Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στο σταμάτημα συγκεκριμένων μέτρων, που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι σεισμοί
Γενική Συνέλευση προέδρων ΕΛΜΕ: Να αρθεί ο αποχαρακτηρισμός του νομού Κεφαλονιάς-Ιθάκης ως σεισμόπληκτου
Κοινωνία
18/03/2016 | 19:01

Το αίτημα να μην αποχαρακτηριστεί ο νομός Κεφαλλονιάς – Ιθάκης ως σεισμόπληκτος, εξέφρασε η Γενική Συνέλευση προέδρων των ΕΛΜΕ. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στο σταμάτημα συγκεκριμένων μέτρων, που συμβάλλουν στην αποκατάσταση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι σεισμοί πριν από δύο χρόνια και δεν έχουν αντιμετωπιστεί στο σύνολό τους.

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, διατυπώνει τις ακόλουθες προτάσεις: «Ο νομός Κεφαλλονιάς – Ιθάκης δυο χρόνια μετά το μεγάλο σεισμό στην Παλική  μετρά βαριές πληγές σε ατομικές κατοικίες, σχολεία και άλλες δημόσιες υποδομές. Τα προβλήματα οξύνθηκαν για το σύνολο του Νομού με το σεισμό της Λευκάδας, από τον οποίο πλήγηκαν ιδιαίτερα η Βόρεια Κεφαλλονιά και η Ιθάκη.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα η κυβέρνηση παράτεινε το καθεστώς έκτακτης ανάγκης για το Νομό για μια ακόμα διετία. Ωστόσο, στο ΦΕΚ 417/Β/22-02-2016, από το Νομό χαρακτηρίζονται σεισμόπληκτες περιοχές μόνο η Ιθάκη και η Έρισος. Για τους σεισμόπληκτους κεφαλλονίτες μαθητές όχι μόνο δεν παίρνεται κανένα ιδιαίτερο μέτρο ενίσχυσης αλλά και εξαιρέθηκαν φέτος από τη ρύθμιση για ποσόστωση.

Με τον τρόπο αυτό, σαφώς, αποχαρακτηρίζουν από σεισμόπληκτο τον υπόλοιπο Νομό. Αυτό γίνεται τη στιγμή που δύο χρόνια μετά οι άστεγοι παραμένουν χωρίς σπίτι, οι εργατικές κατοικίες στην Παλική είναι σε τέλμα, οι σχολικές υποδομές και τα νοσοκομεία δεν έχουν αποκατασταθεί, το οδικό δίκτυο και οι λιμενικές υποδομές έχουν χειροτερέψει.

seismos2

Η Γενική Συνέλευση απαιτεί να αρθεί ο αποχαρακτηρισμός του Νομού Κεφαλλονιάς ως σεισμόπληκτου και να υλοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα της ΟΛΜΕ για τα σχολεία και τους μαθητές στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη όπως έχουν διατυπωθεί και σε παλιότερη απόφαση (1-10-2014) όπως:

  1. Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει και για τη φετινή Γ’ Λυκείου.
  2. Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση.
  3. Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
  4. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.
  5. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία.
  6. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
  7. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
  8. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
  9. Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
  10. Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά (π.χ. αποκατάσταση γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων Αργοστολίου, δημιουργία γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ και αθλοπαιδιών στο Ληξούρι, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ).
  11. Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
  12. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
  13. 15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών».

 

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ