (γνωστού και με το ακρωνύμιο Δίκτυο DEMSNIISI), στο Οτράντο (Otranto) και τη Λεύκα (Leuca) της Απουλίας (Νότια Ιταλία).

Το Δίκτυο DEMSNIISI αναπτύσσεται από το 2012 στο πλαίσιο του ομώνυμου έργου του Προγράμματος Interreg IV, στο οποίο το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων αποτελεί τον Επικεφαλής Εταίρο (Lead Partner) και συμπράττει μαζί με το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο, Λέτσε (Salento, Lecce), την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τη Νομαρχία του Λέτσε (Lecce). Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η εγκατάσταση 12 Περιβαλλοντικών-Μετεωρολογικών Σταθμών στα Ιόνια Νησιά και τη Νότια Ιταλία, για τη συνεχή καταγραφή βασικών ατμοσφαιρικών παραμέτρων και κλιματικών σημάτων από την ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και της Κεντρικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, οι σταθμοί έχουν στόχο να συμβάλλουν στη μελέτη της βροχόπτωσης, τη λεπτομερή καταγραφή του ανέμου, την παρακολούθηση της ηλιακής ακτινοβολίας και τέλος τη μέτρηση της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων στον ατμοσφαιρικό αέρα (όπως λ.χ. σε επεισόδια μεταφοράς αφρικανικής σκόνης).

Η έναρξη του έργου έγινε σε επίπεδο πλήρους σχεδιασμού το 2009 και σε επίπεδο υλοποίησης τον Σεπτέμβριο του 2012. Οι δύο πρώτοι σταθμοί, που εγκαταστάθηκαν με την πολύτιμη σύμπραξη και φιλοξενία των Ιταλών εταίρων του Προγράμματος (Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και Νομαρχία του Λέτσε), αποτελούν ταυτόχρονα και τους πρώτους επιστημονικούς σταθμούς του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε μη-Ελληνικό έδαφος που θα βοηθήσουν εξαιρετικά στη συλλογή πολύτιμων κλιματολογικών-ατμοσφαιρικών δεδομένων για την ευρύτερη περιοχή του Βόρειου Ιονίου. Κατά τη διάρκεια των αμέσως επόμενων μηνών θα ξεκινήσει η εγκατάσταση και των 9 υπόλοιπων σταθμών κατά μήκος του Ιονίου Πελάγους, με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων να είναι ο κεντρικός χειριστής του Δικτύου. Συγκεκριμένα, θα εγκατασταθούν 3 σταθμοί στην Κέρκυρα, 1 στους Παξούς, 1 στη Λευκάδα, 3 στην Κεφαλονιά και 1 στη Ζάκυνθο. Ταυτόχρονα, επίκειται επίσημη προγραμματική συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) για την πλήρη αξιοποίηση των δεδομένων που προσφέρουν οι σταθμοί σε επίπεδο επιχειρησιακής πρόγνωσης εκ μέρους της ΕΜΥ.

Παρά τη γεωγραφική διασπορά τους, οι σταθμοί θα έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς ροής των μετρήσεών τους σε πραγματικό χρόνο προς την ιστοσελίδα του Δικτύου. Εκτός από τα προφανή επιστημονικά, τεχνολογικά και εκπαιδευτικά οφέλη του, το Δίκτυο DEMSNIISI έχει αρκετά παράπλευρα οφέλη, που ενδεικτικά συνδέονται με την υποστήριξη:

■ των τουριστικών υποδομών (π.χ. μέσω της διάθεσης κρίσιμης πληροφορίας επικρατούντων ανέμων σχεδόν ανοικτής θαλάσσης στα εκατοντάδες τουριστικά σκάφη που ακολουθούν τον ιστιοπλοϊκό δρόμο Αδριατικής – Ιονίου – Κρητικού)

■ των αγροτικών και αστικών υποδομών (μέσω της παρακολούθησης της διαθεσιμότητας βρόχινου νερού όχι σε ένα, αλλά σε περισσότερα σημεία σε κάθε νησί, όπως επίσης και μέσω της καταγραφής της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας και ιδιαίτερα της υπεριώδους)

■ των εκπαιδευτικών υποδομών (μέσω της μεγάλης επιτόπιας ανάπτυξης γεωφυσικής τεχνογνωσίας και συναφούς εκπαιδευτικού υλικού από όλα τα Επτάνησα, αλλά και των εκπαιδευτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σχολεία στα Επτάνησα και την Απουλία).

Πρόκειται για μια δυναμική και εξωστρεφή προσπάθεια, στην οποία πρωτοστατεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και συμμετέχουν ερευνητικές ομάδες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης από το Ιόνιο και την Απουλία, εξειδικευμένο τεχνικό προσωπικό, εταιρείες ειδικών κατασκευών και λογισμικού κ.α. Στρατηγικής σημασίας συνεισφορά έχουν οι Δήμοι όλων των Επτανήσων (όπως και δεκάδες φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα), καθώς επίσης σε πολλές περιπτώσεις και οι τοπικές Εκκλησιαστικές Μητροπόλεις.

Περισσότερα στοιχεία για το Πρόγραμμα και τις φάσεις ανάπτυξής του διατίθενται στη σχετική ιστοσελίδα του Τμήματος Τεχνολόγων Περιβάλλοντος (Κατεύθυνση Τεχνολογιών Φυσικού Περιβάλλοντος): http://envi.teiion.gr/gr/interreg-iv-demniisi-project.html

Κεντρική φωτό: Ο Σταθμός APL-1 με φόντο την πόλη του Οτράντο.

Φωτό 1: Η πινακίδα σήμανσης του έργου με το λογότυπο του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη Santa Maria di Leuca με φόντο τον ιστό του Σταθμού.

meteo2

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ