Η σημερινή κυβέρνηση έχασε μία τεράστια ευκαιρία να μείνει στην ιστορία ως η κυβέρνηση των μεταρρυθμίσεων που κατέστησε την Ελλάδα σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αντί όμως τα στελέχη της να δουν τις προτεινόμενες μνημονιακές μεταρρυθμίσεις ως ευκαιρία ανασυγκρότησης του κράτους, τις είδαν ως ευκαιρία να δικαιολογήσουν τη δική τους ανεπάρκεια. Έτσι, αντί να βιώνουμε ένα όραμα, βιώνουμε έναν εφιάλτη.
Αν και το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εν τούτοις η κυβέρνηση επιμένει περί του αντιθέτου και δεν συμπλέει με το ΔΝΤ που πιέζει τους Ευρωπαίους ώστε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση. Συγχρόνως όμως η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι διαπραγματεύεται με τους Ευρωπαίους μία βιώσιμη διευθέτηση του υποτιθέμενου «βιώσιμου» χρέους μας!
Πέρασαν τρεις μήνες από όταν δήμοι και περιφέρειες έπρεπε να είχαν στείλει τα στοιχεία αξιολόγησης των υπαλλήλων τους και ως φαίνεται κανείς δεν έχει στείλει τίποτε. Έτσι, για να πληρωθεί το ρηθέν «όλοι μαζί φταίμε»…
Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι βιώσιμα. Κανείς όμως δεν θέλει, ούτε μείωση συντάξεων, ούτε αύξηση ορίου ηλικίας συνταξιοδοτήσεως, ούτε κατάργηση συντάξεων με 15ετή ασφάλιση, ούτε ενοποίηση των ταμείων και φυσικά όλοι απαιτούν τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Νομοτελειακά όμως, όσο περισσότερο καθυστερείς να αντιμετωπίσεις το αναπόφευκτο, όχι μόνο δεν θα το αποφύγεις αλλά στο τέλος θα σου επιφέρει και συντριπτικότερο πλήγμα.
Προβήκαμε σε ένα φορολογικό μακελειό ξεθάβοντας ακόμη και νόμους ανενεργούς επί δεκαετίες και αντί να δημιουργούμε αναπτυξιακές δομές κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διώχνουμε όποιον τολμήσει να επενδύσει. Έτσι, επενδυτικά κεφάλαια που επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια για την αγορά κινητής τηλεφωνίας ακόμη περιμένουν την αδειοδότησή της! Ταυτόχρονα, πολεοδομία, αρχαιολογία και τα λοιπά αντιαναπτυξιακά κάστρα πολλές φορές χρειάζονται τέσσερα χρόνια προκειμένου να εκδώσουν μία άδεια κεραίας! Και εμείς αυτό το αποκαλούμε fast track …
Δεν μαραζώνουμε μόνο οικονομικά και εθνικά αλλά ως φαίνεται και διανοητικά! Το 2013 γεννήθηκαν 80.940 ελληνόπουλα ενώ αποδήμησαν εις Κύριον 117.940 Έλληνες και άλλοι 44.000 αποδήμησαν σε άλλες χώρες. Και όμως στη χώρα μας … τα παιδιά αποτελούν φορολογικό τεκμήριο! Αν αυτό δεν είναι ο ορισμός του παραλογισμού τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι;
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά έχουμε και την αντιπολίτευση που αντί να μας λέει πώς θα αυξήσει τον πλούτο της χώρας, μας λέει πως θα λύσει τα προβλήματα αναδιανέμοντας ανύπαρκτο πλούτο ή σκίζοντας το μνημόνιο, ώστε να διαιωνιστεί το θλιβερό μας κράτος και η ανείπωτη μιζέρια μας. Τελικά, από πού να πιαστείς;
Σημείωση
Επιτέλους κάτι πολύ ενθαρρυντικό: Το υπουργείο ανάπτυξης κατήργησε το «καψόνι» της άδειας λειτουργίας 900 επαγγελμάτων. Τέτοιες ενέργειες φέρνουν έναν αέρα αισιοδοξίας.