Τα περισσότερα μηχανογραφικά συμπληρώθηκαν με κλειστές τράπεζες και οι γονείς ώθησαν τα παιδιά να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους. Η πτώση των βάσεων.
Βάσεις ΑΕΙ – ΤΕΙ: Οι εκπλήξεις και η πτώση
Κοινωνία
10/08/2015 | 10:22

Η ανακοίνωση των βάσεων πλησιάζει και αναμένεται να κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, μια και σύμφωνα με εκτιμήσεις επαιδευτικών, τα περισσότερα μηχανογραφικά δελτία συμπληρώθηκαν τις μέρες κατά οι τράπεζες ήταν κλειστές, οπότε οι γονείς ώθησαν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές κοντά στα σπίτια τους, με τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να στηρίξουν και δεύτερο σπίτι κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες.

Σε άσκηση για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκτίμηση για την πορεία των βάσεων εισαγωγής στα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθώς οι προτιμήσεις των υποψηφίων θα προκαλέσουν πολλές αναταράξεις.
Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, αλλά όπως σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Έθνους, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις και οι επιπτώσεις στην οικονομία φαίνεται ότι επηρέασαν περισσότερο από ποτέ τις επιλογές των νέων ανθρώπων σχετικά με την περιοχή που πρέπει να σπουδάσουν.
Αυτήν τη στιγμή, όμως, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο γενικευμένο είναι αυτό το φαινόμενο και πόσο πολύ θα επηρεάσει την πορεία των μορίων εισαγωγής.

Για αυτό και όλοι μιλούν για μεγάλες εκπλήξεις στο τέλος του Αυγούστου, όταν θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Πτώση από λίγα μόρια μέχρι 2.000 στα ΤΕΙ

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πορεία είναι πτωτική, θα ξεκινά από λίγα μόρια και μπορεί να φτάσει και τα 2.000 σε χαμηλόβαθμες σχολές των ΤΕΙ.

Ακόμα και οι περισσότερες υψηλόβαθμες σχολές θα έχουν πτώση αρκετών μορίων, ιδίως στα ΑΕΙ της περιφέρειας.

Όπως σημειώνει η ίδια εφημερίδα, σημαντικό ρόλο φέτος θα παίξει και ο περιορισμένος αριθμός των μετεγγραφών.

Οι υποψήφιοι πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι οι υπολογισμοί για την πορεία των βάσεων γίνεται με βάση τα εξής δύο στοιχεία: Τις βαθμολογικές επιδόσεις που είχαν φέτος οι μαθητές και οι οποίες κατά κανόνα ήταν χειρότερες από πέρυσι και τον αριθμό των εισακτέων.

Δηλαδή, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των εισακτέων στη σχολή που τους ενδιαφέρει , οι βάσεις κινούνται καθοδικά και το αντίθετο, όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των εισακτέων, οι βάσεις κινούνται ανοδικά σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ιδιαίτερα φέτος, σημαντικό ρόλο στην πορεία των βάσεων θα παίξει και το γεγονός ότι ο αριθμός των μετεγγραφών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, κάτι που οι υποψήφιοι ήξεραν εκ των προτέρων και άρα έκαναν την επιλογές τους ποντάροντας κυρίως μόνο στις σχολές που είναι κοντά στα σπίτια τους.

Οι εκτιμήσεις

Όπως φαίνεται, ακόμη και στις υψηλόβαθμες ιατρικές σχολές η πτώση μπορεί να ξεκινήσει από 180 -200 μόρια και να ξεπεράσει ακόμη και τα 600, όπως στην περίπτωση της Ιατρικής Αλεξανδρούπολης, όπου ύστερα από χρόνια θα κινηθεί οριακά κοντά στα 18.000 μόρια.

Τα ίδια θα ισχύσουν και για τις επίσης υψηλόβαθμες Κτηνιατρικές και Οδοντιατρικές  σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, οι οποίες θα χάσουν κοντά στα 500 μόρια.

Την κατιούσα θα πάρουν και οι Φαρμακευτικές, πάνω από 500 μόρια.

Όσον αφορά στο 4ο Πεδίο, η πορεία των βάσεων εκτιμάται ότι δεν θα είναι παντού καθοδική, πολλές σχολές θα έχουν άνοδο, με εξαίρεση ίσως τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, Πολιτικούς Μηχανικούς και Ναυπηγούς.

Στο 1ο Πεδίο η πτώση θα είναι γενικευμένη και μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μόρια, ακόμη και στις υψηλόβαθμες, δηλαδή τις Νομικές, οι οποίες θα πέσουν έως και πάνω από 700 μόρια, όπως η Νομική Κομοτηνής.

Πτώση θα έχουν και όλες οι Παιδαγωγικές, της Πολιτικής Επιστήμης, των Ιερατικών Σπουδών, της Φιλολογίας, της Φιλοσοφίας και της Ψυχολογίας.

Πηγή: thetoc.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer