Βιβλική καταστροφή στη Μιανμάρ – Σκάβουν και με τα χέρια τα σωστικά συνεργεία για επιζώντες
Κόσμος
29/03/2025 | 14:30

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτηρίων που κατέρρευσαν από τον σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στη Μιανμάρ, ενώ η στρατιωτική χούντα επιβεβαιώνει ότι πάνω 1.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους έως τώρα.

Ομάδα διασωστών έχει ήδη καταφτάσει από την Κίνα, με Ρωσία, Ινδία, Μαλαισία και Σιγκαπούρη να στέλνουν επιπλέον αεροπλάνα γεμάτα εφόδια και προσωπικό στη Μιανμάρ, που που βρίσκεται στη δίνη ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου από το 2021, προκαλώντας ήδη μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Και στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, διασώστες έψαχναν όλη τη νύχτα για επιζώντες στα ερείπια ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε, καταπλακώνοντας δεκάδες εργάτες. Σύμφωνα μάλιστα με τελευταίες δηλώσεις από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, οι αγνοούμενοι είναι 50.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 1.500 σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές στην πόλη Μανταλέι τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον το αεροδρόμιο της πόλης δεν λειτουργεί και έχει στηθεί ένα προσωρινό νοσοκομείο στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, εκεί όπου γίνονταν οι πτήσεις, ενώ και ο πύργος ελέγχου κατέρρευσε στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Νάι Πι Τάου. Έχουν καταστραφεί βασικές υποδομές και με δεδομένο ότι είναι εκτός λειτουργίας πλέον και οι τηλεπικοινωνίες, σημαίνει ότι θα γίνεται μετ εμποδίων η παράδοση της διεθνούς βοήθειας που καταφθάνει στη χώρα.

Ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό και επιφανειακό σεισμό, οι εικόνες που έρχονται από τη Μιανμάρ, μία απομονωμένη και διαλυμένη από τον εμφύλιο χώρα της νοτιο-ανατολικής Ασίας συγκλονίζουν.

«Αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτή την κατάσταση. Όλες οι παγόδες και οι ναοί και οι δίοδοι στο χωριό μου έχουν καταστραφεί. Χάσαμε τα πάντα» λέει κάτοικος της χώρας.

Οι νεκροί επισήμως εκατοντάδες, χιλιάδες οι τραυματίες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων παραμένει άγνωστος.

Οι προβλέψεις του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου κάνουν λόγο ακόμα και για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, καθώς εκτιμά ότι 800.000 άνθρωποι μπορεί να βρίσκονταν στη ζώνη του σεισμού.

Οι καταστροφές στην πόλη Μανταλέι, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πολύ κοντά στο επίκεντρο τεράστιες.

Οπτικό υλικό δείχνει διασώστες να προσπαθούν να απελευθερώσουν μια μητέρα εγκλωβισμένη στα χαλάσματα μαζί με το μωρό της.

Πολλοί ακόμα παραμένουν εγκλωβισμένοι σε πολυκατοικίες και ουρανοξύστες που έχουν καταρρεύσει.

Στη νέα πρωτεύουσα της χώρας, Νάι Πι Τάου δεκάδες τραυματίες βρίσκονται έξω από νοσοκομείο καθώς μεγάλο κομμάτι του έχει καταρρεύσει.

Πολλές περιοχές παραμένουν αποκομμένες χωρίς ηλεκτροδότηση και τηλεπικοινωνίες καθώς δρόμοι άνοιξαν στα δύο, γέφυρες κατέρρευσαν.

Σε μία ασυνήθιστη για την απομονωμένη Μιανμάρ κίνηση ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας απηύθυνε έκκληση για διεθνή βοήθεια.

Ήδη έχουν καταφθάσει 37 διασώστες από την Κίνα ενώ αναμένονται άλλοι από τη Ρωσία καθώς και από πολλές γειτονικές χώρες.

Στην Ταϊλάνδη μία μητέρα γέννησε το παιδί της στο δρόμο στην πρωτεύουσα Μπανκόγκ καθώς και εκεί πολλά νοσοκομεία εκκενώθηκαν μετά τον σεισμό.

Σωστικά συνεργεία αναζητούν ακόμα τους δεκάδες αγνοούμενους εργάτες στον υπό κατασκευή ουρανοξύστη που κατέρρευσε. Οι αρχές έλεγαν ότι νωρίτερα είχαν εντοπίσει ίχνη ζωής από τουλάχιστον 15 ανθρώπους.

«Περιμένω τη μητέρα μου και τη μικρότερη αδελφή μου που εργάζονταν μέσα. Είδα στις ειδήσεις ότι ένα κτίριο κατέρρευσε και προσπάθησα πολλές φορές να επικοινωνήσω χωρίς αποτέλεσμα» δηλώνει συγγενής αγνοουμένων.

Έξι από τα αεροδρόμια της Ταϊλάνδης λειτουργούν κανονικά, ανάμεσα σε αυτά και το αεροδρόμιο της Μπανγκόκ και εκείνο του Πουκέτ. Σύμφωνα με τις έρευνες που έκαναν οι αρχές της χώρας έχουν κριθεί ασφαλή για να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία τους.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Κίνα στη νότια επαρχία Γιουνάν που επίσης συνορεύει με τη Μιανμάρ όπου και εκεί κάτοικοι βγήκαν έντρομοι στους δρόμους. Σημειώνεται ότι σκηνές τρόμου καταγράφηκαν όταν νοσοκόμες χρειάστηκε να προστατεύσουν τα νεογνά σε ένα μαιευτήριο της χώρας, χρησιμοποιώντας κυριολεκτικά τα σώματά τους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Πηγή: ertnews.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ