Χτίστηκε το 1933 και έφερε τα χαρακτηριστικά του μοντερνισμού, ειδικά της αφαιρετικής «γλώσσας», λάτρης της οποίας ήταν ο Θουκυδίδης Βαλεντής.
Σχολείο Ληξουρίου «Θουκυδίδης Βαλεντής»: Μνήμες του παρελθόντος «φωτίζονται» ξανά…
Κοινωνία
10/06/2016 | 18:46

Της Γιάννας Κουλουμπή

Το Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου «Θουκυδίδης Βαλεντής» είναι αρχιτεκτονικό δημιούργημα ενός μεγάλου Έλληνα Αρχιτέκτονα,  με καταγωγή από το νησί μας. Χτίστηκε το 1933 και έφερε τα χαρακτηριστικά του μοντερνισμού, ειδικά της αφαιρετικής «γλώσσας», λάτρης της οποίας ήταν ο Θουκυδίδης Βαλεντής. Είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά της εποχής του, αφού μόλις άλλα δύο ή τρία στη χώρα μας είναι παρόμοιά του.

Αποτελεί ένα από τα πιο παλιά και ιστορικά κτίρια του Ληξουρίου, το οποίο όμως, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1953 εγκατελείφθη ως σχολείο και κατά περιόδους λειτουργούσε ως αποθήκη του Δήμου. Βέβαια, πριν αρκετά χρόνια είχε εκπονήσει μια μελέτη για την αποκατάστασή και την εκ νέου χρήση του το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, χωρίς όμως ποτέ να προχωρήσει, ίσως λόγω του τεράστιου κόστους του (περί τα 3 εκατ.).

Από την πρώτη θητεία του Δημάρχου Κεφαλονιάς Αλέξανδρου Παρίση και κυρίως λόγω του προσωπικού ενδιαφέροντος του σημερινού αναπληρωτή Δημάρχου και Ληξουριώτη Διονύση Λυκούδη, καθώς  και του αδερφού του Χαράλαμπου, έγιναν συντονισμένες ενέργειες, ώστε το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου «Θουκυδίδης Βαλεντής» να «ζωντανέψει»… Για τα δύο αδέρφια το κτίριο αυτό σήμαινε και σημαίνει πολλά σε συναισθηματικό επίπεδο, αφού ήταν το σχολείο τους. Για αυτό, επί υπουργίας Θάνου Μωραΐτη, προσωπικού φίλου της οικογένειας Λυκούδη, έγιναν όλα τα απαιτούμενα, ώστε να ενταχθεί το έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με 400.000 ευρώ. Ο Δήμος Κεφαλονιάς κάλυψε το άλλο 50% (400.000 ευρώ) της χρηματοδότησής του, το ενέταξε, το δημοπράτησε και το εκτέλεσε, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν στην πορεία.

Τη στιγμή που γράφεται το παρόν, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του περιβάλλοντα χώρου, έχει φωτιστεί το κτίριο και ο περιβάλλων χώρος, ενώ αναμένεται σύντομα να αποδοθεί στον αστικό χώρο ως μια «ζωντανή» αρχιτεκτονική οντότητα. Ένα όνειρο ζωής για την οικογένεια Λυκούδη πήρε σάρκα και οστά, ενώ η τοπική κοινωνία μπορεί να απολαμβάνει και πάλι αρχιτεκτονικές μνήμες του παρελθόντος.

Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου σημαίνει πολλά για όλους, αφού σε εποχές τόσο δύσκολες οικονομικά, το όραμα της δημιουργίας κάποιων ανθρώπων υπερισχύει και αποδίδει καρπούς που θα μείνουν ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές, για να θυμούνται… Από αυτήν την άποψη αξίζουν πολλά μπράβο στη Δημοτική Αρχή και ειδικά τις τεχνικές υπηρεσίες που εργάστηκαν, για να έχουμε σήμερα το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες.

ΥΓ) στις φωτογραφίες μπορεί κανείς να δει το πριν και το μετά.

dhmotiko-sxoleio-thoukydidis-valentis-1 dhmotiko-sxoleio-thoukydidis-valentis-2-1 dhmotiko-sxoleio-thoukydidis-valentis-3-1 dhmotiko-sxoleio-thoukydidis-valentis-3 dhmotiko-sxoleio-thoukydidis-valentis-4

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ