Ένα βαρύ φορολογικά καλοκαίρι περιμένει εκατομμύρια πολίτες καθώς από την 1η Ιουνίου αρχίζουν να ισχύον οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, μπίρα κ.τ.λ.), ενώ παράλληλα θα αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις τόσο για τον φόρο εισοδήματος του 2015 όσο και για τον ΕΝΦΙΑ του 2016.
Την ίδια στιγμή από την 1η Ιουλίου θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο φιλόδοξο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.
Aπό την 1η Ιουλίου ναι μεν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο σχέδιο με αποδείξεις αλλά τελικά δεν θα είναι υποχρεωτικό για το χτίσιμο του εφετινού αφορολόγητου να έχουν γίνει οι αγορές προϊόντων και υπηρεσιών μόνο με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες αλλά θα ισχύσει το μεικτό σύστημα, δηλαδή η Εφορία θα δέχεται και τις συναλλαγές με μετρητά.
Το νομοσχέδιο
Όμως από την 1η Ιανουαρίου 2017 το χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες θα γίνεται αποκλειστικά με χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (e-banking).
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες και μένει να ξεκαθαρίσουν ορισμένες σημαντικές λεπτομέρειες.
Την ίδια στιγμή μέσα στον Ιούνιο λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες, που αναφέρει η εφημερίδα, λόγω του γεγονότος ότι έχει υποβληθεί πολύ μικρός αριθμός δηλώσεων, στο υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζονται να δώσουν παράταση το αργότερο έως τις 20 Ιουλίου.
Ο λόγος που δεν αναμένεται να δοθεί παράταση πέραν της ημερομηνίας αυτής έχει να κάνει με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ – πρέπει, σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα, να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ανάρτησης όλων των εκκαθαριστικών σημειωμάτων έως τα μέσα Σεπτεμβρίου και να έχουν ληφθεί τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων του 2016 για να τεθούν σε εφαρμογή τα κατά περίπτωση αφορολόγητα όρια του Ενιαίου Φόρου ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Σε 3 δόσεις
Για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι σε αυτά που έως σήμερα γνωρίζουμε.
Δηλαδή ο φόρος θα πληρωθεί σε 3 διμηνιαίες δόσεις με την 1η δόση να πρέπει να καταβληθεί έως 31 Ιουλίου 2016 και τις επόμενες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου και τέλη Νοεμβρίου.
Για τον ΕΝΦΙΑ όμως ισχύει διαφορετική πρόβλεψη.
Σύμφωνα με τον φορολογικό νόμο, ο ΕΝΦΙΑ εξοφλείται σε όσες δόσεις απομένουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων Ε9 έως το τέλος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι εφόσον η εκκαθάριση γίνει τον Σεπτέμβριο και η 1η δόση πληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα, απομένουν συνολικά άλλες 3 δόσεις έως το τέλος του έτους.
Με δεδομένο όμως ότι στα νοικοκυριά θα πέσουν όλοι οι φόροι μαζί και άρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην μπορούν να πληρωθούν και να γίνουν ληξιπρόθεσμα χρέη, στο υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να φέρουν διάταξη στα επόμενα νομοσχέδια η οποία θα δίνει παράταση για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2016 έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2017.
Το γεγονός, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν δημιουργεί πρόβλημα στα έσοδα του προϋπολογισμού καθώς οι πρώτοι δύο μήνες κάθε έτους λογίζονται στον προϋπολογισμό του προηγούμενου.
Τα ακίνητα
Ο νέος ΕΝΦΙΑ θα έχει χαμένους και κερδισμένους. Οι μεγάλοι χαμένοι – περίπου 500.000 τον αριθμό – είναι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας αξίας 200.000 ευρώ και άνω, ενώ για πρώτη φορά προστίθενται στα περιουσιακά τους στοιχεία για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων και τα αγροτεμάχια.
Επίσης, σημαντικές επιβαρύνσεις περιμένουν τους ιδιοκτήτες οικοπέδων αλλά και όσους έχουν χτίσει ένα ακίνητο και υπάρχει ακόμη ανεξάντλητος συντελεστής δόμησης («αέρας»).
Παράλληλα, για εφέτος δεν θα ισχύσει η έκπτωση του 50% για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν στην κατοχή τους κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ πρόσθετοι φόροι ΕΝΦΙΑ θα προκύψουν σε επιχειρήσεις με ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα και σε Νομικά Πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα.
Μια μεγάλη αδικία είναι ότι ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με μειωμένες τιμές ζώνης σε σύγκριση με πέρυσι, θα πληρώσουν τον ίδιο ΕΝΦΙΑ με το 2015 καθώς παραμένει η νέα αντικειμενική αξία στο ίδιο κλιμάκιο και φορολογικό συντελεστή με πέρυσι.
Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι θα ισχύουν και εφέτος τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ίσχυαν πέρυσι για μείωση ή απαλλαγή ΕΝΦΙΑ.