Άρθρο της Ευρυδίκης Λειβαδά
Αυτό είναι το «success story» των σεισμόπληκτων της Κεφαλλονιάς.
Κοινωνία
14/03/2014 | 11:21

Πέρασαν οι πρώτες ημέρες μετά τους δυο καταστρεπτικότατους σεισμούς που ισοπέδωσαν την καθημερινότητα των ιδιοκτητών των χαρακτηρισμένων «κόκκινων» σπιτιών και που κλόνισαν τη ζωή αυτών με τα «κίτρινα» αλλά και τα «πράσινα» σπίτια καθώς η τοπική οικονομική ζωή άγγιξε το ναδίρ εν μέσω πανελλαδικής οικονομικής κρίσης.

Πέρασαν κι οι πολιτικοί. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Παρέλασαν, μίλησαν, έταξαν. Δίπλα τους είχαν τον Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τον άφησαν πίσω τους ως P.R.  (για όσους δεν γνωρίζουν «Public Relation»). Η Κεφαλλονιά χαρακτηρίσθηκε σεισμόπληκτη περιοχή αμέσως μετά τον δεύτερο σεισμό και εντάχθηκε σε προγράμματα στήριξης (Βλ. Τα μέτρα της κυβέρνησης για την Κεφαλλονιά -αναζήτηση στο διαδίκτυο με ημερομηνία 4.2.2014).

Και τώρα οι σεισμόπληκτοι και οι σεισμοπαθείς αντικρίζουν κατάματα και ωμά την πραγματικότητα. Βλέπουν να καταρρέουν οι ελπίδες που είχαν στηρίξει στις υποσχέσεις των κυβερνώντων για την -έστω- υλοποίηση μιας minimum κοινωνικής πολιτικής σε ένα νησί που τόσο πολύ δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται ακόμη δυστυχώς.  Η κατάσταση αυτή θα δρομολογήσει εξελίξεις που θα έχουν ποικίλες και πολυεπίπεδες επιπτώσεις (τουρισμός, εκπαίδευση, εμπόριο, κοινωνία).

Υπήρξε άμεση και άφθονη αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από ιδιώτες, ιδιωτικούς φορείς, φορείς της Τ.Α., Γιατροί του Κόσμου και Εκκλησία. Στρατός, Πυροσβεστική, ΕΜΑΚ, Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, ΕΥΔΑΠ., πολεμικά πλοία και δυο κρουαζιερόπλοια έφθασαν άμεσα και παρήγαγαν έργο υποστηρικτικό. Επίσης άμεσα ήλθαν οι μηχανικοί για την αυτοψία και μετά τον πρώτο σεισμό και μετά τον δεύτερο.

Ορισμένα από τα σχολεία τακτοποιήθηκαν. Το 2ο νηπιαγωγείο Ληξουρίου δεν έχει ακόμη στεγασθεί σε προκάτ αίθουσες. Το 2ο Δημοτικό Ληξουρίου συστεγάζεται με το 1ο. Δίνονται κανονικά τα επιδόματα των 580 ? σε όσους τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν κατεδαφιστέα, δίνονται τα επιδόματα ενοικίου σε άστεγες οικογένειες, καθώς επίσης και οι αποζημιώσεις για οικοσκευές.

Η έναρξη της τουριστικής περιόδου απέχει έναν μήνα σχεδόν. Το λιμάνι στο Ληξούρι είναι σταματημένο στο χρόνο «Μηδέν». Έγινε μόνο μελέτη για το υπέδαφος και έχουν γεμίσει τις σχισμές με χώμα. Πέραν αυτών, τίποτε άλλο.

Στο αεροδρόμιο τα έργα για την αποκατάσταση κινούνται με ρυθμούς χελώνας, ενώ δεν έχουν ακόμη επιδιορθωθεί οι στατικές βλάβες στον πύργο ελέγχου.

Οι δρόμοι παραμένουν κατεστραμμένοι. Η συγκοινωνία με την Έρισσο είναι επικίνδυνη. Προβληματικότατη είναι και η συγκοινωνία ανάμεσα στα χωριά της Παλλικής, αλλά και η σύνδεση Παλλικής με Θηνιά και Αργοστόλι.

Οι κατεδαφίσεις των «κόκκινων» κτιρίων δεν έχουν γίνει. Ας σημειωθεί ότι οι εργατικές κατοικίες στο Ληξούρι είναι κρανίου τόπος.

Λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο σεισμό της 3ης Φεβρουαρίου 2014 δημιουργήθηκε η γραμμή 1135 για να εξυπηρετεί τους σεισμόπληκτους της Κεφαλλονιάς. Όμως υπήρχε -και υπάρχει- σύγχυση ως προς την λύση των προβλημάτων. Ως παράδειγμα αναφέρω το εξής: Στο ερώτημα «Πού μπορούμε να απευθυνθούμε για ζημιές στη στέγη (μόνον για σπάσιμο σε κεραμίδια – καβαλάρηδες);» απαντούσαν «στον Δήμο, συνυπολογίζονται με τις οικοσκευές». Αντιθέτως η Υ.Α.Σ. επέμενε ότι για το πρόβλημα αυτό «πρέπει να απευθυνθείτε στην υπηρεσία μας. Κι αν οι ζημιές είναι μικρής κλίμακας δεν χρειάζεται μελέτη από μηχανικό». Μοιράζουν φωτοτυπία σελίδας ΦΕΚ στην οποία αναγράφονται τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για το θέμα αυτό. Τελικά, αφού ο σεισμόπληκτος τα έχει όλα ετοιμάσει, η ίδια υπηρεσία (Υ.Α.Σ.) δεν τα παραλαμβάνει και τον ενημερώνει ότι δεν ισχύουν γιατί «Περιμένουμε καινούργιο ΦΕΚ» (όπου θα ζητείται μελέτη -ποιος θα πληρώσει τον μηχανικό που θα την κάνει;). Ας σημειωθεί ότι στις 12.2. η Υ.Α.Σ. σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η ΥΑΣ προτίθεται να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες κτιρίων που έχουν ζημιές στα κεραμίδια, και τις καμινάδες τηρώντας απλουστευμένες διαδικασίες για τη διαπίστωση της βλάβης. Για το σκοπό αυτό οι ιδιοκτήτες που θα αποκαταστήσουν άμεσα τις στέγες τους θα πρέπει να έχουν πρώτα φωτογραφίσει τις βλάβες στα κεραμίδια, απεικονίζοντας και το σύνολο του κτιρίου. Αν το κτίριο δεν παρουσιάζει άλλες βλάβες η αποζημίωση θα χορηγείται με απλουστευμένες διαδικασίες. Αν το κτίριο παρουσιάζει και άλλες βλάβες η αποζημίωση αυτής της εργασίας θα συμπεριληφθεί στη μελέτη επισκευής».

Ήδη με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου 2014 με εντολή πρωθυπουργού δόθηκε τρίμηνη παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις των κατοίκων της Κεφαλλονιάς (Βλ. αναζήτηση στο διαδίκτυο με ημερομηνία 27.1.2014 και λέξεις-κλειδιά). Αντιγράφω: «Παράταση διάρκειας τριών μηνών στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, καθώς και αντίστοιχης διάρκειας παράταση στην καταβολή βεβαιωμένων οφειλών, δίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών στα φυσικά και νομικά πρόσωπα της Κεφαλλονιάς Η παράταση στις υποχρεώσεις των φορολογουμένων δίνεται με εντολή του Πρωθυπουργού σε εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών». Μέχρι σήμερα 13.3.2014 η «εντολή του Πρωθυπουργού» απεδείχθη κενόν γράμμα! Ή μάλλον για να ακριβολογώ, δόθηκε παράταση μόνον για υποβολή φορολογικών υποχρεώσεων (φορολογικές δηλώσεις, ΦΠΑ κ.α.) για 2 μήνες και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. Οι βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία φυσικών και νομικών προσώπων της Κεφαλλονιάς όχι μόνον δεν παρατάθηκαν, αλλά. αυξάνονται!

Ο Υπουργός Εργασίας έταξε με την σειρά του κι αυτός «επίδομα ανεργίας στους σεισμόπληκτους» όσους έχουν 12+ μήνες άνεργοι. Μέχρι και σήμερα, 13 Μαρτίου στον ΟΑΕΔ στο Αργοστόλι «ΦΕΚ δεν έχει ακόμη φθάσει»!

Τα δάνεια των σεισμοπαθών στις τράπεζες στα οποία θα δινόταν τρίμηνη περίοδος αναστολής, οι δόσεις αυξήθηκαν και μπήκε και τόκος.

Όσοι έχουν χάσει το σπίτι τους και δικαιούνται δάνειο με όρους (80% επιδότηση και 20% άτοκο δάνειο) και είναι όμως στον ΤΕΙΡΑΙΣΙΑ, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.

Όσοι χρωστούν στο ΙΚΑ ή στο ΤΕΒΕ ή σε όποιον άλλο ασφαλιστικό φορέα, όχι μόνον δεν αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής για τρεις μήνες, αλλά βρίσκουν και προσαυξήσεις.

Εκτός από το ότι στον Δήμο μετακύλυσε η πληρωμή των δαπανών του κυβερνητικού κλιμακίου (Βλ. σχετικές αναρτήσεις στο διαδίκτυο και ντόρος που έγινε για το θέμα αυτό), υπάρχει κι άλλο ένα τραγελαφικό: μετά τον δεύτερο σεισμό και γύρω στις 10 Φεβρουαρίου κάλεσαν από το 210 6863200 (έχουν κρατηθεί και τα ονόματα των ερωτώντων) τους σεισμόπληκτους στην Κεφαλλονιά- και έθεσαν ερωτήσεις γιατί . έκαναν γκάλοπ αν είμαστε ευχαριστημένοι από την αμεσότητα της κυβέρνησης!

Αυτές είναι οι  «δεσμεύσεις τους που ισχύουν στο ακέραιο» (λόγια των κυβερνόντων).

Αυτές είναι οι «express διαδικασίες» δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού.

Αυτό είναι το «success story» των σεισμόπληκτων της Κεφαλλονιάς.

Έγραψα στις 13 Μαρτίου 2014.

Ευρυδίκη Λειβαδά

leibada

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ