Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη στιγμή που τα Μάρμαρα πέρασαν στα «χέρια» της βρετανικής κυβέρνησης
Βρετανοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα
Πολιτισμός
11/07/2016 | 14:25

Μία νέα προσπάθεια να επιστρέψουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα ξεκίνησε διακομματική επιτροπή βουλευτών της Βρετανίας.

Το αίτημα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από τη στιγμή που τα Μάρμαρα πέρασαν στα «χέρια» της Βρετανίας.

Η νέα αυτή προσπάθεια να επιστρέψουν τα Μάρμαρα στην Ελλάδα προκαλεί ποικίλες αντιδράσεις τόσο στο βρετανικό μουσείο που επιθυμεί την παραμονή τους εκεί,  όσο και στην Ελλάδα που επιθυμεί την άμεση επιστροφή τους εδώ και χρόνια.

Η πρόταση θα παρουσιαστεί εκτενέστερα στην επέτειο των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών από τον βουλευτή Μαρκ Γουίλιαμς και δέκα ακόμη βουλευτές, του κόμματος SNP και του Plaid Cymru.

Σε δήλωση που έκανε ο Μαρκ Γουίλιαμς τόνισε: «Αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης σύρθηκαν και πριονίστηκαν μακριά από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει ό,τι έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να προβούμε σε μια ευγενική πράξη, να διορθώσουμε αυτό το λάθος που έγινε τότε».

Ο μέχρι πέρυσι βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Άντριου Τζορτζ, που είναι Πρόεδρος της βρετανικής οργάνωσης Marbles Reunited, χαιρέτισε την κίνηση και σχολίασε ότι «πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ένα αίτημα που ξεκάθαρα έχει μεγάλη σημασία για το λαό της Ελλάδας».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η επιχειρηματολογία υπέρ της επανένωσης των Γλυπτών ενισχύεται περισσότερο μετά από την απόφαση των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Αν επίκειται η διαπραγμάτευση μίας καλής εμπορικής συμφωνίας με τους Ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να δείξουμε την περιφρόνηση και την προσβολή που έδειξε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις προάλλες ο Νάιτζελ Φάρατζ», είπε.

«Θα ήταν προς το βρετανικό συμφέρον να επιδείξουμε ότι η έξοδός μας από την ΕΕ δεν συνεπάγεται την ομφαλοσκόπηση και τη ξενοφοβία έναντι της ΕΕ από μέρους μας, αλλά ότι γινόμαστε πιο σίγουροι για τον εαυτό μας, περισσότεροι ικανοί να επιδείξουμε μεγαλοψυχία. Και θα δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη επίδειξη αυτής της γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας από να κάνουμε αυτό που θα ήταν το σωστό για τους Έλληνες», δήλωσε στην εφημερίδα Independent ο Α. Τζορτζ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Independent, η επιστροφή στην Ελλάδα των «σημαντικών αρχαιοτήτων» υποστηρίζεται από την πλειοψηφία των Βρετανών. Δύο στους τρεις είναι υπέρ σύμφωνα με την εφημερίδα The Times ενώ σε δημοσκόπηση της  πλέον αξιόπιστης εταιρίας Ipsos-Mori το 69%  εκείνων που γνωρίζουν το θέμα τάχθηκαν υπέρ της επιστροφής των γλυπτών, σε σύγκριση με μόλις 13 % κατά.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer