Ένας πραγματικός παράδεισος, παρθένας φυσικής ομορφιάς 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους που εντυπωσιάζει όσους τον ανακαλύπτουν
Γνωρίστε το εντυπωσιακό Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης
Τουρισμός
09/04/2017 | 10:21

Ένας πραγματικός παράδεισος, παρθένας φυσικής ομορφιάς 20 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους που εντυπωσιάζει όσους τον ανακαλύπτουν. Το επιβλητικό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, 2 χλμ. έξω από τη Σάμη, είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο της Κεφαλονιάς. Πρόκειται για ένα πραγματικό θαύμα της φύσης, που φιγουράρει σε λίστες με τις ομορφότερες γωνιές της γης.

Ανεπανάληπτη είναι η εμπειρία της βαρκάδας στη μικρή σπηλιά που φωτίζεται από την ανοιχτή οροφή, με τις ηλιαχτίδες να χαρίζουν υπέροχους χρωματισμούς στα διαυγή γαλαζοπράσινα νερά και τη σιωπή να σπάει μόνο το πλατσούρισμα των κουπιών.

Θα την προσεγγίσετε κατεβαίνοντας μια τεχνητή σκάλα μέχρι το σημείο που θα σας περιμένουν οι ευγενικοί βαρκάρηδες με τις μικρές βάρκες τους, για να σας συστήσουν αρχικά στην ιστορία της λίμνης και του σπηλαίου μέσα από τις διηγήσεις τους και εν συνεχεία στον φανταστικό τους κόσμο, μέσα από την βαρκάδα στα ήρεμα νερά της λίμνης.

Για την ιστορία, το λιμνοσπήλαιο ανακαλύφθηκε το 1951, ενώ οι σταλακτίτες που κοσμούν τα τοιχώματά του εκτιμάται πως σχηματίστηκαν πριν από 20.000 χρόνια. Η λίμνη του σπηλαίου βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, έχει μήκος περίπου 160 μ. και βάθος 10-40 μέτρα. Εξαιτίας των σεισμικών δονήσεων, ένα μεγάλο μέρος της οροφής έχει καταρρεύσει, αφήνοντας ένα τεράστιο άνοιγμα που επιτρέπει στο φως του ήλιου να παιχνιδίζει με τα διάφανα νερά, προσφέροντας ένα συναρπαστικό θέαμα.

Προς τη μέση της λίμνης, εκεί όπου αρχίζει το σκεπασμένο μέρος της, βρίσκεται ένα νησάκι, πάνω στο οποίο ανακαλύφθηκαν ευρήματα που πιστοποιούν τη χρήση του σπηλαίου ως τόπο λατρείας του θεού Πάνα και των Νυμφών. Ένα στενό υδάτινο πέρασμα ανάμεσα στη νησίδα και τα τοιχώματα οδηγεί στο υπόλοιπο, σκεπασμένο κομμάτι του σπηλαίου.

Σε ό,τι αφορά στην ονομασία του, ο μύθος λέει πως η νύμφη Μελισσάνη αυτοκτόνησε στα νερά της λίμνης, επειδή ο Πάνας δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτά της. Μια άλλη εκδοχή κάνει λόγο για μια βοσκοπούλα Μελισσάνθη, η οποία, ψάχνοντας το χαμένο της πρόβατο, σκόνταψε και πνίγηκε στη λίμνη.

Στη λίμνη θα φτάσετε κατεβαίνοντας από μια υπόγεια σήραγγα που οδηγεί στην κύρια αίθουσα του σπηλαίου. Από εκεί ξεκινάει η ξενάγηση, που γίνεται με βάρκες σε όλο το μήκος της λίμνης. Η καλύτερη ώρα για να βρεθείτε εδώ είναι το μεσημέρι, όταν οι ηλιαχτίδες πέφτουν κάθετα στα νερά. Φροντίστε όμως να φτάσετε νωρίτερα, ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, γιατί μπορεί να περιμένετε αρκετή ώρα.

Tips:

  • Η πιο ειδυλλιακή ώρα από άποψη φυσικής ομορφιάς είναι το μεσημέρι, όταν οι ακτίνες του ήλιουυ φωτίζουν κάθετα τα νερά της λίμνης.
  • Κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου προτιμήστε να την επισκεφτείτε νωρίς το πρωί, καθώς η διάρκεια αναμονής κατά τις ώρες αιχμής είναι σχετικά μεγάλη.
  • Οι ξεναγήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά από τις 09.00, ενώ κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου από τις 08.30.

Πηγή: greekguide.com

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer