Της Αφροδίτης Θεοπεφτάτου*
Η χώρα, βρίσκεται σε ιστορική καμπή οικονομικά, κοινωνικά αλλά και αξιακά. Έχουμε μπροστά μας μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Ο ελληνικός λαός μας εμπιστεύθηκε τρεις συνεχόμενες φορές προκειμένου επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη και να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ, να πάψουν να αλωνίζουν οι μεγαλοκαναλάρχες παράνομα, να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να στηριχθούν οι αδύναμοι. Η σύγκρουση στα παραπάνω μέτωπα είναι εμφανής και σκληρή. Τα όπλα μας είναι η αποκατάσταση του κοινού περί δικαίου αισθήματος και η στήριξη του λαού μας
Είναι σαφής η κόπωση του λαού μας από έξι συνεχή χρόνια σκληρής λιτότητας. Η κοινωνία έχει συμπυκνωμένη οργή για όλα όσα συνέβησαν τα δύσκολα αυτά χρόνια, δεν ξεχνά όμως που βρίσκονται οι ευθύνες και τα γενεσιουργά αίτια της κρίσης. Αυτά τα έξι χρόνια της οικονομικής κρίσης ανέδειξαν την πλήρη απουσία βασικών δομών που είναι αυτονόητες σε άλλα πολιτισμένα κράτη.
Σ αυτό το δύσκολο περίγυρο ας μην υποτιμούμε τις πρώτες άμεσες θετικές ειδήσεις. Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2015 ήταν καλύτερα των αναμενόμενων.
Α) Τα έσοδα του έτους 2015, παρά τις γνωστές δυσκολίες που αντιμετώπισε η ελληνική οικονομία, αποδεικνύουν ότι κάτι αλλάζει στη χώρα, αφού επιτύχαμε υπέρβαση των στόχων του προϋπολογισμού κατά 2 δις ευρώ σε ταμειακή βάση.
Β) Πετύχαμε να απορροφήσουμε για πρώτη φορά σχεδόν το σύνολο των χρημάτων από τα προγράμματα ΕΣΠΑ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας ήμασταν πρώτοι στην Ε.Ε. σε απορροφητικότητα, ενώ συνήθως ήμασταν τελευταίοι.
Γ) Η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών κατά 7,83% το 2015, ύψους 17,86 δις σε σχέση με το 2014, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, αποτελεί ένα θετικό δείγμα των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.
Δ) Είχαμε πρωτογενές πλεόνασμα αντί ελλείμματος, ενώ η ύφεση τελικά αποτράπηκε.
Ε) Μικρή αποκλιμάκωση της ανεργίας από το 26% σε 24,5% σύμφωνα με τη Eurostat
ΣΤ) Συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής αλληλεγγύης με επιδότηση σίτισης, στέγασης, ηλεκτρικού ρεύματος, νερού
Θεωρούμε, λοιπόν, ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επιτυχή και έγκαιρη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Κάθε άλλο σενάριο θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη και οπισθοδρόμηση. Η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στις αβεβαιότητες και θα ανοίξει αποφασιστικά τον δρόμο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, κινούμαστε στη βάση των όσων περιλαμβάνει η συμφωνία. Έχουμε υλοποιήσει ή νομοθετήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία μέτρα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, αρκεί όλες οι πλευρές να επιδείξουν εποικοδομητική στάση και στάση συνεργασίας. Το μεγάλο θέμα που έχουμε φυσικά μπροστά μας και εν πολλοίς θα κρίνει την επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης, είναι το Ασφαλιστικό.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η υλοποίηση της συμφωνίας με όσο το δυνατόν πιο δίκαιο τρόπο και η εφαρμογή ταυτόχρονα ενός συνόλου παράλληλων δράσεων για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της κοινωνίας, που επί δεκαετίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκρυβαν κάτω από το χαλί, με πρώτο ανάμεσά τους το πρόβλημα των τεράστιων ανισοτήτων και αδικιών.
Το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου (Παράλληλο πρόγραμμα), στοχεύει στην ανακούφιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την μακρόχρονη οικονομική κρίση.
Τι περιλαμβάνει λοιπόν αυτό το περίφημο νομοσχέδιο; Μεταξύ άλλων:
• Υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών αλλά και ευπαθών ομάδων.
• Μέτρα για την κάλυψη κενών θέσεων σε νοσοκομεία και αγροτικά ιατρεία.
• Διαφανής διαχείριση λίστας χειρουργείου για την έγκαιρη, ασφαλή και χωρίς συναλλαγή (φακελάκι) εξυπηρέτηση των πολιτών.
• Στήριξη οργανώσεων με κοινωνική δραστηριότητα στον τομέα της αλληλεγγύης. Σύσταση και λειτουργία δομών κοινωφελούς χαρακτήρα από τους ΟΤΑ.
• Διασύνδεση των ΟΤΑ με τα κοινωνικά προγράμματα
• Κοινωνικά Τιμολόγια ΟΤΑ
• Ένταξη τρίτεκνων οικογενειών στο ν.2643/1998 (Α΄ 220)
• Ενισχυτική διδασκαλία σε μαθητές από άπορες οικογένειες.
Η κυβέρνηση δεν αισθάνεται ότι είναι αντιμέτωπη με την κοινωνία ή με κοινωνικές ομάδες γενικώς, αλλά με κοινωνικές διαμαρτυρίες που έχουν ως υπόβαθρό τους τη μεγάλη οικονομική και κοινωνική καταστροφή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό δημιουργεί μια ανάγκη για την άμεση επίλυση των προβλημάτων. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την αναγνώριση των προβλημάτων, που επί χρόνια έχουν συσσωρευτεί και τον ειλικρινή διάλογο για την επίλυσή τους, με όρους αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση είναι ανοιχτή στον διάλογο και έτοιμη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για βελτιώσεις στις αναγκαίες αλλαγές που, ωστόσο, πρέπει να γίνουν για να αποτραπούν αδιέξοδα που θα κάνουν τις αυριανές λύσεις πιο δύσκολες και χειρότερες από τις σημερινές. Η κυβέρνηση έχει νωπή λαϊκή εντολή και πλειοψηφία στη Βουλή. Κινείται εντός της λαϊκής εντολής που έχει λάβει. Δεν υπάρχει επομένως θέμα εκλογών. Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στους διαμαρτυρόμενους αγρότες και στα άλλα κοινωνικά στρώματα είναι να επιτρέψουν άθελά τους να χρησιμοποιηθεί ο δικός τους αγώνας από εγχώρια και ξένα κέντρα που θέλουν κυβερνήσεις-μαριονέτες, οικουμενικές ή άλλες, για να μείνει άθικτο το παλιό σύστημα των κατεστημένων συμφερόντων.
*Η Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Κεφαλληνίας – Ιθάκης