Του Γαβριήλ Μανωλάτου*
Ανοίξτε τις αποφάσεις για τη συνταγματικότητα των Μνημονίων και του PSI να δούμε πώς επηρεάστηκε η υπηρεσιακή εξέλιξη δικαστών.
Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Νίκος Σακελαρίου από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, στις 27 Νοεμβρίου 2016.
“Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας… Έχουμε και εμείς μερίδιο προσωπικής ευθύνης. Ας δούμε τις αποφάσεις για τα Μνημόνια και το PSΙ. Δεν έχουν παρά να ανοίξουν αυτές οι αποφάσεις και να δούμε τη στάση των δικαστών μέσα από τις αποφάσεις αυτές και πως επηρεάζουν την υπηρεσιακή τους εξέλιξη… Προσωπικά δεν αισθάνομαι και δεν θα υπάρξω υπηρέτης κανενός”
“Το Σύνταγμα αντέχει. Το ερώτημα είναι αν αντέχουμε εμείς το βάρος της συνταγματικής μας αποστολής…»
«Υποχρέωσή μας να τηρούμε απαρέγκλιτα το καθήκον μας»
Οι δηλώσεις αυτές του προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας ρίχνουν κάτι περισσότερο από μαύρες σκιές στο χώρο της Δικαιοσύνης και σίγουρα εντείνουν το κλίμα αναξιοπιστίας γύρω από τη Δικαιοσύνη.
Ο πρόεδρος του ΣΕ με τις αναφερόμενες δηλώσεις του υπονοεί προφανώς ότι κάποιοι ανώτατοι δικαστές εξαργύρωσαν την ψήφο τους «υπέρ της συνταγματικότητας» του μνημονίου και του PSI με θέσεις προέδρων και αντιπροέδρων στα ανώτατα δικαστήρια και με την ίδια την εξέλιξή τους στο σώμα, ενώ κάποιοι άλλοι έτυχαν, ασφαλώς, δυσμενούς εξέλιξης στην καριέρα τους όταν μειοψήφησαν σε αυτές τις περιπτώσεις.
Και ο λαός που πίστευε και πιστεύει στη Δικαιοσύνη; Πού θα βρει προστασία; Ο λαός δε μετράει για τους επίορκους και ανέντιμους δικαστές. Η εξέλιξή τους είναι πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα.
Το πρόβλημα είναι μεγάλο γιατί όλα αυτά τα λέει ένας κορυφαίος δικαστής, ο πρόεδρος του ΣΕ και σίγουρα κάτι παραπάνω θα ξέρει . Και γιατί όμως δεν τα κατάγγειλε όταν έπρεπε; Οφείλει να μιλήσει συγκεκριμένα να ακουστούν και ονόματα και να αναφερθούν και συγκεκριμένες περιπτώσεις και να επιβληθούν οι πρέπουσες κυρώσεις και οι επίορκοι αυτοί δικαστές να δοθούν στην κρίση της αδέκαστης δικαιοσύνης και του λαού.
Η διασύνδεση της απόφασης ενός δικαστή που αφορά σε μια κεντρική πολιτική επιλογή μιας κυβέρνησης, οποιασδήποτε κυβέρνησης, αποτελεί ενσυνείδητη επιορκία όταν μάλιστα η απόφαση αυτή συνδέεται και με την εξέλιξη του δικαστή. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν πρέπει να μιλάμε για «τυφλή και αδέκαστη δικαιοσύνη» αλλά για κλίκα δικαστών
Στις 26 Οκτωβρίου, ένα μήνα πριν, είχα γράψει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:
ΟΙ ΚΛΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ…
Περισσότερο από 4 χρόνια εγώ και πολλοί άλλοι, ζητήσαμε από το ανώτατο δικαστήριο να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του πετσοκόμματος των συντάξεών μας. Ακόμα δεν εκδόθηκε η απόφαση.
Η κλίκα των δικαστών εξέδωσε αμέσως απόφαση για την κλίκα των εχόντων (των καναλαρχών) όπως έσπευσε να εκδώσει απόφαση και για τους δικούς τους μισθούς και συντάξεις…
*Ο Γαβριήλ Μανωλάτος είναι καθηγητής Οικονομικών και Ανάπτυξης