Το ΙΚΙ ανέλαβε την διεξαγωγή του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές, που θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 2016 στη Κεφαλονιά
Διεθνές Συνέδριο “Ξηρολιθικές κατασκευές και κτισμένη κληρονομιά”
Κοινωνία
22/08/2016 | 14:32

Διεθνές  Συνέδριο Ξηρολιθικές κατασκευές και κτισμένη κληρονομιά  

Dry Stone Constructions and Βuilt Heritage

Αργοστόλι,  9-11 Σεπτεμβρίου 2016

Το Ίδρυμα Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΙΚΙ) ανακοινώνει ότι ανέλαβε την διεξαγωγή του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου για τις ξηρολιθικές κατασκευές, που θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10 και 11 Σεπτεμβρίου του 2016 στη Κεφαλονιά. (Έναρξη στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη. Αργοστολίου την  Παρασκευή  10 /9 ώρα 14.30)

Ειδικότερα, το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την προώθηση της έρευνας και της επιστημονικής γνώσης για σημαντικά και ενδιαφέροντα θέματα, σε συνεργασία με την Διεθνή Εταιρεία για την Διεπιστημονική Μελέτη  των Ξηρολιθικών Κατασκευών /Société Internationale Scientifique pour l’Etude pluridisciplinaire de la Pierre Seche (SPS), διοργανώνει το 15° Διεθνές Συνέδριο με θέμα

«Ξηρολιθικές κατασκευές και κτισμένη κληρονομιά»

 (Dry Stone Constructions and Βuilt Heritage)

και με την ενίσχυση των Υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος και την  υποστήριξη των  Αυτοδιοικητικών Αρχών των νησιών μας (Δήμου Κεφαλονιάς και ΠΙΝ).

Το συνέδριο αυτό διοργανώνεται κάθε δυο χρόνια από διάφορες χώρες  (όπως  η  Ισπανία,    Ιταλία,  Γαλλία,  Ελβετία,  Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Μαρόκο κ.α.)  και προσελκύει  επιστήμονες  και ειδικούς  από την Ευρώπη, την  Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή, την Αμερική και την Αυστραλία.

Ο κύριος στόχος του συνεδρίου είναι να διαδώσει τη γνώση της ξηρολιθικής δόμησης ως παραδοσιακής οικοδομικής τέχνης, να αναπτύξει και να καθοδηγήσει την  έρευνα πεδίου για το θέμα, προκειμένου να διευκολυνθεί η ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων σχετικά με τη σωστή κατασκευή και  συντήρηση των ξερολιθικών κατασκευών.

Η έρευνα περιλαμβάνει αντικείμενα  σχετικά με:

  • την αρχιτεκτονική, την ανθρωπολογία, την ιστορία, τη γεωγραφία, τη γεωπονία, τη γεωλογία, και τη μελέτη της φύσης,
  • τις τεχνικές κατασκευής,  την πολεοδομία και σχεδιασμό της υπαίθρου
  • την πολιτιστική κληρονομιά, το τοπίο,  το ανθρωπογενές  περιβάλλον
  • την ανάπτυξη του οικολογικού και πολιτιστικού τουρισμού
  • την κατάρτιση για τεχνίτες και συμβουλές για τους χρήστες των ξηρολιθικών κατασκευών

Το επιστημονικό και τεχνικό πεδίο που καλύπτεται από αυτές τις διαφορετικές προσεγγίσεις είναι  αρκετά  μεγάλο και μπορεί να περιλαμβάνει  διάφορα και ποικίλα εξειδικευμένα θέματα.

Στο Συμπόσιο συμμετέχουν με ομιλίες και εισηγήσεις ειδικοί ερευνητές και  εμπειρογνώμονες διεπιστημονικής και διατομεακής προέλευσης  όπως  αρχιτέκτονες,  αρχαιολόγοι, μηχανικοί, γεωγράφοι, ανθρωπολόγοι, εθνολόγοι, ιστορικοί, οικολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, κοινωνιολόγοι κλπ

Το Συνοπτικό πρόγραμμα  έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9-9-2016  Μεσημέρι -απόγευμα : Έναρξη συμποσίου-

ΣΑΒΒΑΤΟ  10-9-2016   Πρωϊ – απόγευμα: παρουσιάσεις εισηγήσεων- συζήτηση –στρογγυλό τραπέζι

ΚΥΡΙΑΚΗ   11-9- 2016  Πρωϊ έως βράδυ :Περιήγηση  σε ενδιαφέροντα μέρη  του Νησιού.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου θα ανακοινωθεί  προσεχώς
Το προφίλ των διοργανωτών

 Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Το Ίδρυμα δημιουργήθηκε το 1991 με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο του έδωσε τη μορφή μη κερδοσκοπικού νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου  κοινωφελούς χαρακτήρα . Η  διοικητική  έδρα του ιδρύματος είναι το Αργοστόλι, πρωτεύουσα του πρώην νομού Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Οι κύριοι  σκοποί του είναι: α) Η προστασία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος και η επίτευξη της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους. β) Η προστασία, διατήρηση και συνετή διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς των νησιών  με την οργάνωση, την προώθηση, την υποστήριξη και την ενθάρρυνση επιστημονικών δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών. Τα βασικά μέσα για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι εκδόσεις ιστορικού, επιστημονικού ή καλλιτεχνικού χαρακτήρα και διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων (συνέδρια, συμπόσια, σεμινάρια κλπ), προκειμένου να ενισχύσουν την επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής. (Σημειώνεται ότι από το 2000 το ίδρυμα έχει διοργανώσει 15 ετήσια  επιστημονικά  συμπόσια με θέματα   που σχετίζονται με τους προαναφερθέντες στόχους.


Société Internationale Scientifique pour l’Etude pluridisciplinaire de la Pierre sèche(SPS)

(Διεθνής  Εταιρεία για την Διεπιστημονική Μελέτη των Ξηρολιθικών Κατασκευών)

Η  εταιρία φέρνει σε επαφή επιστήμονες, ερασιτέχνες και ιδρύματα που εργάζονται για την έρευνα, την προστασία και τη διατήρηση των κατασκευών από ξερολιθιά. Το πρώτο διεθνές συνέδριο για το θέμα πραγματοποιήθηκε στο Μπάρι (Ιταλία) το 1987. Αυτές οι συναντήσεις, ανεπίσημες σε πρώτη φάση, έγιναν σταδιακά η έκφραση μιας κοινής βούλησης που υλοποιήθηκε από την επίσημη δημιουργία της SPS το 1997. Η Ένωση επικεντρώνεται στη διοργάνωση αυτών των συνεδρίων και στις  εξελίξεις των ερευνών και στις καινοτομίες σχετικά με τις ξηρολιθικές κατασκευές. Αναλύει και προβαίνει σε εκτιμήσεις σχετικά με την καταλληλότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούνται και των στόχων που επιδιώκονται από τους διάφορους φορείς. Ανάμεσα σε δύο συνέδρια, διατηρεί τη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων εταίρων και εξασφαλίζει τη συνέχεια των συναντήσεων και των επιστημονικών ανταλλαγών. Από την αρχή μέχρι σήμερα, τα Διεθνή Συνέδρια πραγματοποιούνται τακτικά κάθε δύο χρόνια.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ