Ούτε φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν το 2017
Αφορολόγητο και για το 2016 χωρίς αποδείξεις
Οικονομία
08/10/2016 | 18:56

Αφορολόγητο όριο χωρίς αποδείξεις θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2017 και έτσι είναι άχρηστες οι αποδείξεις που έχουν συλλέξει οι φορολογούμενοι για το 2016. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης διευκρίνισε χθες ότι ούτε φέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις.

Η ισχύουσα νομοθεσία δεν προβλέπει τη σύνδεση της έκπτωσης φόρου που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους μισθωτούς και συνταξιούχους με τις αποδείξεις δαπανών όπως συνέβαινε έως το 2014.

Ωστόσο ο κ. Αλεξιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ισχύσει από φέτος για μικρό διάστημα ενός ή δύο μηνών το μέτρο των αποδείξεων με το πλαστικό χρήμα. Οπως είπε, «αφήνουμε ανοιχτό το εάν από ένα διάστημα και μετά, από 1η Νοεμβρίου, από 1η Δεκεμβρίου, θα ισχύσουν και για το 2016 αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή θα πάμε από 1η Ιανουαρίου 2017».

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις προβλέπεται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος το οποίο δικαιούνται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες θα εξασφαλίζεται μόνο με δαπάνες για αγορά προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ή το εξωτερικό με πιστωτικές ή χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες ή με τη χρήση άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής (π.χ. τραπεζικό έμβασμα, πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών, χρήση ηλεκτρονικού πορτοφολιού κ.λπ.).

Οι πληρωμές που θα πρέπει να γίνονται μέσω πλαστικού ή ηλεκτρονικού χρήματος θα υπολογίζονται ως ποσοστό επί του εισοδήματος ως εξής:

  • Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με πλαστικό χρήμα θα είναι 10%.
  • Για εισόδημα από 10.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 15%.
  • Για εισόδημα από 20.001 ευρώ έως 40.000 ευρώ, το ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με κάρτα θα είναι 20%.
  • Για εισόδημα από 40.001 ευρώ και πάνω, η ελάχιστη δαπάνη με πλαστικό χρήμα θα είναι 30%.
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer