Ο "έντιμος συμβιβασμός" αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές επικοινωνιακές πομφόλυγες γιατί καταφέρνει και ωραιοποιεί μία συντριπτική και ολοκληρωτική ήττα της υπάρχουσας συγκυβέρνησης
Γιατί ο «έντιμος συμβιβασμός» είναι ψευδαίσθηση
Πολιτική
03/06/2015 | 09:51

Του Κωνσταντίνου Κωνσταντάτου*

kwstas

Ανεξάρτητα απ’ όλα τα αρνητικά που μπορεί να καταλογίσει κάποιος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να παραδεχθούμε, ότι ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει εξελίξει την τέχνη της επικοινωνιακής διαχείρισης επιβλαβών πολιτικών αποφάσεων και καταστάσεων σε επίπεδα που κανένα από τα πολιτικά κόμματα που κυβέρνησαν μέχρι και σήμερα την χώρα δεν είχε καταφέρει. Ως επικοινωνιακή διαχείριση στη συγκεκριμένη περίπτωση ορίζεται η χρησιμοποίηση κατάλληλων λέξεων και εκφράσεων που έχουν σαν σκοπό την ωραιοποίηση ενός αρνητικού γεγονότος ή την αποδόμηση του έτσι ώστε να φαίνεται πιο ανώδυνο απ’ ότι πραγματικά είναι. Άρα η ‘’τέχνη’’ αυτή ταυτίζεται με το ψέμα ή την απόκρυψη της αλήθειας και είναι πραγματικά περίεργο το ότι πολιτικοί όλων των παρατάξεων χρησιμοποιούν στο δημόσιο διάλογο τη φράση ‘’επικοινωνιακή διαχείριση’’ ως μία απόλυτα θεμιτή διαδικασία που δεν έχει καμία αρνητική χροιά.

Η ‘’ποιότητα’’ και η ουσία της επικοινωνιακής τακτικής εξαρτάται πάντα από το υποκείμενο στο οποίο απευθύνεται και προσπαθεί να πείσει, εν προκειμένω τον Ελληνικό λαό. Όσο πιο χαμηλή είναι η κριτική ικανότητα ενός λαού, όσο πιο χαμηλής ποιότητας είναι το εκπαιδευτικό του σύστημα και όσο πιο επιρρεπής είναι ο λαός στη φυγή από την πραγματικότητα μέσω εύκολων υποσχέσεων για ευημερία, τόσο λιγότερο ‘’ποιοτική’’ μπορεί να είναι και η επικοινωνιακή διαχείριση αλλά να έχει πάραυτα εξαιρετικά αποτελέσματα γι αυτόν που την ασκεί. Ο Ελληνικός λαός έχει και τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά γι αυτό και η επικοινωνιακή τακτική τριτοκοσμικού τύπου που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση πιάνει τόπο, ενώ δεν θα είχε καμία τύχη σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου.

Τι σημαίνει όμως λιγότερο ‘’ποιοτική’’; Σημαίνει ότι με ευκολοχώνευτα τσιτάτα και εντυπωσιακές λέξεις κενές περιεχομένου πείθεις τον άλλο για το πόσο σημαντικά είναι αυτά που λες, ενώ στην ουσία δεν έχεις πει τίποτα ή πιο συγκεκριμένα δεν έχεις πει τίποτα που να αφορά τον πραγματικό κόσμο, ενώ σαν πολιτικό πρόσωπο θα έπρεπε να μιλάς μόνο για πράγματα που αφορούν το εφικτό γιατί αυτό επιβάλλει ο θεσμικός σου ρόλος και επιπλέον επειδή οι απόψεις σου μπορούν να επηρεάσουν τις ζωές άλλων 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τρία παραδείγματα όπου η επικοινωνιακή διαχείριση τριτοκοσμικού τύπου εφαρμόζεται επιτυχώς στην πράξη από την παρούσα κυβέρνηση.

Παράδειγμα 1ο: Υπάρχει μια φράση που χρησιμοποιείται συνέχεια από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για να περιγράψει την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές μέσα από αμοιβαίες παραχωρήσεις και υποχωρήσεις. Η φράση αυτή είναι ο ‘’έντιμος συμβιβασμός’’ η οποία δυστυχώς χρησιμοποιείται από πολλούς λογικούς ανθρώπους οι οποίοι ως προς αυτό μπορεί να έχουν πέσει θύμα της χωρίς ηθικούς φραγμούς προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ‘’έντιμος συμβιβασμός’’ αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές επικοινωνιακές πομφόλυγες γιατί καταφέρνει και ωραιοποιεί μία συντριπτική και ολοκληρωτική ήττα της υπάρχουσας συγκυβέρνησης. Υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες για να καταφέρουν να πάρουν την εξουσία και τώρα πλέον είναι σαφές σε όλους ότι δεν θα καταργήσουν ούτε καν τον ΕΝΦΙΑ ο οποίος θα διατηρηθεί και το 2015. Απ’ ότι φαίνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα μπορέσει να πραγματοποιήσει ούτε μία από τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδινε πριν τις εκλογές στον Ελληνικό λαό, παρόλα αυτά όμως έχει καταφέρει να μετονομάσει αυτή την απόλυτη εξαπάτηση σε ‘’έντιμο συμβιβασμό’’, ενώ η σωστή ονομασία πέρα από επικοινωνιακή διαχείριση θα ήταν ‘’άτακτος συμβιβασμός’’ ή ‘’πλήρης υποχώρηση’’. Όταν κάνεις τα εντελώς αντίθετα από αυτά που έχεις υποσχεθεί τότε αυτό μόνο έντιμο δεν είναι. Ξεχάστε τη φράση ‘’έντιμος συμβιβασμός’’, δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Όσο τη χρησιμοποιείτε τόσο περισσότερο συμβάλλετε στα επικοινωνιακά σκουπίδια που ρίχνει η κυβέρνηση στο πρόσωπο των Ελλήνων.

Παράδειγμα 2ο: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι με διαφορά η πιο ανοργάνωτη και λιγότερο ομοιογενής κυβέρνηση που έχει υπάρξει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Είναι ένα συνονθύλευμα αριστερών και ακροαριστερών απόψεων μπολιασμένο με δόσεις λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Μοιάζει περισσότερο με θίασο παρά με πολιτικό κόμμα. Την ίδια στιγμή πολλά διαφορετικά στελέχη της λένε εντελώς αντιφατικά και αντίθετα πράγματα σε δημόσιες εμφανίσεις τους ενώ πολλά στελέχη με προεξάρχοντα τον Γ. Βαρουφάκη άλλα λένε το πρωί και άλλα το βράδυ. Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και χρειάζεται τον τέλειο συντονισμό για να μην πέσει στο κενό αναλαμβάνει την εξουσία μία ομάδα ξεκομμένων από την πραγματικότητα ανθρώπων όπου λειτουργεί σαν καράβι που βρίσκεται στη μέση του ωκεανού χωρίς πλήρωμα. Αυτή τη γελοία παραφωνία έχουν καταφέρει και την έχουν βαφτίσει ‘’δημοκρατική πολυφωνία’’ και έχουν περάσει στον κόσμο ότι η κακοφωνία και η έλλειψη συντονισμού στις πιο κρίσιμες στιγμές ενός Έθνους είναι ένα είδος δημοκρατικής αρετής.

Παράδειγμα 3ο: Το δόγμα περί λαϊκής εντολής που έχω αναλύσει λεπτομερώς σε προηγούμενο άρθρο μου. Αυτό συνίσταται στην άποψη ότι τις αποφάσεις του Ελληνικού λαού πρέπει όχι μόνο να τις σέβονται αλλά και να τις εκτελούν χωρίς αντιρρήσεις οι υπόλοιποι εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, λες και οι υπόλοιπες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν είναι δημοκρατικά εκλεγμένες. Αυτό που καθορίζει τις πολιτικές αποφάσεις που παίρνονται στα Ευρωπαϊκά όργανα δεν είναι οι επιμέρους Εθνικές βουλήσεις αλλά η συνισταμένη τους, που αποτυπώνεται πάνω στους κοινούς Ευρωπαϊκούς κανόνες και στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και που για να μπορέσουν να λειτουργήσουν όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου σαν ενιαίο σύνολο, πρέπει να θυσιάσουν μέρος της Εθνικής τους κυριαρχίας για τον κοινό σκοπό.

Δυστυχώς ο Ελληνικός λαός είναι εξαιρετικά επιρρεπής στις αμπελοφιλοσοφίες των πολιτικών στελεχών που ο ίδιος εκλέγει. Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται σε περιόδους οικονομικής κρίσης όπου το εμπόριο ελπίδας γίνεται δούρειος ίππος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξουσία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σαν πολίτες είναι να φιλτράρουμε δύο και τρεις φορές τα ευκολοχώνευτα ευφυολογήματα που κατασκευάζονται με σκοπό την εξαπάτηση μας. Το χρωστάμε στον εαυτό μας και στις μελλοντικές γενιές.

* O κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντάτος είναι Οικονομολόγος M.Sc. Finance

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ