Κλειστός καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα παραμείνει τελικά ο δρόμος του Χάρακα.
Δεν θα ανοίξει τελικά ο δρόμος του Χάρακα
Κοινωνία
17/07/2014 | 17:04

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Κλειστός καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού θα παραμείνει τελικά ο δρόμος του Χάρακα. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας/Ιθάκης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη, Σωτήρη Κουρή, του Δημάρχου, Αλέξανδρου Παρίση, των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και επαγγελματιών από την περιοχή της Άσσου και του Φισκάρδου.
Η συγκεκριμένη συνάντηση έγινε κατόπιν πρόσκλησης των αρχών του νησιού προκειμένου να τους ενημερώσουν ότι το άνοιγμα του δρόμου στις αρχές Αυγούστου, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και την επιθυμία τους, θα επιφέρει καθυστέρηση στην συνολική ολοκλήρωση του έργου της κατασκευής της γέφυρας με συνέπεια ο δρόμος να παραμείνει κλειστός και το επόμενο καλοκαίρι για κάποιο χρονικό διάστημα.

Γι αυτό το λόγο, ο κ. Κουρής και ο κ. Παρίσης πρότειναν στους επαγγελματίες αν αποδέχονται να μην σταματήσει η περάτωση των εργασιών τη δεδομένη χρονική στιγμή έτσι ώστε το έργο να παραδοθεί ολοκληρωμένο τον Μάρτιο του 2015, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα υπάρξει ουσιαστικά και καμία αιτιολογία από τον εργολάβο να καθυστερήσει την ολοκλήρωση του καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκαζόταν να αποσύρει τα μηχανήματα του και εν συνεχεία να τα επαναφέρει, χάνοντας πολύτιμο χρονο. Μέχρι τότε, όσοι επιθυμούν να κινηθούν στη Βόρεια Κεφαλονιά θα πηγαίνουν αναγκαστικά από την εναλλακτική διαδρομή, όπως γίνεται μέχρι τώρα αλλά και από το Καλόν Ορος, καθώς ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι στις αρχές Αυγούστου θα έχει ασφαλτοστρωθεί και το δεύτερο κομμάτι που απομένει για να επιτρέπεται η πρόσβαση των οχημάτων και από το συγκεκριμένο σημείο.

Οπως μας ξεκαθαρισε ο Αντιπεριφερειάρχης, Σωτήρης Κουρής, τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Παρίσης επιθυμούσαν εξαρχής να ανοίξει ο δρόμος από τις 10 Αυγούστου μέχρι τον Οκτώβριο αλλά προκειμένου να μην αντιμετωπίσει ξανά προβλήματα η περιοχή την επόμενη τουριστική σεζόν είναι καλό όλοι να υποχωρήσουν και να κάνουν δεύτερες σκέψεις για το θέμα. Κάτι, άλλωστε, που αναγνώρισαν και οι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν πληγεί άμεσα μέχρι τώρα από το κλείσιμο του δρόμου.

“Να δώσουμε τη δυνατότητα στο έργο να συνεχιστεί”


Ο κ. Κουρής μας είπε ειδικότερα για το σκεπτικό της συγκεκριμένης απόφασης. “Eξετάσαμε όλες τις περιπτώσεις του να ανοίξουμε τον δρόμο του Χάρακα ή όχι. Κι αυτό το κάναμε γιατί είχαμε υποσχεθεί στον πληθυσμό της Ερύσσου, της Ασσου και του Φισκάρδου ότι ο δρόμος κάποια στιγμή θα ανοίξει. Εμείς ως υπηρεσία της Περιφέρειας είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να κάνουμε όλα τα έργα της ασφάλειας του δρόμου ώστε να τον ανοίξουμε γύρω στις 10 Αυγούστου.

Το ίδιο και ο Υπουργείο, ο κ. Χρυσοχοϊδης είχε δώσει τις κατάλληλες εντολές για να πέσει η πλάκα οπλισμένου τσιμέντου επί του ρήγματος του Χάρακα όσο και να συνεχιστεί η βραχοπροστασία για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Ανοίγοντας, όμως, ο δρόμος και σταματώντας το έργο θα έχουμε παράταση του χρόνου του να ολοκληρωθεί και το επόμενο καλοκαίρι. Εμείς έχουμε ζητήσει χρονοδιάγραμμα των εργασιών από τον εργολάβο και έχουμε τη διαβεβαίωση ότι αν δεν ανοίξει ο δρόμος τότε θα τον τελειώσει τον Μάρτιο του 2015 και πάνω σ’ αυτό συζητήσαμε και με τους επαγγελματίες για το αν έχουμε και τη δική τους ανοχή να συνεχίσουμε το έργο. Πιστεύω ότι οι επαγγελματίες σκεπτόμενοι λογικά εξέτασαν όλα τα γεγονότα και η δική τους απάντηση ήταν ότι καλό είναι να συνεχιστεί το έργο ούτως ώστε το επόμενο καλοκαίρι ο Χάρακας να είναι ανοικτός, ασφαλής με τη γέφυρα του, τη βραχοπροστασία του και τους φράκτες του.

Πιστεύουμε κι εμείς ότι καλό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στο έργο να συνεχιστεί για να τελειώσει μέσα στην άνοιξη. Παράλληλα, αν κλείσουμε τον δρόμο τώρα θα έχουμε το διάστημα Απρίλιο με Ιούνιο και το περιβαλλοντικό ζήτημα της Natura που θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να πάρουμε και τις ανάλογες αδειοδοτήσεις ενώ φέτος τις πήραμε λόγω της έκτακτης ανάγκης του σεισμού.

Πιστεύω ότι τόσο ο δρόμος από την πλευρά της Ανω Ερύσσου όσο και από την πλευρά του Καλού Ορους είναι ασφαλής και έχουμε κάνει όλες τις ανάλογες ενέργειες για να είναι εφικτή η πρόσβαση στους υπέροχους προορισμούς, όπως είναι η Ασσος και το Φισκάρδο”.

suskepsh_perifereia

Πηγή: Εφημερίδα Κεφαλονιά

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer