Η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στην Εταιρεία Μελέτης, Διάσωσης και Έκδοσης του έργου του Βικέντιου Δαμοδού
Βραδιά αφιερωμένη στον μεγάλο δάσκαλο του Γένους και φιλόσοφο Βικέντιο Δαμοδό
Πολιτισμός
23/07/2016 | 12:36

 

Του Γεράσιμου Γαλανού

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα φιλολογική βραδιά αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Βικέντιου Δαμοδού (1700-1754) πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (22/7) στον κατάμεστο αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σπυρίδωνα στον Πλατύ Γιαλό Ληξουρίου. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου έγινε κατ’ ανάγκη καθώς δεν ήταν δυνατή η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στα Χαβριάτα, τόπο γέννησης του φιλοσόφου  και πρόδρομου του Νεοελληνικού Διαφωτισμού το 18ο αιώνα, λόγω των σοβαρών ζημιών που μετράει ακόμη ο Ιερός Ναός του χωριού από τους καταστροφικούς σεισμούς του 2014. Η διοργάνωση της εκδήλωσης ανήκε στην Εταιρεία Μελέτης, Διάσωσης και Έκδοσης του έργου του Βικέντιου Δαμοδού και προσωπικά στον Πρόεδρο του Δ.Σ., Γεράσιμο  Σωτ. Γαλανό και τη λάμπρυνε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριος, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στο χώρο και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τον κ. Γαλανό στο εσωτερικό της εκκλησίας.

damwdos (1)
Την εκδήλωση χαιρέτισαν εκ μέρους των τοπικών αρχών ο Αντιδήμαρχος Παλικής, Αλέξης Μοσχονάς και ο Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ., Γιώργος Κατσιβέλης, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη τους στη διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, με την ένταξη τους στο πρόγραμμα του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού». Παράλληλα, μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για την προσπάθεια του Γεράσιμου Γαλανού να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία και την παράδοση της Κεφαλονιάς. Μάλιστα, δεν παρέλειψαν να αναφερθούν και στην οικογένεια του  Αριστείδη Μοσχόπουλου, η οποία αποφάσισε να δώσει το όνομα «Βικέντιος Δαμοδός» στο νέο φέρυ- μπωτ  που λειτουργεί στην πορθμειακή γραμμή, Αργοστολίου-Ληξουρίου, «αναγκάζοντας» όλους να ψάξουν και να μάθουν ποιος ήταν ο μεγάλος λόγιος και δάσκαλος του Γένους.

Βασικοί ομιλητές της βραδιάς ήταν : ο Κωνσταντίνος Πέτσιος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα : «Η παρουσία της νεότερης σκέψης  στη χειρόγραφη Μεταφυσική του Βικεντίου Δαμοδού» και ο  π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Έκδοση της Μεγάλης Δογματικής του Βικεντίου Δαμοδού». Επίσης,  η γραμματέας της Εταιρείας Ρουμπίνα Τρομπέτα- Ρουχωτά αναφέρθηκε στην πορεία της Εταιρείας και στο έργο της και ο πρόεδρος της Εταιρείας Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός ανήγγειλε το νέο προγραμματισμό, που σκοπό έχει να κάνει γνωστό τον Δαμοδό και το έργο του στη νεολαία του νησιού μας.   Ακολούθησε συζήτηση για το Δαμοδό και την προσφορά του.

damwdos (2) damwdos (3) damwdos (4) damwdos (5) damwdos (7) damwdos (8) damwdos (9) damwdos (10) damwdos (11) damwdos (12)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer