Χάλκινο μετάλλιο και μία τιμητική διάκριση κατέκτησε η ελληνική αποστολή στη φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που διεξήχθη στην Ινδονησία
Διακρίσεις της ελληνικής αποστολής στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας
Κοινωνία
05/08/2015 | 14:59

Χάλκινο μετάλλιο και μία τιμητική διάκριση κατέκτησε η ελληνική αποστολή στη φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που διεξήχθη στην Ινδονησία. Ο μαθητής Αντώνης Βαλμάς από το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Αναβρύτων απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο, ενώ εύφημο μνεία απέσπασε ο Γιώργος Παπαχατζάκης από το 2ο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη Θεσσαλονίκης.

Οι συμμετέχοντες διαγωνίστηκαν σε ανώτερη ύλη αστρονομίας σε τρία στάδια. Αρχικά στη θεωρία, στην ανάλυση δεδομένων και στην υπαίθρια άσκηση παρατήρησης αστέρων. Κάθε διαγωνιζόμενος είχε στη διάθεσή του πέντε ώρες για καθένα από τα στάδια. Oπως είπε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης, «οι μαθητές που διακρίθηκαν συμμετείχαν στο θερινό σχολείο, όπου καθημερινά, επί 15 ημέρες, πρωί, μεσημέρι και βράδυ, με τη βοήθεια κορυφαίων καθηγητών πανεπιστημίου έλαβαν την απαραίτητη προετοιμασία». Οι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα στην Ολυμπιάδα επελέγησαν κατόπιν απαιτητικών εξετάσεων που διεξήχθησαν σε τέσσερις φάσεις, ενώ η προετοιμασία της αποστολής έγινε σε εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Αριστοτελείου. Μετά την ανακοίνωση αδυναμίας χρηματοδότησης της αποστολής από το υπουργείο Παιδείας, λόγω περικοπών στις δαπάνες, το Ιδρυμα Ωνάση ανέλαβε τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής των μαθητών. Στην 9η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 41 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, με 318 μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους στην Ολυμπιάδα. Η φετινή Ολυμπιάδα χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο απαιτητικές που έχουν διεξαχθεί.

Ο πρώτος χρυσός μαθητής ήταν από το Ιράν και κατάφερε να επιλύσει το 76% των θεμάτων. Η επόμενη Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής θα διεξαχθεί στην Ινδία τον Δεκέμβριο του 2016. Της ελληνικής αποστολής ηγήθηκαν ο καθηγητής Φυσικής ΑΠΘ, Γιάννης Σειραδάκης, και ο επίκουρος καθηγητής Μαθηματικών του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας.

Πηγή: kathimerini.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ