Ρεπορτάζ // Μιχάλης Ανδρεαδάκης
Τα δύο νέα του Εργαστήρια που διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό και αναμένεται να βοηθήσουν σημαντικά το έργο του (ελλιπούς) εκπαιδευτικού προσωπικού και των φοιτητών του, εγκαινίασε την Παρασκευή το Τμήμα Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ληξουρίου. Πρόκειται για το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Μηχανικής-Ακουστικής και το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων, τα οποία παρουσιάστηκαν από τους εντεταλμένους καθηγητές του Τμήματος, τον Νίκο Αραβαντινό-Ζαφείρη και τον Αναστάσιο Κόκκινο. Μάλιστα, μας δόθηκε η ευκαιρία να ξεναγηθούμε στους χώρους τους και να δούμε από κοντά τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που περιλαμβάνουν. Οπως έγινε γνωστό, η χρηματοδότηση για την αγορά τους έγινε από την προηγούμενη Περιφερειακή μέσω του ΕΣΠΑ.
Παράλληλα, παρουσιάστηκαν δύο ανακατασκευασμένα σημαντικά μουσικά οργάνα που δημιούργησε το Τμήμα. Πρόκειται για ένα πιστό αντίγραφο της κιθάρας-λύρας του σατιρικού ποιητή και μουσικού, Γιώργου (Τζώρτζη) Μολφέτα, με τη γνήσια να φυλάσσεται στην Φιλαρμονική Σχολή Αργοστολίου. Ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου Σχεδιασμού και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων, ο Παναγής Σκλάβος παρουσίασε όλα τα βήματα που ακολούθησε το Τμήμα για φτιάξει από την αρχή αυτό το ξεχωριστό μουσικό όργανο, που φέρει την υπογραφή του μεγαλύτερου Ελληνα οργανοποιού, του Δημήτρη Μούρτζινου. Μάλιστα, μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε τον μοναδικό ήχο που παράγει σε ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ από τον Δημήτρη Δημακόπουλο.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά μετα από περίπου 120 χρόνια που η συγκεκριμένη κιθάρα-λύρα έπαιξε ξανά ζωντανά στο Ληξούρι μετά την τελευταία εμφάνιση του Γιώργου Μολφέτα στο θέατρο “Μαρκάτο”. Ενδιάμεσα, είχε πραγματοποιηθεί και μια ομιλία για τη ζωή και το έργο του Μολφέτα από τον Ιωσήφ Λουκέρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων ανακατασκευάζει παράλληλα μια ακόμα κιθάρα που είχε δημιουργήσει ο Δημήτρης Μούρτζινος και ανήκε στην τραγουδίστρια Δανάη Στρατηγοπούλου. Επίσης, παρουσιάστηκε μια ακόμα κιθάρα ιταλικής κατασκευής, η οποία ανήκε στο Μάκη Γαλανό και δόθηκε για αναπαλαίωση και ανακατασκευή στον απόφοιτο του Τμήματος, Στέλιο Ανδρέου, που ήρθε ειδικά από την Κύπρο για να παρουσιάσει τη δουλειά που έκανε στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την ανταλλαγή απόψεων από τους προσκεκλημένους σε επίπεδο στρογγυλής τράπεζας με συντονιστή τον Νίκο Λάσκαρη και την επίδοση επαίνων-βραβείων καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε τρεις ομάδες φοιτητών και αποφοίτων του ΤΕΙ από τον Προϊστάμενο του Τμήματος, Νίκο Μπούκα. Ο ιδανικός επίλογος στη βραδιά, που συντόνισε ο επίκουρος καθηγητής, Διονύσης Κατερέλος, “γράφτηκε” με τις εξαιρετικές ερμηνείες των μελών που συγκροτούν τα Μουσικά Σύνολα του Τμήματος, υπό το θερμό χειροκρότημα των συμφοιτητών και των καθηγητών τους.
Δυσμενή σχόλια, πάντως, προκάλεσε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η απουσία των περισσότερων εκπροσώπων του Δήμου και της Περιφέρειας αλλά και των καθηγητών από τα υπόλοιπα τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο νησί μας. Ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Γιώργος Κατσιβέλης δήλωσε με νόημα ότι αισθάνεται “ντροπή για την απουσία ορισμένων Δημοτικών Συμβούλων της περιοχής, οι οποίοι σε άλλες περιπτώσεις έβγαζαν “Φιλιππικούς” λόγους για το ΤΕΙ” ενώ ο Νίκος Αραβαντινός-Ζαφείρης έκανε λόγο για “πολιτικά στεφάνια”, δηλαδή για εκείνους που παρουσιάζονται μόνο σε κηδείες ή εθνικές επετείους! Το παρών έδωσαν ακόμα ο π. Χαράλαμπος Μαρκέτος, ο τ. Αντιπεριφερειάρχης και Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Μάκης Δεστούνης και ο πρώην Δήμαρχος Ληξουρίου, Μάκης Θεοτοκάτος.