Έργο του Φώτη Αλέπορου ήταν η ίδρυση της «Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος», ενώ το 1976 δημιούργησε Σχολή Παιδικής Μαντολινάτας
Για τον Φώτη Αλέπορο
Πολιτισμός
07/06/2016 | 18:36

Ο Φώτης Αλέπορος γεννήθηκε στο Ληξούρι στις 26-3-1926. Ο ίδιος έλεγε πως γεννήθηκε την ώρα που οι κανταδόροι της πόλης τραγουδούσαν κάτω από το παράθυρο της πατρικής οικίας την «Αγράμπελη».Από μικρός εκδήλωσε την κλίση του για τη μουσική και τα πρώτα μαθήματα τα πήρε από τον τότε μαέστρο της Φιλαρμονικής Ληξουρίου Δαπέργολα.  Ανδρώθηκε μέσα στην τοπική μουσική παράδοση, την αγάπησε και σε όλη του τη ζωή την υπηρέτησε με πολύ κόπο και αγώνα.

Έφυγε για την Αθήνα, όπου συμπλήρωσε τις μουσικές του γνώσεις στο Εθνικό Ωδείο με τους Μανόλη Καλομοίρη και Σώτο Βασιλειάδη, αποκτώντας τα σχετικά διπλώματα.

Στα δύσκολα και πέτρινα χρόνια βρέθηκε στη Μακρόνησο, πέρασε ταλαιπωρίες στην εξορία του, αλλά αξιοποίησε τους μουσικούς εξόριστους που βρήκε εκεί, για να πλουτίσει τις μουσικές του γνώσεις.

Το 1950 κάτω από αντίξοες συνθήκες σχηματίζει στην Αθήνα την πρώτη του χορωδία με την επωνυμία «Χορωδία και Μαντολινάτα Ελληνικής και Κεφαλλονίτικης Καντάδας». Με αυτή τη Χορωδία όργωσε κυριολεκτικά όλη την Ελλάδα και διέδωσε το κανταδόρικο τραγούδι. «Η χορωδία έγινε για αυτόν τρόπος ζωής…»

Έργο του Φώτη Αλέπορου ήταν η ίδρυση της «Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος». Επίσης το 1976 δημιούργησε Σχολή Παιδικής Μαντολινάτας.

Το 1987 είχε την πρωτοβουλία και τον αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση του Α’ Πανελλήνιου Χορωδιακού Φεστιβάλ στο «Παλλάς» Αθηνών από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδος. Ο Φώτης Αλέπορος είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του 10ήμερου Χορωδιακού Φεστιβάλ Κεφαλονιάς, (έτος ίδρυσής του 1976) που υπήρχε παλιά στο νησί μας και πραγματοποιούσε παραστάσεις στο Αργοστόλι- Ληξούρι -Πόρο και Σάμη.

Ο Αλέπορος εκδήλωσε από μικρός τη διάθεση για δημιουργία δικών του τραγουδιών. Έγραψε πολλά τραγούδια με θέμα τη Θάλασσα, τη φύση, το κρασί, τη δουλειά, τον έρωτα, τραγούδια για τις γιορτές και για την ελληνική φύση. Μελοποίησε στίχους Επτανησίων ποιητών, όπως του Ανδρέα Λασκαράτου. Τραγούδια του είναι: «Γλεντήστε τη ζωή», «Σερενάτα του Έρωτα», «Γλυκά λογάκια», «Το γλυκοχάραμα του Μάη», «Ωσάν ρόδο μαραμένο», «Βοήθα Παναγιά μου», Ραψωδία σε δυο μέρη, «Αχτίδα» αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Α. Βαλαωρίτη, «Ο γυρισμός της σκούνας», «Στην άκρη του γιαλού», «Σε σένα», «Πέτα βαρκούλα», «Τραγουδάμε τη φύση». Έγραψε επίσης, τρία συμφωνικά έργα: την κοσμική καντάτα με θέμα, «Η ζωή του αγρότη», τη λαϊκή όπερα «Ο Τρύγος» και το ορατόριο «Στον αιώνιο ύπνο σου». Επίσης, πολλά έργα για μαντολινάτα, εισαγωγές καθώς μονωδίες και ντουέτα. Είναι γνωστό πως αυτή την υπέροχη επτανησιακή καντάδα με τίτλο «Τετέ» ανέσυρε από τη λήθη ο Αλέπορος και τη διασκεύασε για χορωδία.

Ο Φώτης Αλέπορος ήταν παντρεμένος με την Μαρία Κακουράτου και απέκτησαν μια κόρη, την Πόπη,που είναι καθηγήτρια κλασικού χορού και χορογράφος.Έφυγε από τη ζωή στις 5-1-2004 αφήνοντας πίσω του ένα αξιόλογο έργο.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό αρχείου του Γεράσιμου Γαλανού.

aleporos (1) aleporos (2) aleporos (4) aleporos (5)

xorwdiako

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ