Η επίθεση της Κυβέρνησης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων και του λαού κλιμακώνεται. Στο στόχαστρο μπήκε τώρα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι μαθητές και οι καθηγητές. Στα πλαίσια της δημοσιονομικής πολιτικής της μείωσης στο ελάχιστο του κόστους των κοινωνικών κατακτήσεων στην Παιδεία και στην Υγεία, ψηφίζονται νόμοι για τον περιορισμό των αναγκών σε εκπαιδευτικούς. Μετά την κατάργηση εκατοντάδων σχολείων σε όλη τη χώρα, την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, τη διακοπή διορισμών εκπαιδευτικών, μόνιμων και αναπληρωτών, την απόλυση ουσιαστικά 10.000 αναπληρωτών από την επόμενη σχολική χρονιά, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προχωράει στην θέσπιση της αναγκαστικής μετάθεσης τους και στην αύξηση του διδακτικού ωραρίου τους με στόχο τη δημιουργία υπεράριθμων, ώστε να προχωρήσει σε επόμενη φάση σε απολύσεις. Στην πιθανότητα και μόνο να αντιδράσουν στην επιχειρούμενη υποβάθμισή τους επιστρατεύονται.
. Τα «αντικειμενικά» μέσα ενημέρωσης ξαναθυμούνται τους τεμπέληδες αργόμισθους που «κάθονται 3 μήνες το χρόνο» και αγανακτούν για τον «εκβιασμό» προς τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Τα ίδια μέσα χαρακτηρίζουν αλήτες τους φοιτητές και τους μαθητές όταν απαιτούν με δυναμικούς τρόπους καλύτερο μέλλον για τη γενιά τους, στην οποία η επίσημη ανεργία φτάνει στο 64%.
Οι ομοιότητες με την κατάσταση στην Υγεία είναι τόσες πολλές που κάθε άλλο παρά τυχαίες μπορεί να χαρακτηριστούν. Ιατρικό και λοιπό προσωπικό υποαμοιβόμενο και συνεχώς μειούμενο σε αριθμό καλείται να καλύψει τις υγειονομικές ανάγκες που συνεχώς αυξάνονται μαζί με τους ανασφάλιστους, τους άνεργους αλλά και όσους αμοίβονται με το χαρτζιλίκι του βασικού μισθού ή της σύνταξης ή παλεύουν για το μεροκάματο ως αυτοαπασχολούμενοι. Πάγωμα προσλήψεων, απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες, χρωστούμενα ρεπό, ακάλυπτες βάρδιες, συγχωνεύσεις, μετακινήσεις προσωπικού και ελλείψεις ή υποβάθμιση της ποιότητας σε κάθε είδους αναλώσιμα συμπληρώνουν την εικόνα τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Παράλληλα μια ολόκληρη γενιά νέων επιστημόνων στέκονται στην ουρά για να στελεχώσουν τα συστήματα υγείας των χωρών της βόρειας ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στις λίστες αναμονής ειδικευόμενοι γιατροί για να αντικαταστήσουν αυτούς που δουλεύουν σήμερα στα νοσοκομεία της Κεφαλλονιάς και των οποίων οι συμβάσεις αρχίζουν σταδιακά να λήγουν.
Η κυβερνητική πολιτική γκρεμίζει τη δημόσια παιδεία με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καταστρέφει και τη δημόσια υγεία.
Έχουμε επομένως και καθήκον και συμφέρον να στηρίξουμε τον αγώνα των καθηγητών, σε συντονισμό με όσο το δυνατόν περισσότερα σωματεία και να απαιτήσουμε την άρση του απαράδεκτου και αντιδημοκρατικού μέτρου της επιστράτευσης.
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗΣ
Αργοστόλι 15/5/2013