Με πανό διαμαρτυρίας αλλά και παρέμβαση του κ. Ανδρέα Κουρή, κατοίκου Λευκίμμης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κάτοικοι του νοτίου συγκροτήματος της Κέρκυρας (πρώην Δήμος Λευκιμμαίων) εξέφρασαν παράπονα για την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο της περιοχής και, κυρίως, στην εθνική οδό Κέρκυρα – Λευκίμμη.
Απάντηση Περιφερειάρχη
Απαντώντας στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Λευκίμμης, ο Περιφερειάρχης Ι.Ν. τους ενημέρωσε ότι:
Α. Σε φάση υπογραφής σύμβασης βρίσκεται εργολαβία προϋπολογισμού 300.000 ευρώ, για τη συντήρηση του οδικού δικτύου Νοτίου Συγκροτήματος, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις για την ολοκλήρωση του δρόμου «Μπαστάτικα – Νεοχώρι (πλην της γέφυρας).
Β. Προς έναρξη βρίσκεται η εργολαβία, πρ. 250.000 ευρώ, για την αποκατάσταση και παρεμβάσεις στην οδό Κέρκυρα – Λευκίμμη, που περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση τμήματος από «Ψυχιατρείο – Αεροδρόμιο» και την αποκατάσταση του σκάμματος για το αποχετευτικό του πρώην Δήμου Αχιλλείων στην περιοχή «Πέραμα – Μωραίτικα».
Προς ένταξη στο ΕΣΠΑ
1. Στο ΕΣΠΑ προγραμματίζεται να ενταχθεί το έργο βελτίωσης της οδού από την έξοδο των Μπενιτσών μέχρι τα Μωραϊτικα, με πρ. 4.500.000 ευρώ.
2. Προς δημοπράτηση βρίσκεται η εργολαβία για τη συντήρηση του εθνικού δικτύου, που συμπεριλαμβάνει την ασφαλτόστρωση τμήματος 2 χλμ. στην περιοχή Περάματος.
3. Σε στάδιο εκπόνησης μελέτης βρίσκεται η ασφαλτόστρωση της οδού από Βρυώνη προς Μπενίτσες, προκειμένου, στη συνέχεια, να ενταχθεί η κατασκευή του έργου στο ΕΣΠΑ.
Σπ. Σπύρου: «Τεράστια η γραφειοκρατία για τα έργα»
«Πρέπει να γνωρίζετε», είπε ο Περιφερειάρχης απευθυνόμενους στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, «ότι πέρα από τη θέλησή μας, να προχωρήσουν τα έργα που έχουμε προγραμματίσει, υπάρχει μια τεράστια γραφειοκρατία που μας καθυστερεί και που χρειάζεται καθημερινή ενασχόληση, για να την ξεπεράσουμε, κάτι το οποίο κάνουμε εδώ και ένα χρόνο ασταμάτητα».
Τη διαβεβαίωση ότι, λόγω της γραφειοκρατίας, κάποιο προγραμματισμένο έργο απαιτεί μια χρονοβόρα διαδικασία μέχρι την εκτέλεσή του, έδωσε και ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης και Έργων, Νικήτας Καραλής, ο οποίος σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι 6 μήνες είναι το λιγότερο που χρειάζεται για να «τρέξουν» οι διαδικασίες έναρξης κάποιου έργου.