
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, Sam Altman, αποκάλυψε πρόσφατα ότι η ευγένεια προς το ChatGPT, με την προσθήκη φράσεων όπως «παρακαλώ» και «ευχαριστώ», κοστίζει στην εταιρεία δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με μελέτη της Washington Post σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, η δημιουργία ενός email 100 λέξεων από ένα AI απαιτεί τόση ενέργεια όσο ο φωτισμός 14 LED για μία ώρα. Αν σκεφτούμε πόσα «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» αποστέλλονται καθημερινά στο ChatGPT και σε παρόμοια chatbots παγκοσμίως, είναι προφανές πόσες επιπλέον εκπομπές CO2 συνεπάγεται αυτό.
Επιπλέον, τα κέντρα δεδομένων που τροφοδοτούν τα chatbots καταναλώνουν ήδη περίπου το 2% της παγκόσμιας ενέργειας — ένα ποσοστό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει όλο και περισσότερους τομείς της καθημερινής μας ζωής — γεγονός που θέτει σε αμφισβήτηση την οικολογική βιωσιμότητα της εικονικής ευγένειας. Σύμφωνα με έρευνα του 2024, το 67% των Αμερικανών χρηστών είναι ευγενικοί με τα chatbots τους, το 55% το θεωρεί σωστό, ενώ το 12% το κάνει από φόβο ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα αντιδράσει αρνητικά σε κακή μεταχείριση.
Παρόλο που ο Kurtis Beavers, επικεφαλής σχεδιασμού της Microsoft, υποστηρίζει ότι η ευγενική γλώσσα οδηγεί σε καλύτερες απαντήσεις, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη αντανακλά τον τόνο των χρηστών και προάγει τον «σεβασμό και τη συνεργασία», αξίζει πραγματικά να θέσουμε σε κίνδυνο το μέλλον του πλανήτη για να είμαστε ευγενικοί με μια μηχανή;