Τι να περιμένουμε στο δημοτικό συμβούλιο της Παρασκευής.
Δημοτικό Συμβούλιο Παρασκευής: «Eυαίσθητα» θέματα – «κράχτης» το θέμα της «Κυανής Ακτής»…
Πολιτική
17/11/2016 | 14:58

Πολλά και σημαντικά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην ημερησία διάταξη του δημοτικού συμβουλίου της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου. Εμείς ξεχωρίσαμε εκείνα που έχουν κυρίως ευαίσθητο χαρακτήρα και αξίζει να «περάσουν» χωρίς «εξαντλητική» αντιπολίτευση, αλλά και ένα που αποτελεί διακαή πόθο πολλών ετών…

 

Καταρχάς, η συμμετοχή του Δήμου Κεφαλλονιάς στο σχέδιο Επιμορφωτικής Δράσης της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ληξουρίου (Ιακωβάτειος)  για την λειτουργία της κινητής μονάδας προς τα σχολεία της Επικράτειας του νησιού θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντικό. Αξίζει να τονίσουμε ότι το σύστημα της Κινητής Βιβλιοθήκης έπαυσε να λειτουργεί από το 2010 καθώς δεν υπήρξε δυνατότητα συνέχισης της χρηματοδότησής του από το Υπουργείο Παιδείας. Έως σήμερα το σύστημα παραμένει αναξιοποίητο όπως και όλο το υλικό που διαθέτει. Με την επαναλειτουργία της Κινητής Βιβλιοθήκη επιδιώκεται η ανάπτυξη επισκέψεων σε περιφερειακά Σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νησιού, καθώς και σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες που θα ανταποκριθούν σε πρόσκληση του φορέα.

 

Η έγκριση Σχεδίου διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων – Π.Ε. Κεφαλλονιάς  και  Δήμου  Κεφαλλονιάς για την εγκατάσταση, συντήρηση και χρήση των βοηθητικών διατάξεων “SEATRAC” για την πρόσβαση Α. με Α. στις παραλίες του Δήμου Κεφαλλονιάς είναι ένα από τα πολύ ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα που έρχεται για δεύτερη φορά στο δημοτικό συμβούλιο και πρέπει να προχωρήσει. Το έργο περιλαμβάνει τοποθέτηση δυο SEATRAC,   δύο πακέτα τηλεμετρίας, δυο ντουζ  και δυο φωτοσυναγερμούς.

dsc00163_

Άλλο ένα ενδιαφέρον θέμα αυτού του συμβουλίου είναι η συμμετοχή του Δήμου Κεφ/νιάς στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η Περιφέρεια Ιονίων νήσων έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για την ίδρυση της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Ιονίων Νήσων», η οποία αποτελεί τη συμφωνία για την εθελοντική συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, της παραγωγικής βάσης του πρωτογενή τομέα, των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των υπόλοιπων θεσμικών φορέων καθώς και των επιχειρήσεων μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων, των επαγγελματιών των κλάδων εστίασης και τουρισμού καθώς και κοινωνικών φορέων. Στόχοι είναι, ανάμεσα σε άλλα, η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος και της απασχόλησης στην ύπαιθρο, η αύξηση του βαθμού διατροφικής αυτάρκειας των νησιών (αύξηση της παραγωγής), η βελτίωση της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, η προστασία του καταναλωτή και της υγείας ανθρώπων και ζώων, οι δικαιότερες τιμές παραγωγού και καταναλωτή, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών και  η βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων.

 

Σημαντικό από εκπαιδευτική άποψη είναι το θέμα με αριθμό πέντε (5) της ημερησίας διάταξης που αναφέρεται στην αποδοχή επιχορήγησης για λειτουργικές δαπάνες σχολείων (Δ΄ δόση 2016), καθώς και την κατανομή στις Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης. Αξιόλογο είναι και το ζήτημα της έγκρισης για τη μίσθωση από τον Δ. Κεφ/νιάς ακινήτου για την στέγαση του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο. Προκειμένου να είναι  δυνατή η λειτουργία του Κέντρου, ο Δήμος Κεφαλονιάς πρέπει να μισθώσει ακίνητο, που θα έχει και τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη λειτουργία του.

«Κράχτης» το θέμα της «Κυανής Ακτής»…

Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συζήτηση για την έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κεφαλλονίας – Ιθάκης και Δήμου Κεφ/νιάς για την υλοποίηση του έργου: «ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΚΥΑΝΗΣ ΑΚΤΗΣ». Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα είναι ίσως το πιο σπουδαίο από όσα θα συζητηθούν, αφού χρηματοδοτείται από το Λιμενικό Ταμείο και όταν ολοκληρωθεί, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα έργα που είναι σε εξέλιξη και με όσα ακόμη αναμένεται να ξεκινήσουν στο ιστορικό κέντρο του Αργοστολίου, θα δώσουν πράγματι «σάρκα και οστά» σε αυτό που λέμε «νέο» Αργοστόλι.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer